Οι δράσεις της εικαστικού, ερευνήτριας και δημιουργού του έργου “Ακαμαντίς | Head and Hand”Κυριακής Κώστα συνεχίζονται εκτός από τις εκθέσεις και δράσεις στο Τοπικό και Αρχαιολογικό Μουσείου αλλά και στο ξενοδοχείο Anassa και με περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Κώστα ανέφερε πως στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Ακαμαντίς | Head & Hand» πραγματοποιούνται βιωματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις και πεζοπορίες στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και του Ακάμα, εξηγώνοντας πως πρόκειται για δράσεις που στοχεύουν στο να αναδείξουν τις ποιότητες του έργου και την αξία του προσωπικού βιώματος, επιτρέποντας στον επισκέπτη να γίνει μέτοχος μιας συλλογικής και προσωπικής συναισθηματικής εμπειρίας.
Σε σχέση με το «Ακαμαντίς | Head & Hand» ανέφερε πως τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως το όλο εγχείρημα ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης προωθώντας τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του. Αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσω της προσεχτικής χρήσης φυσικών πόρων , είτε μέσω της αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων και υλικών (φυσικό περιβάλλον, ευρήματα/ εκθέματα του μουσείου, και παλιά «άχρηστα» υλικά από την ξενοδοχειακή μονάδα), συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το δημιουργικό σκεπτικό η κ. Κώστα είπε πως « Εμείς οι ίδιες είμαστε θάλασσα, άμμος, κοράλλια, φύκια, παραλίες, παλίρροιες, κολυμβήτριες, παιδιά, κύματα… θάλασσες και μητέρες.» «Το «χνάρι» χιλιάδων βημάτων στη χερσόνησο του Ακάμα είναι εφήμερο, συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως αποτελεί μια διαρκής σειρά «επισκέψεων» στην ευρύτερη περιοχή, που ξεκινά από την παιδική της ηλικία μέχρι και σήμερα, παράγει ένα έργο που εξελίσσεται διαρκώς. Θέματα, όπως ο φεμινισμός, η οικολογία, η έννοια της φροντίδας και ο μύθος, διαπλέκονται δημιουργώντας μία οργανική ενότητα που εγείρει ερωτήματα και επιτρέπει παράλληλα την ανάδυση διαλόγου, την εναλλαγή συζητήσεων και τον επαναπροσδιορισμό νοημάτων. Επεσήμανε επίσης πως το έργο «Ακαμαντίς* | Head & Hand» προ(σ)καλεί εν τέλει τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να βιώσουν , όπως είπε, στον τόπο του Ακάμα μια εσωτερική, συναισθηματική εμπειρία, με τρόπο αινιγματικό, υπαινικτικό, σιωπηλό, σχεδόν αόρατο.
Επιπρόσθετα συνέχισε, το νέο πρότζεκτ της «Ακαμαντίς | Head & Hand», ανα πτύσσεται και εξελίσσεται μέσα από την επίκληση στη μνήμη, σε ιστορίες και μύθους της περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς. Το ερωτικό στοιχείο και το πώς αυτό εκφράζεται μέσα από τους μύθους της περιοχής κατέχει εδώ συνέχισε η εικαστικός, πρωταρχική σημασία, ενώ το νερό – το κατεξοχήν στοιχείο του ερευνητικού πεδίου της – συνδέει τις ιστορίες με την υλική υπόσταση των πραγμάτων.
Όπως η κ. Κώστα ανέφερε η επόμενη πεζοπορία τους και ξενάγηση θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 στις 4:00 μμ, σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Terra Cypria και με κύριο καθοδηγητή τον Κωνσταντίνο Περικλέους, βιολόγο/επιστήμονα διατήρησης και άγριας ζωής της Terra Cypria.
Η ξενάγηση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με σημείο έναρξης το Μονοπάτι της Φύσης Σμιγιές και τελικό σημείο τον εκδρομικό χώρο Σμιγιές. Πρόκειται συνέχισε, «για μια απόσταση 6 χιλιομέτρων με σταδιακή ανηφόρα μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού». Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα γίνει εξερεύνηση της φύσης της Κύπρου και συζήτηση για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, αλλά και οι συμμετέχοντες συνέχισε θα έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν βότανα μαθαίνοντας σε τι χρησιμεύουν. Η περιήγηση σύμφωνα με την κ. Κώστα περιλαμβάνει επίσκεψη από τα παλιά ορυχεία μαγνησίου και από ηφαιστειογενή πετρώματα (βράχους λάβας), όπου θα διεξαχτεί συζήτηση για τη γεωλογική ιστορία της Κύπρου και για το πώς οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται όσα η Γη έχει να προσφέρει.
Επιπρόσθετα η τελευταία στάση, θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δούν το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του βουνού, να συζητήσουν για τη χερσόνησο του Ακάμα, τη Λάρα, για τους βιότοπους που θα συναντήσουμε και τις απειλές που αντιμετωπίζουν.
Η κ. Κώστα σημείωσε πως οι μύθοι της περιοχής είναι πολλοί, με πιο διαδεδομένο αυτόν της αφρογένειας Αφροδίτης, που θέλει τη θεά να λούζεται σε πηγή της περιοχής Ακάμα, απ’ όπου ανάβλυζε καθαρό και δροσερό νερό. Εκεί ήταν που ο Άδωνις ερωτεύτηκε τη θεά μόλις ήπιε το νερό της πηγής. Αυτή η ξαφνική αλχημεία του έρωτα είναι που δίνει το έναυσμα στο εν λόγω πρότζεκτ , συμπλήρωσε. Μέσα από αυτό το σύμπλεγμα του μύθου πηγάζει ένας αόρατος φεμινισμός, ο οποίος επικυρώνεται μέσα από σχετικές αναφορές για την περιοχή, αλλά και από τα τοπωνύμιά της, που είναι επί το πλείστον θηλυκά, ανέφερε η κ. ΚώσταΌσον αφορά την ξενάγηση των εκθέσεων Akamantis Head & Hand θα ξεκινήσει στις: 12.00 Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης 13.00 Ξενοδοχείο Άνασσα 13:30 Ώρα λήξης .