19.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Παρουσίαση του βιβλίου « Προδομένη Πατρίδα» του συγγραφέα Δρ. Ιωσήφ Μουτήρη

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, και οι εκδόσεις «Αρμίδα» παρουσίασαν το βράδυ της Πέμπτης το βιβλίο του συγγραφέα Δρ. Ιωσήφ Μουτήρη «Προδομένη πατρίδα»στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αττικόν»

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση στο  νέο του βιβλίο ο συγγραφέας Δρ Ιωσήφ Μουτήρης αφηγείται προσωπικά βιώματα από τις μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής, τραυματικές εμπειρίες, μνήμες από το αγαπημένο χωριό, της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, παράθεση γεγονότων και αφηγήσεων από τις δύο πλευρές της οδύνης, από τα δύο πεδία των µαχών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την μικρή κόρη του συγγραφέα Μαρίτα. Για μένα, είπε η Μαρίτα, « το βιβλίο αυτό είναι ξεχωριστό, επειδή το έγγραψε ο πατέρας μου. Είναι ξεχωριστό, επίσης, επειδή αναφέρεται και στο χωριό του, την Αγία Μαρίνα, την οποία εγώ δεν γνώρισα”.

Αυτό  συνέχισε, επειδή, στον πόλεμο, το χωριό καταστράφηκε, όπως και το πατρικό σπίτι του πατέρα της . Όταν επισκεφτήκε το χωριό, μαζί με τους γονείς της, όπως είπε, καθήσαν σε ένα μικρό τοιχάκι (πεζούλι το είπε ο μπαμπάς), σε μια αυλή κοντά στη μικρή εκκλησία. Γύρω γύρω υπήρχαν χόρτα και στην άκρη της αυλής, υπήρχαν μερικά δέντρα, κυπαρίσσια.

Εδώ που καθόμαστε της είπε ο πατέρας της ήταν κάποτε το σπίτι τους εκεί που γεννηθήκαν και μεγαλώσαν, μέχρι που έγινε ο πόλεμος και αναγκαστήκαν  να φύγουνε. Ακολούθως η μικρή Μαρίτα αναφέρθηκε στα κακά του πολέμου και στον ξεριζωμό των ανθρώπων από τα σπίτια τους λέγοντας πως δεν θέλει να γίνει ποτέ ξανά πόλεμος.

Στην αντιφώνηση του ο Δρ. Ιωσήφ Μουτήρης στην παρουσίαση του βιβλίου του « Προδομένη Πατρίδα»  ανέφερε πως το αφήγημα του « Προδομένη Πατρίδα» αναπλάθει μια Κύπρο που δεν υπάρχει πια. Γλυκόπικρες αναμνήσεις, γίνονται το νήμα, που συνδέει το μυθιστόρημα με τα ιστορικά γεγονότα και την πραγματικότητα, για να προσγειώσει τον αναγνώστη στη σημερινή τραγική κατάσταση της ημικατοχής και στο δίλημμα, στο αναπόφευκτο δίλημμα, της όποιας λύσης, που μοιραία θα στερήσει σε κάποιους πρόσφυγες την πατρογονική τους εστία, συμπλήρωσε.

Οι διακοινοτικές ταραχές  είπε ο κ,Μουτήρης, οδήγησαν στην πράσινη γραμμή, που χώρισε πια γεωγραφικά τις δύο κοινότητες της Κύπρου, οι οποίες έκτοτε ακολούθησαν η κάθε μια το δρόμο της. Οι βομβαρδισμοί από την τουρκική αεροπορία, τον Αύγουστο 1964, της περιοχής της Μανσούρας, που «ανδράγαθες ροβόλησε πολλές ψυχές στον Αδη, ηρώων…», οδήγησε πολλούς νέους να ανταμώσουν τον νεαρό Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που λίγα χρόνια νωρίτερα, τραγουδώντας, «θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, θα βρω τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά», τοποθέτησε τον εαυτόν του, όπως και οι πεσόντες στην Τηλλυρία, στο πάνθεον των ηρώων της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως “οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έδειξαν την πρόθεση της Τουρκίας αλλά έστειλαν επίσης το προειδοποιητικό μήνυμα στην ηγεσία μας, για την, από αέρος υπεροχή της Τουρκίας, κάτι που είδαμε  να συμβαίνει 10 χρόνια αργότερα, το 1974”.

Αρκετοί ήταν αυτοί που προειδοποιούσαν ήδη από το 1964,  τόνισε, ότι η Τουρκία σκόπευε να επιστρέψει και να θέσει υπό τον έλεγχο της, τμήμα της Κύπρου, αλλά η απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες και μέσα από την πλασματική ευημερία της εποχής, δεν ήταν άλλη παρά,  «Μάντι κακών, όχι, ποτέ πρόσχαρό τι δεν μου’ πες, και ο νους σου πάντοτες αγαπά κακά να προμαντεύη», για να θυμηθούμε από τον εξαίρετο Ομηρο, τη βαριά απάντηση του αρχηγού των Αχαιών Αγαμέμνωνα προς τον μάντη Κάλχαντα, ο οποίος μάταια προσπάθησε να τον συνετίσει για να επιστρέψει ο Αχιλλέας πίσω στη μάχη, που θα έκρινε και την έκβαση του Τρωϊκού πολέμου.

Εάν μου ζητείτο να συνοψίσω το βιβλίο σε μια πρόταση, είπε ο συγγραφέας,  θα επέλεγα το διαχρονικό, «τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή τους όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες, ποτέ από το χρέος μη κινούντες…, και περισσότερη τιμή, τους πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος κ’ οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε». Αφιέρωσε τέλος το βιβλίο στη μνήμη όσων πάλεψαν για να κρατήσουν τη χώρα μας ελεύθερη και ακέραιη, κατέληξε.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μίλησε  για το «Πώς φθάσαμε στην τραγωδία του 1974» ενώ για το βιβλίο μίλησε  η φιλόλογος Ελίζα Χριστοφόρου.  

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, και εκ μέρους του Προέδρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών κ. Στέλιου Σοφόκλη  η υπεύθυνη πολιτισμού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Θεοδώρα Ζάγγουλου η οποία συντόνιζε και την εκδήλωση.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ