Την έντονη αγανάκτησή του εξέφρασε σε αποκλειστική παρέμβαση του στο PafosPress ο υπάλληλος που συνελήφθη χθες το πρωί με την καταγγελία ότι επιτέθηκε στην προϊστάμενή του και προκάλεσε ζημιές και αναστάτωση στην υπηρεσία την οποία εργάζεται. “Μόλις βγήκα από το κρατητήριο και ειλικρινά αναρωτιέμαι τι πως μπορεί κάποιος όχι απλά να βρει το δίκαιό του αλλά να μην το χάσει κιόλας”.
Όπως ανέφερε, φανερά αναστατωμένος και θέλοντας να εκφράσει την απόγνωση του η Υπηρεσία στην οποία εργάζεται τον στοχοποιεί και δεν σέβεται τις ιδιαιτερότητες τις οποίες αντιμετωπίζει.
“Έχω προσληφθεί στην Δημόσια Υπηρεσία στη βάση της Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες , αναφέρει, έχοντας αναπηρία και με όρους απασχόλησης που εμπίπτουν σε αυτά τα ιατρικά μου δεδομένα. Μάλιστα Παραβιάζονται κατάφορα οι αποφάσεις των ιατροσυμβουλίων και κανένας δεν αντιδρά. Αλήθεια αναρωτηθήκατε γιατί απουσίαζα από τη δουλειά μου δυο χρόνια και μάλιστα άνευ απολαβών για λόγους υγείας;
Πως γίνεται να έχω αποδεδειγμένα χαρτί να εργάζομαι σε γραφείο και με συγκεκριμένη οθόνη και εξοπλισμό τα οποία μάλιστα το κράτος αγόρασε €10.000 και μετά από δυο χρόνια απουσίας μου να επιστρέφω στα καθήκοντά μου και να με βάλουν να κουβαλώ και να σπρώχνω κιβώτια.
Ξέρουν και αυτό το λέει και η ιατρική γνωμάτευση ότι δεν μπορώ ούτε να βρίσκομαι σε ορθοστασία ούτε να μετακινώ βάρος. Παρόλα αυτά με τοποθέτησαν σε εντελώς διαφορετικά καθήκοντα για τα οποία όχι απλά δεν μπορώ να ανταποκριθώ με φέρνουν και σε δύσκολη θέση και με κάνουν να αισθάνομαι ανικανότητα θέτοντας με σε δυσμενή θέση έναντι των συναδέλφων μου και τα οποία παραβιάζουν τους όρους πρόσληψης μου και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, βάσει της οποίας έχω προσληφθεί.
“Για όλα αυτά ήδη βρίσκομαι εδώ και καιρό στη διαδικασία να κινηθώ νομικά και τα ζητήματα που αφορούν τις παραβιάσεις τα χειρίζεται ο δικηγόρος μου κάτι που στην Υπηρεσία γνωρίζουν πολύ καλά”, αναφέρει ο 41χρονος.
Τι αναφέρει η Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες;
Η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities) θεωρείται σταθμός και ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία της αναπηρίας, αλλά και χάρτης πορείας των κρατών για τη διαχείριση της αναπηρίας. Διευκρινίζει και αποσαφηνίζει με ποιο τρόπο όλα τα δικαιώματα και ελευθερίες εφαρμόζονται για τα άτομα με αναπηρίες και σκοπό έχει να προωθήσει, προστατεύσει και διασφαλίσει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για τα άτομα με αναπηρίες. Καθορίζει επίσης τις υποχρεώσεις των κρατών μελών του ΟΗΕ και υποδεικνύει μέτρα για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.
Οι γενικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η Σύμβαση είναι:
- Ο σεβασμός για την εγγενή αξιοπρέπεια, ατομική αυτονομία, περιλαμβανομένης της ελευθερίας ατομικών επιλογών και της ανεξαρτησίας των ατόμων
- Η μη διάκριση
- Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ενσωμάτωση στην κοινωνία
- Ο σεβασμός για τη διαφορετικότητα και αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες, ως μέρος της ανθρώπινης διαφορετικότητας και της ανθρωπότητας
- Η ισότητα ευκαιριών
- Η προσβασιμότητα
- Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών
- Ο σεβασμός για τις εξελισσόμενες δυνατότητες των παιδιών με αναπηρίες και ο σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους.