29.9 C
Paphos
Tuesday, June 18, 2024

Πάνω από 3.500 άτομα θα εκλεγούν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου

Πάνω από 3.500 άτομα θα εκλεγούν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για ενημέρωση σχετικά με τις προεργασίες για τις Εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο ΓΤΠ, στη Λευκωσία.

«Οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές γιατί έχουμε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις για Ευρωβουλευτές, Προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, Κοινοτάρχες, Κοινοτικά Συμβούλια, Σχολικές Εφορείες», ανέφερε ο κ. Ηλία.

Εν συνεχεία είπε ότι στις 2 Απριλίου 2024 θα λήξει η προθεσμία για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και κάλεσε όσους νέους δεν έχουν ψηφίσει ξανά να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο μέχρι εκείνη την ημερομηνία, είτε διαδικτυακά είτε προσερχόμενοι στις Επαρχιακές Διοικήσεις, στα ΚΕΠ ή τα ΚΕΠΟ. Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, οι Επαρχιακές Διοικήσεις θα μείνουν ανοικτές το Σάββατο 30 Μαρτίου μέχρι τις 14:00.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο ΓΔ του ΥΠΕΣ σημείωσε ότι εάν υπάρχουν φοιτητές ή άλλοι συμπατριώτες μας που διαμένουν στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις Βρυξέλλες μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Απριλίου για να ψηφίσουν στον χώρο διαμονής τους.

«Η 9η Ιουνίου θα είναι μέρα της Δημοκρατίας γιατί πέραν των 3.500 συμπατριωτών μας θα εκλεγούν για να υπηρετήσουν σε κάποια θέση», είπε ο Ελίκκος Ηλία, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των υποψηφίων, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, θα είναι πολλαπλάσιος. Έκανε λόγο για εκλογές που δεν έχουν ξαναγίνει στην Κύπρο και κάλεσε τους πάντες να συμμετάσχουν και να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Αναφερόμενος στη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών για την υποβοήθηση των ψηφοφόρων, ο ΓΔ του ΥΠΕΣ ανέφερε ότι στις 2 Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η καινοτόμος εφαρμογή «Τι ψηφίζω», όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εισαγάγει τα στοιχεία του και θα ενημερωθεί για τον αριθμό των ψηφοδελτίων που θα λάβει και των αριθμό των σταυρών προτίμησης που θα μπορεί να σημειώσει στα ψηφοδέλτια. Επίσης, είπε ότι θα υπάρχει και η εφαρμογή «Πού ψηφίζω», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες εκλογές. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Κύπριος πολίτης θα βοηθηθεί αρκετά με αυτές τις δύο εφαρμογές.

Μιλώντας για τις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών για διευκόλυνση των ψηφοφόρων, ο κ. Ηλία είπε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν ουρές στα εκλογικά κέντρα και ότι ο κάθε εκλογέας θα πρέπει να παραμείνει 5-6 λεπτά μέσα στο εκλογικό κέντρο προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. «Τα 5 λεπτά δεν είναι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με το καθήκον που καλούμαστε να καλούμαστε να επιτελέσουμε ως Κύπριοι πολίτες για να επιλέξουμε αυτούς που θα υπηρετήσουν από διάφορες θέσεις τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», κατέληξε. 

Ο οδικός χάρτης των εκλογών

——————  

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών παρέθεσε τις ημερομηνίες που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Όπως είπε, η 2α Απριλίου είναι η τελευταία ημέρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και η τελευταία ημέρα υποβολής δηλώσεων για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού για τις Εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 12 Απριλίου θα δημοσιευθούν τα διατάγματα του Υπουργού Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ θα διοριστούν ο Γενικός Έφορος Εκλογής, ο Βοηθός Γενικός Έφορος Εκλογής, οι Έφοροι Εκλογής και οι Βοηθοί τους.

Επιπλέον, ο Ελίκκος Ηλία είπε ότι στις 24 Απριλίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις Εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στις 25 θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις Εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Ακολούθως, στις 29 Απριλίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις Εκλογές ανάδειξης Κοινοταρχών και Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, ενώ στις 10 και 11 θα ανακηρυχθούν οι εκλεγέντες. Λεπτομέρειες και ανακοινώσεις θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα elections.gov.cy σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Τουρκικά).

Αφότου αναφέρθηκε στα είδη των εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, στους εκλογικούς καταλόγους που έχουν συνταχθεί καθώς και στις προϋποθέσεις για εγγραφή στον κάθε εκλογικό κατάλογο, ο κ. Ηλία σημείωσε ότι η τελευταία μέρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους η 2α Απριλίου 2024. Όπως είπε, αναμένεται η εκλογή πέραν των 3.500 αιρετών στη φετινή εκλογική αναμέτρηση, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι πολλαπλάσιος. Εξέφρασε ακόμα τη βεβαιότητα ότι οι αναμετρήσεις θα διεξαχθούν με επιτυχία.

Αναφορικά με τις Ευρωεκλογές, ο ΓΔ του ΥΠΕΣ είπε ότι θα λειτουργήσουν 30-35 ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές.

Οι αριθμοί των εκλογέων

——————

Αναφερόμενος στους αριθμούς των εκλογέων μέχρι τη 2α Ιανουαρίου 2024, ο κ. Ηλία ανέφερε ότι στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο έχουν εγγραφεί 547.527 άτομα (εκ των οποίων οι 735 είναι Τ/κ), στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν εγγραφεί 11.559, στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εγγραφεί 9.190, ενώ στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Τουρκοκυπρίων για Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εγγραφεί 82.925.

Σε ό,τι αφορά τις νέες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 22 Μαρτίου, ο κ. Ηλία είπε ότι στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο ενεγράφησαν 5.941 άτομα (εκ των οποίων τα 14 Τ/κ), στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης 3.208 άτομα, ενώ στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενεγράφησαν 519 άτομα.

Η ανάδειξη των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

——————

Αναφερόμενος στην εκλογή των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ΓΔ του ΥΠΕΣ είπε ότι θα εκλεγούν 5 Πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, 29 Δήμαρχοι (σε 18 ελεύθερους δήμους, 2 ημικατεχόμενους και 9 κατεχόμενους), 93 Αντιδήμαρχοι, 443 Δημοτικοί Σύμβουλοι (349 στους ελεύθερους Δήμους και 94 στους κατεχόμενους), Μέλη Σχολικών Εφορειών για δημαρχούμενες περιοχές (7 με εκλογή και 4 από δημοτικό συμβούλιο, ενώ σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα που έχουν πέραν των 50 σχολικών μονάδων θα αναδειχθούν 10 με εκλογή και 5 από δημοτικό συμβούλιο) Κοινοτάρχες (σε 285 ελεύθερες κοινότητες και 139 κατεχόμενες), καθώς και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων (σε 1.834 ελεύθερες κοινότητες και 556 κατεχόμενες).

Τα ψηφοδέλτια

——————

Ο ΓΔ του ΥΠΕΣ είπε οι εκλογείς θα ρίξουν μέχρι 6 ψηφοδέλτια στις δημαρχούμενες περιοχές, μέχρι 4 στις κοινότητες, 4 στους ημικατεχόμενους δήμους, 3 στους κατεχόμενους και 2 στις κατεχόμενες κοινότητες. 

Όλα τα ψηφοδέλτια θα ρίχνονται σε μία κάλπη, τόνισε ο κ. Ηλία, διευκρινίζοντας ότι, προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, αλλά και των υπαλλήλων κατά τη διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, θα εκτυπωθούν σε διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής. Συγκεκριμένα, για τις Ευρωεκλογές το χρώμα του ψηφοδελτίου θα είναι μπλε, για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης μοβ, για τους Δημάρχους κίτρινο, για τους Αντιδημάρχους καφέ, για τους Δημοτικούς Συμβούλους λευκό, για τα Μέλη των Σχολικών Εφορειών Πράσινο, για τους Κοινοτάρχες πορτοκαλί και για τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων γκρίζο.

Τα εκλογικά έξοδα των υποψηφίων

——————

Αναφερόμενος στα εκλογικά έξοδα των υποψηφίων, ο Ελίκκος Ηλία είπε ότι τα εκλογικά έξοδα των υποψήφιων Ευρωβουλευτών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις €50.000, του υποψήφιου Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης να φθάνουν μέχρι τις €30.000, των υποψήφιων Δημάρχων με αριθμό εκλογέων μέχρι 15.000 να φθάνουν τις €10.000, με αριθμό εκλογέων μεταξύ 15.001 – 30.000 να φθάνουν τις €20.000 και με αριθμό εκλογέων με 30.001 και άνω τις €30.000. Τα εκλογικά έξοδα των υποψήφιων Αντιδημάρχων θα πρέπει να φθάνουν μέχρι τις €5.000, των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων μέχρι τις €3.000, των υποψήφιων Κοινοταρχών μέχρι τις €3.000 και των υποψήφιων Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου μέχρι τα €1.000, σύμφωνα με εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατέληξε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ