18.9 C
Paphos
Saturday, May 25, 2024

Πανδημοτική εκδήλωση του Δ. Πάφου για 25η Μαρτίου και 1η Απριλίου στο Μαρκίδειο

Κωδικός: 6454182  ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους

Πανδημοτική εορταστική εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου την Πέμπτη στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου.

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου αναφέρθηκε στα δύο ιστορικά γεγονότα, που, όπως είπε, τιμούν και δοξάζουν ολόκληρο τον ελληνισμό. Η Ελλάδα, είπε, ελευθερώθηκε αλλά η Κύπρος «μακριά της μέσα στους ανέμους της σκλαβιάς συνέχισε να έχει τα βάσανά της, ωστόσο δεν πτοήθηκε, δεν λιγοψύχησε και συνέχισε τον αγώνα για την λύτρωση», προσθέτοντας πως η γενιά του 1955 έμελλε να σηκώσει όλο το βάρος για την ελευθεριά.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας και ολόκληρο το Έθνος, η στροφή όλων σε ένα ταξίδι μνήμης και απόδοσης τιμών είναι υπό τις περιστάσεις υπέρτατο χρέος και καθήκον. Συμπλήρωσε πως αυτό που προσδίδει στην ελληνική επανάσταση, 203 χρόνια μετά το 1821, και στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, 69 χρόνια μετά το 1955, διαχρονική επικαιρότητα, είναι «ακριβώς τα μηνύματα και τα διδάγματα που νηφάλια με περισυλλογή και πάθος για την αλήθεια μπορούμε εμείς οι σημερινοί Έλληνες να προσλάβουμε από τις δύο αυτές εποποιίες της ελευθερίας».

Επιπρόσθετα ο κ. Φαίδωνος ανακοίνωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ότι τις επόμενες είκοσι με εικοσιπέντε ημέρες θα είναι έτοιμο το Μνημείο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην Πλατεία Διονύσιου Σολωμού στον Διονύσιο κήπο. Το Μνημείο συνέχισε, θα στοιχίσει πέραν των 170.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και χρηματοδοτείται πλήρως από τα ταμεία του Δήμου. Πρόσθεσε ακόμη πως «θα είμαστε η μοναδική πόλη που έχουμε ανεγείρει τέτοιου μεγέθους Μνημείο μετά από διαγωνισμό Μνημείων για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και μια από τις ελάχιστες πόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο που το έχουν πράξει». Είπε τέλος πως είναι πολύ σημαντικό στην Πάφο να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη.

Ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Από το ’21 στο ’55», έργο του Νίκου Παπακλεοβούλου, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία Χρήστου Κάλλοου.

Η παράσταση αποτελείτο από δύο ενότητες, θεατρικά δρώμενα και τραγούδια. Η πρώτη ενότητα περιλάμβανε αφηγήσεις κειμένων για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821, θεατρικό διάλογο μεταξύ του στρατηγού Μακρυγιάννη και του συμπατριώτη μας Μιχάλη Κυπραίου και τραγούδι για τον Μιχάλη Κυπραίο. 

Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε αφηγήσεις κειμένων για την προπαρασκευή έναρξης του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, τη σύλληψη και δίκη του Ευάγγελλου Λουκά Κουταλιανού, ο οποίος μετέφερε από την Ελλάδα τα πρώτα όπλα για τις ανάγκες της Ε.Ο.Κ.Α., τραγούδι για τον Ευάγγελο Λουκά Κουταλιανό, καθώς επίσης και τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών «Ηρώεσσα Κύπρος, 204 Πνοές». Τη μουσική των τραγουδιών έχουν γράψει οι Γιώργος Παλαιοκαστρίτης, Άκης Μελής, Δημήτρης Χιονάς, Τώνης Σολωμού και Γεωργία Πολυνείκη.

Τη μουσικοθεατρική παράσταση παρουσίσαν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Τσαϊλής, Μάκης Λάος, ενώ στην αφήγηση ήταν οι Χρήστος Κάλλοου, και η Μαίρη Σταυρινίδου – Ευθυμίου.

Ερμηνευτές ήταν η Γεωργία Πολυνείκη και ο Τώνης Σολωμού, ενώ συμμετείχε επίσης η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης Πάφου», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου. Ακόμη συμμετείχε και η εξαμελής ορχήστρα με μαέστρο τον Ανδρέα Ανδρέου (Καρβέλα).

Τα σχέδια του έργου, η αφίσα και τα γραφικά έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ευάγγελο Κάλλοου. Χορηγός Εκδήλωσης ήταν η Domenica Group.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ