26.9 C
Paphos
Tuesday, June 11, 2024

ΠΑΦΟΣ: Στο 50% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Αύγουστο

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι πληρότητες και για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση πως οι πληρότητες τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Πάφου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 50%.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως όσον δεν υπάρχει σημαντική κίνηση από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά και το κλείσιμο της αγοράς του Ισραήλ, η επισκεψιμότητα στα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου είναι αρκετά περιορισμένη. Οι λίγοι επισκέπτες από διάφορες χώρες, όπως οι λίγοι Ελβετοί επισκέπτες, γερμανόφωνοι αλλά και ο μικρός αριθμός Κυπρίων και Βρετανών, δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, συμπλήρωσε. Η διαθεσιμότητα στα ξενοδοχεία της Πάφου, συνέχισε, είναι τεράστια, αφού ξεπερνά τις 30 χιλιάδες κλίνες, άρα είναι σχεδόν αδύνατο να καταγραφούν ικανοποιητικές πληρότητες, όπως είναι σήμερα η εικόνα για τον μήνα Αύγουστο. Επεσήμανε, ωστόσο, πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έχει περισσότερο ενδιαφέρον αλλά το δεύτερο δεκαπενθήμερο θα σημειωθεί σημαντική μείωση.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε πως ο Ιούλιος δεν ξεπέρασε το 30% σε πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Πάφου. Ερωτηθείς για την περσινή χρονιά ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως την ίδια περσινή περίοδο οι πληρότητες ήταν σχεδόν οι ίδιες, προσθέτοντας ωστόσο, πως η διαφορά ήταν ότι οι Κύπριοι δεν ταξίδεψαν καθόλου στο εξωτερικό πέρσι, ενώ φέτος κάποιοι θα επιλέξουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Οπότε, τόνισε, το ενδιαφέρον από την κυπριακή αγορά φέτος είναι μικρότερο για τα ξενοδοχεία της Πάφου. Είπε ακόμη, πως χωρίς την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου δεν υπάρχει ακόμη ουσιαστική αγορά, που μπορεί να δώσει σταθερές και ικανοποιητικές πληρότητες στα ξενοδοχεία της επαρχίας. Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε πως κάποια ξενοδοχεία έκλεισαν από τον Νοέμβρη του 2019 οπότε το πρόβλημα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία συσσωρεύεται συνέχεια, περιγράφοντας ως εξαιρετικά δύσκολη τη κατάσταση. Πρόσθεσε επίσης πως το μόνο που έχουν να κάνουν οι ξενοδόχοι είναι να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει αλλαγή και ίσως ξεκινήσει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου μάλλον από το Σεπτέμβριο .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναφορικά με τον επόμενο μήνα, παρατήρησε πως οι προβλέψεις μέχρι στιγμής δεν είναι ευοίωνες, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη αστάθεια στην αγορά και αβεβαιότητα, αφού ο κόσμος δεν κάνει κράτηση πλέον παρά μόνο όταν είναι πολύ κοντά στην ημερομηνία των διακοπών του για να αποφύγει τυχόν αλλαγή στην κατάταξη της κατηγορίας της χώρας που θα επισκεφτεί. Αν καταφέρουμε, είπε, “να βελτιώσουμε την επιδημιολογική μας κατάσταση γρήγορα, αυτό θα μας δώσει μια καλύτερη ευκαιρία και ίσως πλέον το Ισραήλ να μας αλλάξει κατάταξη, γιατί δυστυχώς τώρα είμαστε εκτός αγοράς”. Σε σχέση με τους εμβολιασμούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως αυτοί συνεχίζονται, εκφράζοντας την ελπίδα, να συνεχιστεί η προσπάθεια, αφού, όπως είπε, είναι ο μόνος τρόπος άμυνας του προσωπικού στα ξενοδοχεία αλλά και που στέλνει το μήνυμα στην αγορά, ότι είναι ασφαλή τα ξενοδοχεία της Κύπρου, κατέληξε.

Εξάλλου ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Ευριπίδης Λοιζϊδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο Ιούλιος μήνας κατέγραψε πληρότητες στα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου από 20%- 30% . Αυτός ο χαμηλός αριθμός πληροτήτων σημείωσε, οφείλεται στο γεγονός ότι η Πάφος εξαρτάται από τους Βρετανούς και τους Ισραηλίτες, ενώ εκτίμησε κάποια ξενοδοχεία που φιλοξένησαν Ρώσους κατέγραψαν καλύτερες πληρότητες.
Επιπρόσθετα αναφερόμενος στον Αύγουστο, ο κ. Λοιζϊδης, τόνισε πως την “καταστροφή” τη σώζουν οι Κύπριοι.

Όσο για τη βρετανική αγορά, αυτή είπε, ξεκίνησε δειλά – δειλά αφού ως επί το πλείστον, σημείωσε, οι Βρετανοί ταξιδεύουν οικογενειακώς και υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Αναμένουμε συνέχισε ότι με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας μετά τις 20 Αυγούστου θα αρχίσει μεγαλύτερη κίνηση από την Βρετανία. Δυστυχώς, εκτίμησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, τα πράγματα δεν είναι καλά για την επαρχία Πάφου λόγω της αγγλικής αγοράς και την Ισραηλιτών, προσθέτοντας όμως πως προβλέπεται πως ο Αύγουστος σίγουρα θα είναι καλύτερος από τον Ιούλιο.

Σε σχέση με τον ερχόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο, ο κ. Λοιζϊδης είπε πως η ζήτηση από την κυπριακή αγορά θα μειωθεί λόγω των σχολείων, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του για την αύξηση της αγγλικής αγοράς. Παράλληλα ο κ. Λοιζϊδης ερωτηθείς σχετικά, απήντησε πως ο φετινός Αύγουστος θα καταγράψει τις ίδιες πληρότητες με πέρσι και ίσως λίγο πιο χαμηλές. Ευχήθηκε τέλος όπως όλοι συμπεριφερθούν υπεύθυνα, για να μειωθεί το ποσοστό των κρουσμάτων, που στην Κύπρο είναι αρκετά ψηλά.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ