21.9 C
Paphos
Friday, May 3, 2024

ΠΑΦΟΣ: Οι σεισμοί σε Τουρκία/Συρία πίσω από τον θάνατο των φαλαινών;

Αρκετές φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές στις βόρειες ακτές της Κύπρου την περασμένη εβδομάδα. Πιστεύεται ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να συνδέονται με τους τεράστιους σεισμούς στη γειτονική Τουρκία και τη Συρία.

Ένας λοβός από τέσσερις ραμφοφόρές φάλαινες βρέθηκε την Πέμπτη στην παραλία της Αργάκας της Πάφου . Οι ντόπιοι κατάφεραν να οδηγήσουν τρεις, που ήταν ακόμα ζωντανές, πίσω στη θάλασσα. Η τέταρτη πέθανε, σύμφωνα με το Κυπριακό Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

Άλλες έξι φάλαινες βρέθηκαν νεκρές την Παρασκευή μεταξύ Πόλης και Παχύαμμου. Άγνωστο αν κάποιες από αυτές ήταν από εκείνες που είχαν επιστραφεί στη θάλασσα την προηγούμενη μέρα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πώς θα μπορούσαν οι σεισμοί στη Συρία και την Τουρκία να συνδεθούν με τους θανάτους των φαλαινών στην Κύπρο;

Οι φάλαινες χρησιμοποιούν τον υποβρύχιο ήχο ως τον κύριο τρόπο επικοινωνίας και αξιολόγησης του περιβάλλοντος τους. Ο θόρυβος των ωκεανών μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των φαλαινών που καταδύονται σε βάθος να πλοηγούνται, να βρίσκουν τροφή και να αποφεύγουν τους θηρευτές. 

Θεωρείται ότι οι σεισμικές δονήσεις από τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία μπορεί να έχουν αποπροσανατολίσει τις φάλαινες.

«Αυτά τα ζώα έχουν σύστημα ηχοεντοπισμού το οποίο επηρεάζεται από τον θόρυβο της θάλασσας», είπε ο ΓιάννηςΘιωάννου τμήματος αλιείας και θαλάσσιας έρευνας στο Sigma TV στην Κύπρο. «Μπορεί να είναι στρατιωτικές ασκήσεις, σεισμικές ασκήσεις ή φυσικά ο σεισμός στην περιοχή».

Οι μεγάλοι σεισμοί της περασμένης Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίοι έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έγιναν αισθητοί και στο νησί της ανατολικής Μεσογείου.

Τα δείγματα αυτοψίας συλλέχθηκαν από τα σφάγια την Παρασκευή από την ερευνητική ομάδα αλιείας.

 Οι αρχές αναγνώρισαν τις φάλαινες ως ziphius cavirostris, πιο γνωστές ως φάλαινες με ράμφος Cuvier. 

Αυτό το είδος βαθέων καταδύσεων μπορεί να φτάσει σε μήκος περίπου τέσσερα έως επτά πόδια και να ζυγίζει δύο έως τρεις μετρικούς τόνους. 

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων φαλαινών που έχει καταγραφεί στην Κύπρο, όπου οι παρατηρήσεις φαλαινών με ράμφος είναι σχετικά ασυνήθιστες.

Προηγούμενες προσάραξεις φαλαινών Cuvier στις Μπαχάμες, την Καραϊβική Θάλασσα, τα Κανάρια Νησιά και τη Μεσόγειο Θάλασσα έχουν συσχετιστεί με ενεργό ναυτικό σόναρ, σύμφωνα με την NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας).

Πηγή: Euronews.gr 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ