35.7 C
Paphos
Tuesday, June 25, 2024

ΠΑΦΟΣ: Κατακραυγή και εκδήλωση διαμαρτυρίας για την αποκοπή 118 δέντρων

Έντονες αντιδράσεις πολιτών της Πάφου και όχι μόνο προκάλεσε η πρόσφατη αποκοπή αρκετών δεκάδων δέντρων (118) στην Λεωφόρο Ευρώπης, δρόμος προς Κάτω Πάφο.

Τα δέντρα τα οποία βρίσκονταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου αποκόπησαν με αποτέλεσμα αρκετοί συμπολίτες μας δικαιολογημένα να ενοχληθούν και να ζητούν εξηγήσεις από τον Δήμο Πάφου αλλά και τον Δήμαρχο της πόλης για την πολιτική που η Υπηρεσία εφαρμόζει σε σχέση με το πράσινο.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που διαμαρτυρόμενοι κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη συμπεριφορά σε σχέση με το Πράσινο επικαλούμενοι μάλιστα τα παραδείγματα που πάρκου Ήβης Μαλιώτου, της Γιουνιβέρσαλ αλλά και του πεζοδρόμου στην Κάτω Πάφο όπου αποκόπησαν φοινικόδεντρα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Για την όλη κατάσταση μάλιστα έχει ήδη οργανωθεί και εκδήλωση διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο της πόλης το ερχόμενο Σάββατο 11 Οκτωβίου.

https://web.facebook.com/774955244/videos/10164400359590245/

Αντίδραση από Λετυμπιώτη

Η πρόσφατη αποκοπή δέντρων στη Λεωφόρο Ευρώπης δεν αποτελεί -δυστυχώς- το πρώτο δείγμα γραφής ως προς την ιεράρχηση που θέτει η Τοπική Αρχή στο Αστικό Πράσινο και στην έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον. Το -επαναλαμβανόμενο- επιχείρημα ότι τα δέντρα “έπρεπε” να αποκοπούν λόγω “σήψης” δεν είναι ούτε πειστικό αλλά ούτε ελαφρυντικό.

Έχουμε ως υποχρέωση τη συντήρηση και τη διαφύλαξη του πρασίνου, με βασικό στόχο μας να ενισχύουμε το πράσινο σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη πόλη.Τα κενά που εμφανίζει η νομοθεσία αλλά και οι διαδικασίες οφείλουν να καλυφθούν. Ήρθε επιτέλους η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η ίδια η νομοθεσία, οι διαδικασίες, οι υπηρεσίες και πάνω απ’ όλα η κουλτούρα μας.Όταν βλέπουμε Ιδιωτικές πρωτοβουλίες να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να πρασινίσουν την πόλη και την επαρχία μας, έχουμε θεσμική υποχρέωση αν όχι να συμβάλουμε, τουλάχιστον να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Προς προβληματισμό παραθέτω την ειδική ιστοσελίδα του Δήμου της Νέας Υόρκης στην οποία χαρτογραφούνται ΟΛΑ τα Δέντρα της πόλης σε ένα διαδραστικό χάρτη με συνεχή ροή πληροφοριών ως προς την κατάσταση, την υγεία αλλά και τον αριθμό των δέντρων σε κάθε περιοχή. Ίσως βέβαια να μην γνωρίζουν όσα γνωρίζουμε εμείς.

https://tree-map.nycgovparks.org/“Η καλύτερη χρονική στιγμή να φυτέψεις ένα δέντρο είναι 20 χρόνια πριν.

Η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα.”

Τι λέει ο Δήμος Πάφου;

Ο Δήμος Πάφου σε ανακοίνωσή του για τις πιο πάνω καταγγελίες αναφέρει τα ακόλουθα:

Αναγκαία χαρακτηρίζει την κοπή δέντρων λεύκας στην Λεωφόρο Ευρώπης και με την έγκριση του Τμήματος Δασών ο Δήμος Πάφου σε ανακοίνωση.
Ο Δήμος Πάφου αναφέρει, πως προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με σχόλια που διατυπώθηκαν για αποκοπή δένδρων λεύκας στην λεωφόρο Ευρώπης, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείτο σήψη και γήρανση του κορμού των εν λόγω δέντρων, η οποία οφείλονταν σε προσβολή από παθογόνο που προκαλεί εκτεταμένη νέκρωση των ιστών, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται το υπερκείμενο τμήμα του δένδρου και η σήψη να επεκτείνεται προς τα κάτω.

Επισημαίνει επίσης ότι ο Δημοτικός Γεωπόνος ανέφερε πως η επιλογή, πριν από χρόνια, του συγκεκριμένου είδους λεύκας για φύτευση στην εν λόγω περιοχή ήταν μη ενδεδειγμένη, καθώς το είδος αυτό χρειάζεται ιδιαίτερα υγρά εδάφη και χαμηλές θερμοκρασίες. Δεδομένου ότι στην περιοχή φύτευσης δεν επικρατούν οι συνθήκες αυτές, το δένδρο ήταν ευπαθές στις ασθένειες και ο κύκλος ζωής του περιορισμένος.

Λόγω των παραπάνω, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο Δημοτικός Γεωπόνος διαπίστωσε ότι υπήρξε νέκρωση και πτώση των βραχιόνων των δέντρων τόσο στο πεζοδρόμιο όσο και στην οδική αρτηρία με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων σε πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς.
Προς αποτροπή ενός τέτοιου κινδύνου, ο Δημοτικός Γεωπόνος κάλεσε δύο φορές κλιμάκιο του Τμήματος Δασών να διενεργήσει αυτοψία στην περιοχή. Το Τμήμα Δασών, στην παρουσία του Δημοτικού Γεωπόνου, διαπίστωσε την σήψη των βραχιόνων και των κορμών και έδωσε την συγκατάθεσή του για την κοπή των δένδρων.

Με βάση τη συγκατάθεση αυτή, συνεχίζει ο Δ. Πάφου στην ανακοίνωση του, ο Δημοτικός Γεωπόνος προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην κοπή των άρρωστων και επικίνδυνων δένδρων, στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαριότητας και κλαδεμάτων που διενεργεί η Υπηρεσία Πρασίνου στις οδικές αρτηρίες της πόλης.

Επισημαίνει δε, πως η κοπή των συγκεκριμένων δένδρων έγινε παρουσία κλιμακίου του Τμήματος Δασών, το οποίο επιτηρούσε και έλεγχε κατά διαστήματα την όλη διαδικασία, παρότι δεν χρειαζόταν η άδειά του λόγω της μικρής διατομής του κορμού.
Διευκρινίζει επίσης ότι ο Δήμαρχος Πάφου δεν υπέγραψε ούτε έδωσε οποιοσδήποτε οδηγίες για την κοπή των δένδρων και το θέμα έτυχε χειρισμού από την αρμόδια Υπηρεσία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ