26.9 C
Paphos
Saturday, July 13, 2024

ΠΑΦΟΣ: Διαμαρτυρία ενοίκων St Nicolas για την αποκοπή παροχής νερού

Ένοικοι του συγκροτήματος «Αγ. Νικόλαος» στην Χλώρακα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικογένειες Σύρων προσφύγων, όπως ανέφεραν, πραγματοποίησαν σήμερα ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων Πάφου.

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν το σύνθημα «το νερό είναι βασικό αγαθό» και «υδροδότηση στο saint Nicolas, εδώ και τώρα», οι διαμαρτυρόμενοι απηύθυναν έκκληση για αποκατάσταση της παροχής νερού στο συγκρότημα «Άγιος Νικόλαος», στην Χλώρακα, σημειώνοντας πως η παροχή υδροδότησης προς το κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο διαμένουν οι Σύροι πρόσφυγες έχει διακοπεί εδώ και πολύ καιρό λόγω, οικονομικών διαφορών μεταξύ του ιδιοκτήτη του συγκροτήματος και του ΚΣ Χλώρακας οι οποίες ευρίσκονται ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Σχετικό υπόμνημα επιδόθηκε από αντιπροσωπεία της ΚΙΣΑ και των διαμαρτυρόμενων προς την Παναγιώτα Χατζηγεωργίου Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και τον Επαρχιακό Μηχανικό Πάφου Χάρη Κασιουλή, στο οποίο αναφέρονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενόψει της κατάστασης αυτής, ιδιαίτερα η στέρηση τους από πόσιμο νερό το οποίο αποτελεί, όπως αναφέρουν, απαραίτητο στοιχείο για την ανθρώπινη διαβίωση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Απευθύνουν επίσης εκ νέου έκκληση μέχρι το Δικαστήριο να λάβει τις αποφάσεις του για τις πιο πάνω διαφορές, προς τη Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων όπως σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ο περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμος του 2010, μεριμνήσει για την προσωρινή επανασύνδεση του νερού. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνουν, πως είναι έτοιμοι να καταβάλουν τα έξοδα επανασύνδεσης και χρήσης του νερού στα διαμερίσματα τους.

Επιπρόσθετα καταδικάζουν τα βίαια επεισόδια που εξελίχθηκαν πρόσφατα στην Κάτω Πάφο και την επομένη στην Χλώρακα. Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι θεωρούν άδικο να τους επιρρίπτουν ευθύνες και να θέλουν να τιμωρήσουν το σύνολο των προσφύγων για τις πράξεις συγκεκριμένων ατόμων.

Επισημαίνουν ακόμη πως η στέρηση νερού είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο, είτε για την επίλυση οικονομικών διαφορών, είτε για τον εξαναγκασμό των ενοίκων να εγκαταλείψουν την στέγη τους.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων Μίτος Ταμέρ, δήλωσε πως στο κτιριακό συγκρότημα υπάρχουν ένοικοι που είναι οικογενειάρχες και έχουν παιδιά. Παντού, πρόσθεσε, «υπάρχουν καλοί και κακοί».

O Πρόεδρος του ΚΣ Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης ανέφερε πως μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των μεταναστών έξω από τα Γραφεία του Επαρχιακού Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, επιβεβαιώνονται . Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως «συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση αλλά και ο πυρήνας του προβλήματος που είναι ο διαχειριστής του συγκεκριμένου συγκροτήματος υπέθαλψαν αυτή την διαμαρτυρία». Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ οι μετανάστες είχαν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν το συγκεκριμένο συγκρότημα και να μεταβούν σε ασφαλή συγκροτήματα που να τους παρέχεται ποιοτικό νερό, δυστυχώς δέχονται πιέσεις από τον συγκεκριμένο διαχειριστή και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να παραμείνουν στο συγκεκριμένο συγκρότημα και να παραμείνει το γκέτο στην Χλώρακα.

Το «άτυπο» χρονοδιάγραμμα του διατάγματος, είπε ο κ. Λιασίδης, λήγει σήμερα, προσθέτοντας πως κανονικά αυτό ήταν εκτελεστέο άμεσα. Είπε ακόμη, πως ο διαχειριστής ενώ καλείται στο συγκεκριμένο διάταγμα να πάρει μέτρα ο ίδιος, ως οφείλει, δεν έχει διάθεση να πάρει κανένα μέτρο. Αντιθέτως, πρόσθεσε, με διαμαρτυρίες άνευ αντικειμένου προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη αλλού.

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, υπήρχε διακριτική παρουσία μελών της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου με επικεφαλής τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου Μιχάλη Ιωάννου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ