19.9 C
Paphos
Thursday, May 2, 2024

Παφίτης της Βρετανίας πίσω από καινοτόμο διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό

Ο Κύπριος καθηγητής στο Ηνωμένο Βασίλειο Chris Toumazou με καταγωγή από την Νατά της Πάφου είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το επαναστατικό τεστ COVID-19 το οποίο έχει τη δυνατότητα να δίνει αποτελέσματα σε κάτι περισσότερο από μία ώρα και που δεν απαιτεί καν εργαστήριο. Το εν λόγω τεστ βρίσκεται πλέον στα διάφορα νοσηλευτήρια του Λονδίνου, έχοντας λάβει την απαιτούμενη άδεια.

Ο Chris Tounaxou είναι Καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου. Γεννήθηκε στο Cheltenham, γιος του Μάρκου και της Αντριάννας από τα χωριά Νατά και Γιαλούσα.

Καθώς η Βρετανία προσπαθεί να αυξήσει τα τεστ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο εργαστηριακές εξετάσεις που χρειάζονται περίπου 48 ώρες για να δώσουν αποτέλεσμα και είτε απαιτούν από τους ανθρώπους να ταξιδεύουν συχνά μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να πάνε στα περιφερειακά κέντρα δοκιμών ή τα λαμβάνουν ταχυδρομικά στο σπίτι.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι ταχύτερες δοκιμές θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά τους αλλά και να βοηθήσουν τη Βρετανική κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο των 200.000 τεστ την ημέρα, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον επιτυχή τερματισμό της καραντίνας.

Το νέο τεστ του Κύπριου ομογενούς, έχει βασιστεί στο σχεδιασμό ενός τεστ DNA και έχει λάβει έγκριση για κλινική χρήση από τον Οργανισμό Ρυθμιστικών Υπηρεσιών Φαρμάκων και Υγείας (MHRA) στα τέλη Απριλίου μετά από επιτυχείς δοκιμές.

Με ευαισθησία πάνω από 98% και ακρίβεια 100%, το τεστ DnaNudge χρησιμοποείται σε περιπτώσεις καρκίνου, ατυχημάτων και περιστατικά έκτακτης ανάγκης, αλλά και μητρότητας, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον ακόμη ευρύτερη εφαρμογή του.

Η Βρετανία έκανε μια αρχική παραγγελία 10.000 τετοιων τεστ (DnaNudge) τον Μάρτιο και από τότε έχουν παραχθεί άλλα 70.000. Η τιμή του συγκεκριμένου διαγνωστικού ελέγχου είναι στις 40 στερλίνες (49 $).

«Είναι ένα εργαστήριο κλεισμένο σε ένα μικρό σωληνάριο», δήλωσε ο Chris Toumazou, που ανέπτυξε το τεστ, εξηγώντας πως “το κλειδί είναι ότι με αυτήν τη δοκιμή πηγαίνουμε κατευθείαν το σάλιο ή το ρινικό έκκριμα μέσα στο σωληνάριο χωρίς μεταφορά και εργαστήριο.”

«Μπορούμε ακόμη και να δούμε πολύ μικρά θραύσματα του RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) από τα οποία μπορεί να ελεγχθεί αν ένας ασθενής «βγαίνει» από την COVID ή έχει προσβληθεί», είπε ο Τουμάζου.

Το τεστ, είναι πλέον διαθέσιμο στο νοσοκομείο Chelsea και Westminster, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο West Middlesex, στο St Mary’s και στο νοσοκομείο Queen Charlotte και Chelsea.

“Αυτό το τεστ λειτουργεί και είναι στην πραγματικότητα πιο ευαίσθητο από κάποιες άλλες εργαστηριακές εξετάσεις”, δήλωσε στο Reuters ο Δρ Gary Davies, διευθυντής Νοσοκομείο Chelsea and Westminster. Είπε ακόμη ότι το τεστ χρησιμοποιείται και σε ασθενείς που μπαίνουν στο νοσοκομείο προκειμένου να αποφασίστεί σε ποιο θάλαμο θα τοποθετηθούν.

Πηγή: parikiaki

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ