Άγγελος Ονησιφόρου: “Ιδεολογία μας είναι η Πάφος, κόμμα μας οι Παφιτες”

0
64

Στην “αρένα” της πολιτικής μάχης για τη διεκδίκηση της θέσης του υποψήφιου αντιδημάρχου Πάφου μπήκε εδώ και μερικές εβδομάδες ο γνωστός επιχειρηματίας, Άγγελος Ονησιφόρου. Ο Άγγελος ήδη οργάνωσε το επιτελείο του και έχει επαφές με φορείς, προσωπικότητες και πολίτες σε καθημερινή βάση στέλνοντας το μήνυμα ότι “η Ιδεολογία όσων τον στηρίζουν είναι η Πάφος”!

Για πρώτη φορά, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αναλύει στο PafosPress το σκεπτικό της απόφασής του και εξηγεί ποία είναι η οπτική με την οποία βλέπει την ενασχόλησή του με τα κοινά επισημαίνοντας πως η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη εκ πεποιθήσεως και όχι εξ’ ανάγκης.

Πως και πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η πολιτική με ενδιαφέρει μόνο με την έννοια της προσφοράς στα κοινά και της δημιουργικής συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ως άτομο που προέρχεται από την κοινωνία και απευθύνεται στην κοινωνία, είμαι σε θέση να γνωρίζω τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Σε αυτό βοήθησε η επαγγελματική μου πορεία, η συνδικαλιστική μου δράση αλλά και η ζεστή σχεση που κτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με τον κόσμο της Πάφου και τη νεολαία, με ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, με σύνολα και οργανώσεις.

Η απόφαση να κατελθω ως υποψήφιος Αντιδήμαρχος Πάφου λήφθηκε μετά από ώριμο προβληματισμό. Υπήρξε βέβαια και η ισχυρή παρότρυνση από τους πολλούς και υπέροχους ανθρωπους που με στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε;

Έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει τους βασικούς πυλώνες πολιτικής, μαζί με τις αρχές, τις ιδέες και τις θέσεις μας.

Πράσινη, ανθρώπινη πόλη. Δήμος φιλικός προς τον Δημότη. Ήθος στην άσκηση πολιτικής. Στοχευμένη κοινωνική μέριμνα. Ανάδειξη του πολιτιστικού μας προϊόντος. Προστασία του τουριστικού προϊόντος. Ασφάλεια στους δρόμους. Ιδέες και θέσεις που αγγίζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής στην όμορφη πόλη μας.

Μιλάμε για ένα πακέτο από συγκεκριμένες προτάσεις που κάθε δημότης μπορεί να βρει αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας https://gtp.cy/ και να τις αξιολογήσει.

Είσαστε ευχαριστημένος από την Πάφο όπως είναι σήμερα;

Από τη μια η Πάφος έχει αλλάξει πολύ, λόγω της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017 και των σημαντικών έργων που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα, ενώ κάποια άλλα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά.

Είναι θέμα αντίληψης και προσέγγισης. Η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συνυπάρχει με το περιβάλλον. Η τάξη και το συγύρισμα, με την κοινωνική ευαισθησία και τον παράγοντα “άνθρωπος”. Η αύξηση των εσόδων του Δήμου, με τη βελτίωση των υπηρεσιών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Η αποτελεσματικότητα στην επίλυση των προβλημάτων, με την συνεννόηση και τη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Η πόλη μας διαθέτει μια τεράστια δυναμική που θα μπορούσε να αναδειχθεί μεσα από έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των αιρετών αξιωματούχων και της κοινωνίας των πολιτών.

Tι επιπρόσθετο χρειάζεται η Πάφος σήμερα;

Η Πάφος είναι μια πόλη πλούσια σε ιστορία, αρχαιολογία, αλλά και σύγχρονο πολιτισμό. Έχω την άποψη ότι θα έπρεπε να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτόν τον τομέα.

Είναι καθήκον του Δήμου Πάφου, αλλά και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, να βρει τον τρόπο να τονώσει και να στηρίξει το πολιτιστικό προϊόν της πολης. Να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία του περιβόητου Φορέα Πολιτισμού, θέμα που βρίσκεται δυστυχώς στις Ελληνικές καλένδες. Να ρυθμίσει με επάρκεια τη σωστή λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Να επεξεργαστεί την ιδέα για την διεξαγωγή ετήσιου φεστιβάλ μουσικής ή καλών τεχνών ή κινηματογράφου, ενός θεσμού που θα καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Πέραν τούτου, πρέπει να δοθεί έμφαση στη νεολαία και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην αγορά εργασίας, αλλά και στην αξιοποίηση προγραμμάτων ή/και ευρωπαϊκών κονδυλίων για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι κρίμα και άδικο, νέοι με ιδέες και οράματα να θέλουν να εγκαταλειψουν την Πάφο λόγω έλλειψης ευκαιριών.

Eίναι θετικό ή αρνητικό το ότι δεν έχετε ένα πολιτικό κόμμα να σας στηρίζει;

Η δική μου υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη εκ πεποιθήσεως και όχι εξ’ ανάγκης. Και είναι υπερκομματικη στην ουσία της, όχι επιφανειακά.

Ιδεολογία μας είναι η Πάφος, κόμμα μας οι Παφιτες.

Όπως είπα και πριν, προέρχομαι από την κοινωνία και απευθύνομαι στην κοινωνια. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Οπότε αυτό το κάλεσμα αφορά σε κάθε σκεπτόμενο δημότη, ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής προτίμησης.

Εξαλλου τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι άκρως ενθαρρυντικά από όλους τους πολιτικούς χώρους, όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλες τις ηλικίες.

Πιστεύετε ότι σήμερα, οι δημότες ακολουθούν πιστά τις εντολές των κομμάτων ή δεν πειθαρχούν;

Εν έτει 2024 και σε μια σύγχρονη χώρα, δεν θα έπρεπε να υπήρχαν “εντολές” και “πειθαρχία” με την έννοια που το λέτε. Μόνο δίκαιη αξιολόγηση και κριτική σκέψη.

Κάθε πολίτης και κάθε δημότης είναι πάντα ελεύθερος να επιλέγει τους υποψήφιους που θεωρεί καταλληλότερους. Αυτό είναι ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα που κανείς δεν μπορεί να το στερήσει από κανέναν.

Τώρα σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρώ πως οι κομματικές γραμμές διαχρονικά έχουν μικρότερη επίδραση σε σχέση με τις βουλευτικές ή τις προεδρικές εκλογές.

Ειδικότερα ως προς τη θέση του αντιδημάρχου, για πρώτη φορά και ενόψει μεταρρύθμισης, αυτός θα εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα, σε μια ξεχωριστή διαδικασία και από ένα διαφορετικό ψηφοδέλτιο.

Αυτό είναι ένα βήμα προς την άμεση εκπροσώπηση και δημοκρατία, γεγονός που με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον.