18.9 C
Paphos
Saturday, February 24, 2024

Ομαδική έκθεση υπό τον τίτλο «Ρομαντικός ρεαλισμός» στην αίθουσα Εν Πλω στην Κάτω Πάφο 

Ομαδική έκθεση υπό τον τίτλο « Ρομαντικός ρεαλισμός» δώδεκα αυτοδίδακτων ζωγράφων πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην αίθουσα ΕΝ ΠΛΩ στο Λιμανάκι στην Κάτω Πάφο. Τα εγκαίνια τέλεσε το βράδυ της Παρασκευής ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. 

Στην έκθεση συμμετείχαν καλλιτέχνες της ομάδας του Βασίλη Μίτα οι Ανδρέας Παναγιώτου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου,Νίκος Χατζηνικολάου, Ιωάννα Φελλά, Σταύρος Βωνιάτης, Παντελίτσα Ζηνιέρη, Κυπρούλα Τσιανακλίδου, Μαρία Ψαρά, Μαριλένα Χρίστου, Τζούλια Μιχαήλ και Αφροδίτη Νικολάου.  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε χαιρετισμό της η συντονίστρια τέως ευρωβουλευτής Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου, εκ  μέρους της Ομάδας Καλλιτεχνών – Εκθετών της Ομαδικής Έκθεσης «Ρομαντικός Ρεαλισμός » ανέφερε πως σε μια εποχή έντονης αξιακής κρίσης, όπου επικρατεί το ψέμα, η απάτη, η τάση για εύκολο πλουτισμό και η έλλειψη αισθητικής ισορροπίας, οι συμμετέχοντες στην έκθεση θέλουν και επιμένουν να αντιστέκονται μέσω της τέχνης. 

Δεν μας ενδιαφέρει συνέχισε, απλά η απεικόνιση, αλλά η έρευνα, η αναζήτηση και η αναδόμηση της πραγματικότητας στον καμβά, με τα χρώματα της ψυχής και με αστείρευτο ρομαντικό ρεαλισμό. 

Θέλουμε είπε η κ. Παπαδοπούλου να δημιουργούμε έργα που αντέχουν στον χρόνο, σμιλευμένα με αισθητική καλλιέργεια, βαλμένα με υπομονή, αγάπη στο αντικείμενο, ειλικρίνεια στις μορφές, στα πρόσωπα, στα τοπία, στα περιγράμματα, στις προθέσεις.  

Μας συγκινεί  συνέχισε το ωραίο , το αγνό, το αληθινό, το τοπίο, το φως, ο άνθρωπος, τα λουλούδια, οι παραδόσεις, οι διαχρονικές μας αξίες όπως διασώθηκαν διά μέσω των αιώνων με το πείσμα ενός λαού που ξέρει να παλεύει κόντρα στους ανέμους. Προσεγγίζουμε την πραγματικότητα με τάσεις φυγής από την ασχήμια μιας πεζής καθημερινότητας που μας πνίγει, σημείωσε, προσθέτοντας πως αποτελεί επιτακτική εσωτερική ανάγκη, να προτάσσουμε τη δική μας καλλιτεχνική παιδεία με ένα ρομαντικό αποτύπωμα της πραγματικότητας. Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις που ενεργοποιεί την ενδόμυχη ανάγκη για δημιουργία και έκφραση, συμπλήρωσε. 

Ακολούθως η κ. Παπαδοπούλου ευχαρίστηκε τον δάσκαλο και συνοδοιπόρο τους Βασίλη Μίτα, γιατί με το αστείρευτο ταλέντο του, όπως είπε, τις ακαδημαϊκές του γνώσεις και κυρίως την πολύχρονη και βαθιά του τριβή με τα υλικά και τις δυνατότητές του, κατάφερε να τους μυήσει σε ειδικές τεχνικές που επιτρέπουν σε χειροποίητα υλικά με διαφορετικές ιδιότητες να δένουν αρμονικά μεταξύ τους και με ενδιάμεσα φιξαρίσματα να δημιουργούν ατμόσφαιρα σε ονειρικά έργα.  

Έτσι συμπλήρωσε, «δέσαμε κι εμείς ως ομάδα, αφού κυνηγούμε την αισθητική αρτιότητα, δεν προσπερνούμε το θάμα της ζωής που συντελείται καθημερινά δίπλα μας και όπως τις μέλισσες αντλούμε το μέλι από τη μέθεξη της δημιουργίας για να γοητεύει τις αισθήσεις και να μας ταξιδεύει εκεί που το όνειρο, το όραμα και η πραγματικότητα γίνονται ένα. Ευχόμαστε τα έργα μας να ταξιδέψουν τον επισκέπτη της παρούσας έκθεσης, μαζί μας», συμπλήρωσε. 

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο έργο της το κορίτσι με το ηλιοτρόπιο που θα αποτελεσει και την επικεφαλίδα της ποιητικής της συλλογής. Εμείς συνέχισε ξεριζωθήκαμε το 1974 και ευχήθηκε πάντα όπως τα ηλιοτρόπια που βλέπουν πάντα προς τον ήλιο για να ανθίσουν, να έρθει η ευλογημένη ημέρα της λευτεριάς για να ανθίσει η ψυχή μας και να επιστρέψουμε στην γη που γεννηθήκαμε. 

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε πως σπάνια έχουμε την ευκαιρία εμείς οι πεζοί άνθρωποι που ζούμε την καθημερινότητα να ξεφεύγουμε έστω για λίγο μέσα από τις ευκαιρίες που μας δίδουν οι καλλιτέχνες. Πρόσθεσε πως ο πλούτος του τόπου μας είναι οι καλλιτέχνες, και ο τόπος είναι οι άνθρωποι του. Τους ανθρώπους συνέχισε, που ασχολούνται με την τέχνη και που την δημιουργούν μπορούμε να τους κατατάσσουμε στα ανώτερα λειτουργήματα ή στα ανώτερα επαγγέλματα. 

Στην έκθεση παρέστη ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Αρτέμης, άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ