19.9 C
Paphos
Wednesday, February 28, 2024

Ο Κυριάκος ο Γιάννης και ο Μάρτιν

Ο Κυριάκος, ο Γιάννης και ο Μάρτιν είναι τρεις νέοι 17 ετών οι οποίοι φοιτούν σήμερα στο Λύκειο Ά Εθνάρχη Μακαρίου στην Πάφο.

Οι τρεις τελειόφοιτοι μαθητές ενώ θα μπορούσαν να ζουν ανέμελα και να μην τους απασχολεί τίποτα που συμβαίνει γύρω τους, απολαμβάνοντας τη θεωρητική τρέλλα των νιάτων δείχνουν πως οι νέοι μας και κοινωνικοποιημένοι είναι και ευαισθησίες διαθέτουν.

Μια μέρα λοιπόν, πρόσφατα, οι τρεις μαθητές κάθονταν μετά τα μαθήματα τους σε μια γειτονική με το σχολείο καφετέρια. Αντικείμενο συζήτησης δεν ήταν ούτε το ποδόσφαιρο, ούτε η εμφάνιση, ούτε τα κορίτσια της ηλικίας τους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Προς μεγάλη μου έκπληξη, μιας και καθόμουν δίπλα τους, άκουσα τα τρια παιδιά να μιλάνε για το πρόβλημα στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ και την προκλητική στάση της Τουρκίας. Αρχικά παραξενεύτηκα γιατί για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι θα τους απασχολούσε ένα τέτοιο διεθνές πρόβλημα τόσο έντονα, είχα όμως άδικο.

Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να τους ρωτήσω ευθέως, ποια είναι η γνώμη τους για τα διεθνή ζητήματα, για το πως η δική τους ηλικία αναλύει την κοσμοθεωρία, βλέπει τα γεωπολιτικά και πως εισπράττουν ή ερμηνεύουν τα όσα γίνονται γύρω μας, κοντά ή μακριά.

Οι απαντήσεις τους, αναμενόμενες όπως αποδείχθηκε αφού τελικά οι νέοι μας είναι και ευαισθητοποιημένοι και σίγουρα δεν είναι αδιάφοροι.

Διαβάστε τι ανέφεραν στο PafosPress:

Οπως όλοι μας ξέρουμε η αρχική αιτία για το πόλεμο ειναι η διαμάχη για τον έλεγχο της ορεινής αυτής περιοχής. Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Κανένας θάνατος δεν μπορεί να μας αφήνει αμέτοχους.

Οι ζωές των ανθρώπων, των μικρών παιδιών, των συνομίλικών μας που αύριο θέλουν ανα ανοίξουν τα φτερά τους δεν μπορούν να τίθενται σε αμφιβολία επειδή κάποιες χώρες, κάποιοι πολιτικοί για να είμαστε πιο ειλικρινείς έχουν επεκτατικές βλέψεις.

Είδαμε τι έγινε στον τόπο μας, βλέπουμε πως η Τουρκία σε κάθε περίπτωση δείχνει τη θηριωδία της και συμπεριφέρεται αυταρχικά, αυτά δεν μπορούν να μην μας προβληματίζουν. Μπορεί να είμαστε και εμείς νέοι, μπορεί και εμείς να έχουμε άγχος, ανησυχία και να μας προβληματίζουν τα μαθήματά μας και το μέλλον μας όμως δεν μπορούμε να μην στεναχωριόμαστε σε εικόνες πολέμου, βομβαρδισμένων πόλεων και ειδήσεις που κάνουν λόγο για νεκρούς αμάχους.

Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, επί της ουσίας, μπορούμε όμως ως νέα γενιά να αλλάξουμε το μέλλον και σίγουρα αν αυτό εξαρτάται από εμάς να είσαστε βέβαιοι ότι θέλουμε να ζήσουμε σε μια γη που η Ειρήνη και η Αγάπη θα είναι τα μόνο αισθήματα και τα πιο κυρίαρχα.

Ο λόγος που μαν προβληματίζει ιδιαίτερα η στάση της Τουρκίας είναι γιατί ένα από τα θύματα της είναι και η Κύπρος, η οποία υπέστει την τουρκική βάρβαρη επεκτατικότητα της από την οποία εως και σήμερα το 37% του νησιού είναι κατεχόμενο.

Η Αρμενία με ένα παράλληλο τρόπο προσπαθεί να αμυνθεί όσο μπορεί ενάντια στον τουρκικό νεοθωμανισμό. Από δικής μας άποψης οι Αρμένιοι με τον τρόπο που αντέδρασαν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε λάο και ειδικά για έναν λαό σαν τον δικό μας που ακόμα και σήμερα τελεί υπό κατοχή η μισή του πατρίδα.

Οπότε συμπεραίνουμε πως οι Αρμένιοι είναι άξιοι συνεχιστές του Έθνους και της Ιστορίας τους. Οπότε δικαίως πολεμούν για την προστασία του λαού τους και είναι καιρός και εμείς να ξυπνήσουμε και να παραδειγματιστούμε από λαούς όπως τους Αρμένιους.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ