11.9 C
Paphos
Tuesday, November 28, 2023

Νέα Ανατροπή στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

Αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα πριν τη λήξη της θητείας της κάνει η κυβέρνηση. Σε υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του προέδρου του Πολεοδομικού Συμβουλίου, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων από τις αρμόδιες Αρχές (Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Περιβάλλοντος, Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, καθώς και Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας), τέθηκαν επί τάπητος οι δεσμευτικές αποφάσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής και οι ουσιώδεις και νομικά δεσμευτικοί όροι που έχει θέσει με τη γνωμοδότησή της. 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προ του φάσματος του αδιεξόδου στη σύσκεψη, έθεσε θέμα εξεύρεσης πιθανών τρόπων παράκαμψης της γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής. Συγκεκριμένα, διερωτήθηκε κατά πόσο μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εξηγήσει τα δεδομένα που υπάρχουν με την περιοχή του Ακάμα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένες περιουσίες εδώ και 40 χρόνια και να ζητηθεί να δοθούν αναπτυξιακά δικαιώματα στις κοινότητες με τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην εν λόγω εισήγηση βλέποντας τη διαφορετική προσέγγιση στο θέμα από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Από τη μια, ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος θεωρεί ότι σωστά η Περιβαλλοντική Αρχή ανέτρεψε τους σχετικούς σχεδιασμούς του Πολεοδομικού Συμβουλίου, και από την άλλη ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι η Περιβαλλοντική Αρχή λαμβάνει υπόψη μόνο την περιβαλλοντική διάσταση και καθόλου την οικονομική και κοινωνική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Απαντώντας στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα, εξηγώντας ότι εάν δεν υιοθετηθούν οι ουσιώδεις και νομικά δεσμευτικοί όροι που περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής, η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί εκτεθειμένη έναντι της Κομισιόν και θα μπει σε νομικές περιπέτειες. 

Στο σημείο αυτό καταλυτική ήταν η παρέμβαση του διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ο οποίος ανέφερε ότι η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής είναι δεσμευτική και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τις Βρυξέλλες πρόνοιες που δεν συνάδουν με τους όρους που τέθηκαν. Ακολούθως, πρότεινε μία «σολομωνική» λύση για να μην υπάρξει αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, πρότεινε να παραμείνουν οι περιορισμοί, όπως έχουν τεθεί από την Περιβαλλοντική Αρχή. Παράλληλα, εισηγήθηκε να δοθεί η δυνατότητα στο Πολεοδομικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην αναθεώρηση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου και να προβεί σε αναπροσαρμογές πολεοδομικών ζωνών, οι οποίες δεν θα έρχονται σε αντίθεση με τους όρους της περιβαλλοντικής γνωμοδότησης. 

Ακολούθως, οι προτάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου, οι οποίες θα πρέπει να είναι έτοιμες εντός ενός μηνός, θα πρέπει να υποβληθούν στην Περιβαλλοντική Αρχή για επαναξιολόγηση. Από την πλευρά της, η Περιβαλλοντική Αρχή θα έχει ακόμα έναν μήνα για την τελική γνωμοδότησή της.

Στη σύσκεψη παρών ήταν και ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο οποίος όμως δεν τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος των αντισταθμιστικών μέτρων προς τις τοπικές κοινότητες και τους ιδιοκτήτες γης, όπως ηγέρθηκαν από τον υπουργό Γεωργίας. Αντισταθμιστικά που αφορούν τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, ανταλλαγή περιουσιών και οικονομικές αποζημιώσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε θέμα κόστους. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εικόνα για το πραγματικό κόστος της παροχής αντισταθμιστικών μέτρων.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ