14.9 C
Paphos
Saturday, April 13, 2024

Μουσείο Δρούσιας : Ιερή παρακαταθήκη από μητέρα σε κόρη, και από πατέρα σε γιο

 

Τα έργα του λαού που δημιουργήθηκαν στον τόπο μας, είναι τόσο παλιά όσο και οι καταβολές του ανθρώπου. Αυτές οι καταβολές έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, « με την παράδοση» από μητέρα σε κόρη, από πατέρα σε γιό, σαν ιερή παρακαταθήκη. Σύμφωνα με την Τζοβάννα Σουρουλλά Ανώτερη Εκπαιδεύτρια Οικοτεχνίας/ Χειροτεχνίας ανέφερε πως η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας μετά από σημαντική έρευνα στην περιοχή του Ακάμα, επιχειρεί να εντοπίσει διασώσει , συντηρήσει και να προβάλει τα είδη αυτής της λαικής τέχνης για σκοπούς δημιουργίας Μουσείων.

Αναφερόμενη στο Μουσείο του χωριού Δρούσιας είπε, πως πρόκειται για ένα τοπικό Μουσείο με εξειδίκευση στην παραδοσιακή υφαντική των χωριών της περιοχής με τρόπο που να συμπληρώνει το ένα Μουσείο το άλλο. Μέσα σ’ αυτό μπορεί συνέχισε, κανείς να διακρίνσει την παραγωγή , την επεξεργασία και εφαρμογή των φυσικών υφαντικών υλών που χρησιμοποιούν στο χωριό Δρούσια και τις γύρω περιοχές, όπως βαμβάκι, μαλλί και μετάξι. Επίσης , μπορεί πρόσθεσε, να μελετήσει το σχετικό εξοπλισμό και να γνωρίζει από κοντά την τεχνική της υφαντικής του τόπου στον παραδοσιακό αργαλειό. Επεσήμανε ακόμη πως μέσα από τα εκθέματα μπορεί να διακρίνει κανείς τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας στα είδη αυτά, τις τεχνοτροπίες κατασκευής των υφαντών και των ειδών ρουχισμού , τους τρόπους διακόσμησης, το χαρακτήρα , τη φαντασία και την διάθες ητων υφαντριών της περιοχής. Επεσήμανε πως μέσα από τα εκθέματα μπορεί να διακρίνει κανείς τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας στα είδη αυτά, τις τεχνοτροπίες κατασκευής των υφαντών και των ειδών ρουχισμού, τους τρόπους διακόσμησης, το χαρακτήρα, τη φαντασία και τη διάθεση των υφαντριών της περιοχής.Πρόσθεσε πως μέσα από τα έργα που μεταφέρονται με την παράδοση μπορεί κανείς να μελετήσει τις δημιουργικές και ψυχικές δυνάμεις του λαού μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κ.Σ. Δρούσιας Στέλιος Κουπάρη ανέφερε πως το Μουσείο Υφαντουργίας Δρούσιας βρίσκεται στην πλατεία του χωριού . Δίπλα του συνέχισε, στέκει ο παλιός ναός του Αγίου Επιφανείου, και μέσα στο μοντέρνο αυτό μικρό χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει παλιές ενδυμασίες και υφαντά του χωριού. Είπε ακόμη πως τα εκθέματα του Μουσείου Υφαντουργία Δρούσιας είναι χορηγίες των κατοίκων της περιοχής από τις καθημερινές τους ασχολίες. Αναλυτικότερα είπε, ο επισκέπτης μπορεί να δει κεντήματα , παπλώματα, ρούχα, και καθημερινά αντικείμενα της περιοχής.

Στο Μουσείο της Δρούσιας μεταξύ άλλων φιλοξενείται η ανδρική ενδυμασία που αποτελείται απο τη βράκα με τη ζώστρα, το σώβρακο, το πουκάμισο , το ζιμπούνι, το γιλέκο , το κεφαλόδεσμο και τις ποδίνες που ήταν από δέρμα αίγας με σόλες οπλισμένες με ρίζες ( καρφιά) για προστασία από τα φίδια. Όπως ανέφεραν οι χωριανοί της Δρούσιας η Παφίτικη βράκα ήταν πιο κοντή και στενή, χωρίς την μακριά βάκλα και το μεγάλο όγκο με τις πολλές πιέτες.

Επίσης φιλοξενεί τη γυναικεία ενδυμασία της Κύπρου η σαγιά η οποία φοριόταν με πουκάμισο και μακριά βρακιά. Όσον για τον κεφαλόδεσμο η λεγόμενη κουρούκλα που αποτελείται από λεπτό βαμβακερό μαντήλι με διάφορα χρώματα .Τα μαντήλια ανέφεραν οι γυναίκες του χωριού ήταν αρχικά κεντημένα με σταυροβελονιά και αργότερα τυπώνονταν.

Στο μεταξύ η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης συνεχίζοντας τις προσπάθειες προώθησης της υπαίθρου της επαρχίας δημιούργησε προωθητικό φίλμ για γνωστοποίηση του χώρου του Μουσείου Δρούσιας και της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΕΤΑΠ Πάφου Νάσο Χατζηγεωργίου. Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως με μια φρέσκια προσέγγιση και επαγγελματική εκτέλεση σεναρίου, με την χρήση τελευταίας τεχνολογίας όσον αφορά την ποιότητα, έχει παραχθεί ένα πολύ περιεκτικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό προωθητικό εργαλείο ενάμιση λεπτού και ένα μικρότερο των 30 δευτερολέπτων.Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου κάθε Σάββατο διοργανώνονται στην Δρούσια εργαστήρια με σκοπό την προσέλκυση τουριστών.

Ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ αναφέρθηκε και στο Πάρκο Γεωλογίας στι Αρόδες όπου η ΕΤΑΠ σημείωσε έχει αρχίσει εκστρατεία για σκοπούς αύξησης της επισκεψιμότητας. Ανακοίνωσε επίσης πως προγραμματίζουν την δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας, παραγωγής διαφημιστικού φίλμ ώστε να γνωστοποιηθεί ο χώρος στο κοινό.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ