16.9 C
Paphos
Friday, April 12, 2024

Metaverse, χακαρίσματα…και το δικό μας «μαύρο κουτί» [του Λεόντιου Τσέλεπου]

Αλήθεια πως συνδέεται το Metaverse με ένα χακάρισμα ενός λογαριασμού στο Instagram και μια ελληνική ταινία?

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ένας και μοναδικός κύριος Ζάκερμπεργκ μας σύστησε το “Meta ∞” και πλέον ο κόσμος κινείται σε ρυθμούς Metaverse.

Πριν λίγες μέρες, στα πλαίσια του δεύτερου Mindset Talks του οργανισμού Growth Hacking Cyprus είχα την ευκαιρία να περιδιαβώ στο Metaverse. Και έπαθα απανωτά σοκ! Αρχικά σοκαρίστηκα γιατί αντιλήφθηκα ότι η εικονική πραγματικότητα πλέον είναι εδώ, δίπλά μας, παράλληλα με εμάς και όχι μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το διπλό σοκ ήταν συνειδητοποιώντας ότι το Metaverse θα αποτελεί την πραγματικότητα του γιου μου! Ήδη φαντάζομαι το γιο μου να του λέω ότι έκλεισα εισιτήρια για Παρίσι για να δούμε από κοντά την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και τη Μόνα Λίζα και να μου απαντά ότι δεν χρειάζεται, αφού μόλις έχει επιστρέψει από την εικονική πραγματικότητα του Λούβρου και τα έχει δει από κοντά (φορώντας τις πιτζάμες του!!) Οι δυνατότητες που προσφέρει το Metaverse ήδη τυγχάνουν εμπορικής εκμετάλλευσης αφού εταιρείες αγοράζουν εικονικά οικόπεδα, ανοίγουν εικονικά καταστήματα και άβαταρς γνωρίζονται, φλερτάρουν, κάνουν βόλτες και ψωνίζουν εικονικά!

Η ταχύτητα σκοτώνει

Δεν μου έφτανε το διπλό σοκ του Metaverse, λίγες μέρες μετά βίωσα και εγώ μια εμπειρία χακαρίσματος του λογαριασμού μου στο Instagram. Η αρχική σύγχυση και αναστάτωση δεν μου επέτρεπε να σκεφτώ καθαρά αφού μέσα σε μερικά λεπτά έχασα την πρόσβαση στο λογαριασμό μου. Ακολούθησα τις επιλογές και τις διαδικασίες της πλατφόρμας για ανάκτηση, οι οποίες είναι πολύ βοηθητικές και ολοκληρώνοντας τις έπρεπε να αναμένω μέχρι 24 ώρες για να επανέλθουν με επιβεβαίωση και αποκατάσταση της πρόσβασης μου. 24 ώρες που με έκαναν να σκέφτομαι τι θα έκανε ο χάκερ. Θα διέγραφε όλα τα στοιχεία μου, φωτογραφίες κτλ? Είχα προσωπικά δεδομένα, περιλαμβανομένων οικονομικών δεδομένων που θα μπορούσαν να τύχουν εκμετάλλευσης? Θα πόσταρε περιεχόμενο που θα με εξέθετε? Κάνοντας όλες αυτές τις σκέψεις επικοινώνησα και με το ηλεκτρονικό έγκλημα για να δω αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα (χωρίς φυσικά να αναμένω να μου δώσουν προτεραιότητα αφού φαντάζομαι τι αιτήματα λαμβάνουν καθημερινά και πολύ πιο σοβαρά). Δεν πέρασε πολύ ώρα και το ποστ μαζί με προσωπικά μηνύματα, που έκανε/έστειλε ο χάκερ παριστάνοντας εμένα, αφορούσε επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα (ευτυχώς που τα κρύπτο έχουν ξεπεράσει σε δημοτικότητα το ροζ περιεχόμενο!!). Προς προειδοποίηση των «φίλων/φόλλοουερς» έκανα ένα σχετικό ποστ στο Facebook που όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα βοήθησε αρκετούς να μην την πατήσουν (όχι όλους, όπως αντιλήφθηκα την επόμενη μέρα!)

Για καλή μου τύχη δεν έγινε άλλο ποστ και δεν στάληκαν άλλα μηνύματα. Περίπου 14 ώρες μετά κατάφερα να έχω πίσω την πρόσβαση στο λογαριασμού μου. Αντιλήφθηκα όμως ότι αρκετοί δεν είναι τόσο «τυχεροί» από τις ιστορίες που αντάλλαξα με άλλους ομοιοπαθείς!! Επίσης έγινα σοφότερος αφού πλέον είδα στην πράξη και τις επιπλέον δικλείδες ασφαλείας που προσφέρει το Instagram και τις οποίες δεν γνώριζα αφού δεν μου είχαν χρειαστεί (εισηγούμαι σε όλους να έχουν τα backup codes του κάπου ασφαλές και αν δεν ξέρουν να ρωτήσουν να μάθουν).

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ο ψηφιακός κόσμος που δημιουργήθηκε, μας αναγκάζει θέλοντας και μη να συμμετέχουμε και να αλληλοεπιδρούμε (άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο). Το κινητό μας πλέον είναι το «μαύρο κουτί» μας που περιέχει και καταγράφει σχεδόν τα πάντα. Πόσα βήματα κάναμε, τραπεζικές κάρτες, ψηφιακά προφίλ, clouds, προσωπικές συνομιλίες, τοποθεσίες, ιστοσελίδες που επισκεφθήκαμε και τόσα άλλα. Όλα αυτά αυξάνουν τους ηλεκτρονικούς κίνδυνους και μας έχουν κάνει πιο εκτεθειμένους και ευάλωτους.

Και αν έχει κανένα που δεν πείστηκε τον προκαλώ να δει την ταινία του Θοδωρή Αθερίδη «Τέλειοι Ξένοι» του 2016. Και αν δεν τον λούσει κρύος ιδρώτας, μπαίνοντας στη θέση των πρωταγωνιστών…τότε να αποσυρθώ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάραυτα!!

Λεόντιος Τσέλεπος* 
*Νομικός (LLB, LLM), Σύμβουλος Αθλητικής Διοίκησης (ΜA in Sports Management and Sports Law (FIFA Master))

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ