9.9 C
Paphos
Tuesday, February 27, 2024

Με λαμπρότητα γιόρτασε η Πάφος την εθνική επέτειο του «Όχι”

Οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κορυφώθηκαν χθες στην Πάφο με την καθιερωμένη παρέλαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, πλαισιούμενος από τον Δήμαρχο Πάφου και άλλους επισήμους.

Ο κ. Ιωάννου σε δηλώσεις του μετά το πέρας Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου ανέφερε πως σήμερα τιμούμε την 28η Οκτωβρίου του 1940, ημέρα που ενώ σχεδόν όλη η Ευρώπη είχε παραδοθεί η Ελλάδα είπε ένα ηχηρό όχι στον φασισμό και στον ναζισμό.

Είναι η ημέρα, είπε, που ο ελληνισμός όρθωσε ανάστημα κατά της επιβολής του δικαίου του ισχυρού. Χιλιάδες Κύπριοι συνέχισε, έτρεξαν να πολεμήσουν στο πλευρό των αδερφών Ελλήνων στο αλβανικό μέτωπο στα βουνά της Πίνδου και έδωσαν την ίδια τους την ζωή υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της πατρίδας. Χρέος μας πρόσθεσε είναι η συνέχιση του αγώνα για ελευθερία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Προηγήθηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ελλάδος, δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης. Ο κ. Ξυδάκης είπε πως η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημερομηνία που διχάζει, δοκιμάζει και ελέγχει τα χαρτιά της ιστορικής μας ταυτότητας όπως έγραψε στο πρώτο μυθιστόρημα του «Η ζωή εν τάφω » ο συγγραφέας Στράτης Μυριβήλης που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και εμβληματικά μυθιστόρηματα της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και που είναι βασισμένο στις προσωπικές εντυπώσεις του, και που ο οποίος εξιστορείται τη φρίκη όχι μόνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και κάθε πολέμου γενικότερα.

Η επέτειος του ΟΧΙ, είπε ο κ. Ξυδάκης, είναι μια επαναλαμβανόμενη ρητορία, που από χρόνο σε χρόνο αλλάζει νόημα, αλλάζει βάρος, αλλάζει συγκινησιακή φόρτιση, άλλοτε πιο φλοβερή και δίκαιη σε καιρούς δύσκολους και άλλοτε πιο ουδέτερη και πιο αναμενόμενη.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών στον αγώνα κατά του Χιτλεροφασισμού και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης τελέστηκε στη Στήλη 28ης Οκτωβρίου.

Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με την συμμετοχή σωματείων, οργανώσεων, δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Δημοτικής, Μέσης, Τεχνικής και Ανώτερης Εκπαίδευσης, καθώς και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς. Της παρέλασης ηγήθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου.

Οι εκδηλώσεις, που συντονίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, περιλάμβαναν ακόμη στέψη μνημείων από Μαθητές, Σωματεία και Οργανώσεις και ενδοσχολικούς εορτασμούς (24 – 27 Οκτωβρίου).

Εξάλλου και η περιφέρεια Πόλεως Χρυσοχούς τίμησε με λαμπρότητα την εθνικής επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με δοξολογία. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας ΤάξηςΆννα Κουκίδη Προκοπίου, η οποία εκφώνησε και τον Πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε παρέλαση.

Επίσης το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας με εορταστικές εκδηλώσεις τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η δοξολογία τελέστηκε στις 06:30 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη Αγαθόνικου Κυκκώτη. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκ μέρους της κυβέρνησης εκφώνησε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου,ο οποίος δέχτηκε και τον χαιρετισμό της παρέλασης στην πλατεία της κοινότητας. Μετά την παρέλαση παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ