31.9 C
Paphos
Saturday, July 20, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση του Επιμελητηρίου

Η Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Πάφου, μια εκδήλωση που αποτελεί το κορυφαίο οικονομικό γεγονός της Επαρχίας, έγινε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Τη Συνέλευση του ΕΒΕ τίμησαν με την παρουσία τους ο Αξιότιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων, ο Πρόεδρος και ΓΓ του ΚΕΒΕ, οι Βουλευτές Επαρχίας Πάφου, Δημάρχοι, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας & Τεχνολογίας του Υπουργείου ΕΕΒ, Αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Αρχών της Πάφου, οι Προέδροι των Τοπικών Επιμελητηρίων όλων των Επαρχιών και άλλοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι Συνδέσμων και Φορέων της Επαρχίας καθώς επίσης και πολλά από τα μέλη του Επιμελητηρίου Πάφου. Στη Συνέλευση παρέστη και ο Αξιότιμος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός ΜΕΕ κ. Γιάννης Καρούσος τόνισε ότι η Πάφος έχει πολύ σημαντικό μερίδιο συνεισφοράς στην ανάπτυξη και το ΑΕΠ της Κύπρου και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες, αγοραστές και επενδυτές από το εξωτερικό. Αναφέρθηκε στις επιτυχείς πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση έτσι ώστε να αντιστραφεί η οικονομική στασιμότητα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και εκτίμησε ότι βασικοί πυλώνες της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός και οι κατασκευές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν με σχετικά γρήγορους ρυθμούς. Αξιοποιώντας το προσωρινό πλαίσιο για χαλάρωση των κρατικών ενισχύσεων προς τις αεροπορικές εταιρείες, το κίνητρο αυτό επέφερε θετικά αποτελέσματα ενώ ανακοίνωσε ότι το 2021 – 2022 αναμένεται να προκηρυχθούν έργα ύψους €5.4 εκ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στις πολυάριθμες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΚΕΒΕ με κύριο στόχο να επανέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή πορεία, βελτιώνοντας τα δημόσια οικονομικά και ενδυναμώνοντας τις επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης ότι γίνονται μεγάλες προσπάθεια από πλευράς ΚΕΒΕ για αποτελεσματικότερη προβολή της κυπριακής οικονομίας στο εξωτερικό με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάφου κ. Γιώργος Μάης κατέθεσε την Έκθεση Πεπραγμένων και τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου. Ο κ. Μάης έκανε μια επισκόπηση της χρονιάς που πέρασε τονίζοντας πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει αρνητικά το οικονομικό κλίμα και κυρίως τις επιχειρήσεις. Επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από το Κράτος για στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία γίνεται πιο επιτακτική σήμερα λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Μάης αναφέρθηκε στις σημαντικές επαφές που είχε το Επιμελητήριο Πάφου με αξιωματούχους διαφόρων χωρών ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για την τοπική οικονομία της Πάφου. Δυστυχώς οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης επηρέασαν σημαντικούς τομείς της τοπικής οικονομίας και κυρίως τους τομείς του τουρισμού και της ανάπτυξης γης.
Περαιτέρω, Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα της επιχειρηματικής δράσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητά της να λειτουργεί μέσα σ’ ένα περιβάλλον χωρίς υπέρμετρη γραφειοκρατία και μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς εμπόδια, με διαφάνεια, ένα πλαίσιο σαφές, σταθερό και ανταγωνιστικό.

Στην ομιλία του ο κος Μάης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Πάφου με τις συμπεριφορές των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και τις παρεμβάσεις του ΕΒΕ Πάφου μέσω του ΚΕΒΕ για επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τους υπερβολικούς, χρονοβόρους και δαπανηρούς ελέγχους, την έλλειψη ανάληψης ευθύνης για την παρούσα κατάσταση από την Κεντρική Τράπεζα και τα Τραπεζικά Ιδρύματα, τις χρεώσεις των Τραπεζών για μεταφορές χρημάτων, κ.α. Μια ισχυρή οικονομία προϋποθέτει την ύπαρξη ενός εύρωστου τραπεζικού συστήματος το οποίο όμως δεν θα αποβαίνει εις βάρος των επιχειρήσεων μέσω καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών.

Τέλος ο κος Μάης, αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους του ΕΒΕ Πάφου και στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η Πάφος να καταστεί διεθνές περιφερειακό κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρο ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας και κέντρο επιχειρήσεων διεθνών δραστηριοτήτων σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση έργων υποδομής και έργων που αφορούν το οδικό δίκτυο.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κλείνοντας, επανέλαβε την ισχυρή πεποίθησή του, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Πάφου είναι αυτός που θα βάλει ξανά την Πάφο σε πορεία ανάπτυξης και κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ