15.9 C
Paphos
Tuesday, April 9, 2024

Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων στην Πάφο στην τρίωρη στάση εργασίας στέλνοντας μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας 

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα,στην Πάφο στην τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας που εξήγγειλαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, λόγω του αδιεξόδου στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), στέλνοντας μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας . 

Στην Πάφο η συγκέντρωση έγινε στη  13:00 έξω από το οίκημα της Επαρχιακής Διοίκησης . Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «ΑΤΑ Σεβασμό στα συμφωνηθέντα», “ κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ», « ΑΤΑ στην φιλοσοφία της»  και « ΑΤΑ για όλους» οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν δηλώνοντας πως η ΑΤΑ είναι το μόνο εργαλείο που τους προστατεύει από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από τις 12:00 έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, ανάμεσα τους η Ελένη Ευριπίδου Χατζηαντωνά σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ έστειλε το μήνυμα της επανάκτησης της ΑΤΑ σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλον τον κόσμο όπως ήταν πριν. Δυστυχώς παρατήρησε ανεβαίνει το κόστος ζωής ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο 9%. Μόνο 40 χιλ. λαμβάνουν ΑΤΑ και αυτοί είναι κουτσουρεμένη, είπε χαρακτηριστικά.  

Ο Κώστας Ρώσσος  εργαζόμενος, είπε πως η κινητοποίηση αυτή έπρεπε να γίνει προ πολλού και πως ο τιμάριθμος  αποτελεί  μια κατάκτηση των εργαζομένων η οποία χρειάζεται να συνεχιστεί γιατί είναι η αγοραστική αξία όλων των προιόντων που κανονικά πρέπει να δίνεται στους εργαζόμενους. Οι εργοδότες τόνισε, θέλουν να συνεχιστεί το κατεστημένο το οποίο οι ίδιοι έχουν υπογράψει .  

Με την έναρξη της εκδήλωσης έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου σε χαιρετισμό του ο Νεόφυτος Άσσος Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ ανέφερε πως « είμαστε σήμερα εδώ, ενωμένοι και αποφασισμένοι, διεκδικώντας τα αυτονόητα, αυτά που δικαιούμαστε. Ο οικοδόμος μαζί με τον δάσκαλο, ο γιατρός μαζί με την καθαρίστρια και ο εργάτης μαζί με τον γραφέα», προσθέτοντας πως « διεκδικούμε για εμάς αλλά και για τους επόμενους, για αυτούς που λαμβάνουν σήμερα την ΑΤΑ αλλά και για τους εργαζόμενους που δεν λαμβάνουν ΑΤΑ». Πρόσθεσε ακόμη πως δεν συμβιβαζόμαστε , και δεν αποδεχόμαστε το αφήγημα, όσων λένε ότι επειδή δεν παίρνουν ΑΤΑ όλοι οι εργαζόμενοι, άρα πρέπει να καταργηθεί. Εμείς συμπλήρωσε απαιτούμε την επέκταση της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους.  

Ο Πέτρος Δημοσθένους Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΚ Πάφου ανέφερε πως η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους. Δεν μας μέτρησαν σωστά είπε ο κ. Δημοσθένους ούτε λογάριασαν τη δύναμη των εργαζομένων όταν νιώθουν την αδικία και την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η αξιοπρέπεια είπε των εργαζομένων δεν παζαρεύεται και ούτε επιτρέπουμε σε κανένα να « παίζει » με την τύχη τους. Δυστυχώς συνέχισε η αλαζονεία και η άτεγκτη στάση που επέδειξαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, σε συνάρτηση με την έλλειψη αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση για απόδοση και αποκατάσταση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της και στο πλαίσιο της Μεταβατικής Συμφωνίας, οδήγησαν την όλη διαδικασία σε ναυάγιο.   

Ο Γιώργος Παναγή Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Πάφου στον χαιρετισμό του ανέφερε πως ως ΟΕΛΜΕΚ εκφράζουν την διάθεση και την ενότητα τους για συμπαράταξη στον κοινό αγώνα με όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τόπου, προκειμένου να πετύχουμε τους κοινούς στόχους που είναι ΑΤΑ για όλου ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της και σεβασμός στα συμφωνηθέντα. Διαχρονικά συνέχισε ως ΟΕΛΜΕΚ έχουν αποδείξει την διάθεση και την ετοιμότητα τους για αγώνες και κινητοποιήσεις προκειμένου να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, τα εργασιακά δικαιώματα τους, αλλά και τις δημοκρατικές και αρχές και αξίες που αφορούν κάθε πολίτη μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας.  

Σε χαιρετισμό της η συνδικαλίστρια της ΔΕΟΚ Μελίνα Στεφάνου μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι εργαζόμενοι σήμερα στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως το δικαίωμα της ΑΤΑ που διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών δεν τους χαρίστηκε , ούτε από τους εργοδότες, ούτε από τους πολιτικούς τους συμμάχους. Κερδήθηκε είπε με αγώνες, και θυσίες σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας και αναλγησίας σε εποχές που οι εργαζόμενοι θεωρούνταν δούλοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έδινε αγώνες για την διασφάλιση των πρώτων βασικών θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων τους.   

Η Παρασκευή Κουπάρη εκ μέρους του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατή Ματθαίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως η θέση των εργοδοτών υπήρξε εντελώς άτεγκτη. Χωρίς είπε να επιδείξουν κανένα σεβασμό στα συμφωνηθέντα επέμεναν στην παραμονή μας στο σημερινό καθεστών επιδεικνύοντας όλο αυτό το διάστημα μια παρελκυστική πολιτική γιατί, όπως είπε, πρόδηλος στόχος τους ήταν και παραμένει ο εκφυλισμός, η υπονόμευση και η πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ.  

Ο Αντιπρόεδρος  της ΟΛΤΕΚ ο Μάριος Χρυσάνθου ανέφερε πως το διαχρονικά υπεύθυνο συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου απαιτεί το αυτονόητο, απαιτεί το αντιστάθμισμα και το αντίβαρο στη μεγάλη ακρίβεια και τον πληθωρισμό των ημερών μας. Σήμερα είπε στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο αλληλέγγυοι  και διεκδικούμε όλοι μαζί  για όλους.  

Εξάλλου ο Γιώργος Γεωργιάδης Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Πάφου μεταξύ άλλων ανέφερε πως εν καιρώ πανδημίας απέδειξαν ότι μοναδική τους έννοια δεν είναι ούτε η υγεία ούτε η ευημερία των πολιτών της πατρίδας, αλλά είναι το κέρδος, γιατί, όπως είπε, στο κέρδος αυτοί επενδύουν. Η κρίση είπε εμάς μας έπληξε αλλά αυτούς δεν τους έπληξε προσθέτοντας πως οι μελέτες έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις εν καιρώ πανδημίας και εν καιρώ κρίσης αύξησαν τα κέρδη τους,  γιατί μεταφέρθηκαν όλα στον καταναλωτή και σε όλους εμάς. Η ΑΤΑ συνέχισε δεν είναι αύξηση μισθού είναι αναπροσαρμογή στη βάση των τιμών των βασικών αγαθών σημειώνοντας πως θα πρέπει να είναι ένας ευρύτερος αγώνας ο οποίος δεν ολοκληρώνεται σήμερα.  

Ο Ανδρέας Χριστοδούλου μέλος του Παγκύπριου συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε πως «όσοι έχουν στο μυαλό ότι θα καταργήσουν ή θα κουτσουρέψουν την ΑΤΑ ένα να ξέρουν πως την απάντηση άρχισαν να την παίρνουν από σήμερα και πως θα έχει συνέχεια» προσθέτοντας πως έχουμε μέλλον ακόμα.  

Στο αεροδρόμιο Πάφο επηρεάστηκαν έξι συνολικά πτήσεις εκ των οποίων τρεις αναχωρήσεις και τρεις αφίξεις. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η  Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της σημερινής  παναπεργίας, στο αεροδρόμιο  Πάφου επηρεάστηκαν συγκεκριμένα  3 αφίξεις και 3 αναχωρήσεις. Οπως σημείωσε, «οι πλείστες πτήσεις έχουν επαναπρογραμματιστεί, με στόχο είτε να φτάσουν νωρίτερα, είτε να αναχωρήσουν μόλις λήξει η απεργία». 

Στο μεταξύ σε ειδικές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία Πάφου λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα της ΑΤΑ μεταξύ των ωρών 12:00 και 15:00. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ