24.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Κύριος πυλώνας της πολιτικής του Υφυπουργείου Πολιτισμού η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είπε ο Γ. Τουμαζής 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως η διάσωση, η διατήρηση και η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αποτελεί κύριο πυλώνα της πολιτικής του καινούργιου Υφυπουργείου Πολιτισμού. Σε χαιρετισμό του στο 6ο Λαογραφικό τριήμερο Κτήματος με διοργανωτές τον Λαογραφικό Όμιλο Κτήμα και τον Δήμο Πάφου που πραγματοποιείται στην Πλατεία του Δημαρχείου της Πάφου, ο κ. Τουμαζής σημείωσε πως άμεσος στόχος του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας για πολιτιστική αποκέντρωση μέσω της διάδοσης του πολιτισμού και της παροχής ευκαιριών για συμμετοχή και δημιουργία σε όσο το δυνατόν περισσότερους Δήμους και κοινότητες της Κύπρου. 

Πρόσθεσε πως έχοντας αυτό κατά νου έχουν εντάξει στις δραστηριότητες τους συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία επιδιώκουν την ενθάρρυνση της κινητικότητας των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του πολιτισμού ώστε να καταστεί η διάχυση του καλλιτεχνικού τους έργου σε όλη την Κύπρο. Ανακοίνωσε πως μέσα στα άμεσα σχέδια τους είναι και η δημιουργία χώρων φιλοξενίας καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο σε διάφορους Δήμους και κοινότητες της Κύπρου οι οποίοι σε συνεργασία με Κύπριου καλλιτέχνες και τις τοπικές κοινωνίες θα δώσουν έναν καινούργιο αέρα δημιουργικότητας και πολιτιστικής ανάπτυξης. 

Παράλληλα, ο κ. Τουμαζής είπε πως ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα από το 2012 μετέχει ενεργά στα λαογραφικά δρώμενα της Πάφου και της Κύπρου παρουσιάζοντας πλούσιο πολιτιστικό έργο και όχι μόνο έκτοτε αρθρώνει λόγο στα εκάστοτε θέματα που αναφύονται και αφορούν την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη σημαντική του δράση είναι η εγγραφή, όπως είπε από μέρος του Ομίλου των παραδοσιακών πασχαλινών παιχνιδιών στο εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Σε μια εποχή, είπε ο κ. Τουμαζής, που η παγκοσμιοποίηση τείνει να ισοπεδώσει την πολιτιστική ταυτότητα των λαών δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προέχει σήμερα περισσότερο από ποτέ, «να τηρήσουμε να προβάλουμε και να αναδείξουμε αυτό τον μοναδικό θησαυρό δημιουργίας που ονομάζουμε λαϊκή κυπριακή παράδοση». 

Η ταχύτητα σκοτώνει

«Πεποίθηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι ότι ο πολιτισμός είναι και θα είναι η πυξίδα που μας καθοδηγεί και ως τέτοιο θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε», ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει στις προτεραιότητες του την προώθηση του πολιτισμού και της ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας με βασικό στόχο την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων ώστε η τέχνη και ο πολιτισμός να είναι προσβάσιμα ισόνομα και ισότιμα στον κάθε πολίτη. Είπε πως σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση.  

Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα Χριστάκης Παπανικολάου ανέφερε πως το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο με ποικίλες δραστηριότητες όπως παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια από το χορευτικό και μουσικό σχήμα του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα, νησιώτικοι χοροί και τραγούδια από το Πολιτιστκό Όμιλο Ζήδρο, διαγωνισμό τσιαττιστών και ερωτικών τραγουδιών, παραγωγή ζιβανίας από παραδοσιακό καζάνι, έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής από τη κυπριακή ζωή. Ακόμη παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων όπως χαλούμι , ψωμί, παλουζέ, λουκουμάδες, ρέσι, χαρουπόμελο, παραδοσιακών γλυκών, καθώς και έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων και επαγγελμάτων όπως καλαθοπλεκτική, φυθκιώτικα, πιθκιάβλι, ξυλογλυπτική, παραδοσιακές φορεσιές, κατασκευή βούρκων, καρεκλών, τσεστών και λαούτων. Ακόμη απόσταξη λεβάντας και τριαντάφυλλου με λαμπίκκο.  

Στη μεγάλη σημασία της δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε χαιρετισμό του. Αποτελεί ένδειξη, είπε ο κ. Φαίδωνος, ότι αυτό το Κράτος, αυτή η κοινωνία αρχίζει να ωριμάζει, γιατί ένδειξη ωρίμανσης είναι όταν η Πολιτεία και η κοινωνία στρέφεται προς τον πολιτισμό. Επεσήμανε επίσης πως ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα αποτελεί τον πιο δραστήριο πολιτιστικό Όμιλο της Πάφου με ανθρώπους οι οποίοι έχουν συνοχή μεταξύ τους.  

Ο αντιπρόεδρος του Λαογραφικό Ομίλου Κτήμα Βαγγέλης Χριστοδούλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε σημαντική διατήρηση της παράδοσης και εξέφρασε την ικανοποίηση του που είναι μέλος του Λαογραφικού Ομίλου το Κτήμα που αριθμεί πολλά μέλη. 

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου τεχνίτης της βούρκας από τα Κελοκέδαρα, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως κατασκευάζει βούρκες τα τελευταία δέκα χρόνια με το δέρμα, προσθέτοντας πως υπάρχει ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον από κυνηγούς, αλλά χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό στο σπίτι. Την τέχνη την έμαθε, σημείωσε, από τον παππού του και αργότερα από τον πατέρα του.  

Πανέρια διαφόρων χρωμάτων κατασκεύαζε η Όλγα Τζιάμαλη από την Ίνεια της επαρχίας Πάφου. Όπως είπε στο ΚΥΠΕ, η διαδικασία της κατασκευής των πανεριών αποτελεί δύσκολη υπόθεση αφού όταν ένα πανέρι είναι μεγάλο χρειάζεται μια εβδομάδα για την κατασκευή του. Τα πανέρια τα μεγάλα χρησιμοποιούνται, όπως είπε, για τον χορό των ρούχων της νύφης, ενώ κάποια μικρότερα χρησιμοποιούνται για στολίδια των σπιτιών.  

«Το τσιάττισμα εν χάρισμα κρύφκει ψυσιήν και πόνο, αγάπες μα τζαι καημούς, μα τζαι αλήθειες μόνο», και «ποττέ σου φίλον με κάμεις αν δεν τον δοκιμάσεις , τζ’ άμα τον έβρεις έμπιστον πρόσεχε μεν τον χάσεις», είναι μερικά από τα τσιαττιστά που αναγράφονται σε πλακέτες δημιουργίας της Ανθούσας Αριστοκλέους. Τα κυπριακά τσιατιστά είναι η παράδοση μας είπε η κ. Αριστοκλέους και έχουν ζήτηση.  

Η παραδοσιακή τριήμερη εκδήλωση περιλάμβανε και τα παραδοσιακά προϊόντα όπως τη λουβάνα, το πλουγούρι, τη ρίγανη, φρέσκο και ξερό τραχανά που παρασκευάζονται στο ορεινό χωριό του Στατού Αγίου Φωτίου.  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ