21.9 C
Paphos
Friday, April 12, 2024

Κυριάκος Λάρκος: Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν…

Με στόχο να φέρει κοντά τους βετεράνους του 74 που υπηρέτησαν στην εθνοφυλακή συνεχίζει την δράση του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος  Εθνοφυλάκων και Φίλων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κυριάκο Λάρκο, πρωτεργάτη του Παγκύπριου Συνδέσμου Εθνοφυλάκων και Φίλων από το 2009.  Ο Κυριάκος Λάρκος που κατάγεται από την κατεχόμενη Λύση της επαρχίας Αμμόχωστου μίλησε για τον ρόλο του Παγκύπριου Συνδέσμου   Εθνοφυλάκων και Φίλων αλλά και την επιθυμία τους να κρατήσουν τους δεσμούς τους με το στρατό. Στόχος τους, όπως αναφέρει, η  εξύψωση του φρονήματος του Κυπριακού Ελληνισμού, η  εμπέδωση της εμπιστοσύνης αυτού στην Εθνική Φρουρά, η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού στην Εθνοφυλακή, αλλά και η  ηθική και υλική αρωγή προς τους τοπικούς Συνδέσμους Εθνοφυλάκων που με την σειρά τους στηρίζουν τα τοπικά τμήματα Εθνοφυλακής. Η δράση τους ξεκίνησε από το 2009 με στόχο την γνώση της αλήθειας για το 1974. Ξόδεψε από την τσέπη του για τον Σύνδεσμο αλλά δεν τον ενοχλεί… Ακόμη σήμερα ξοδεύει από την σύνταξη του…

Όπως ανέφερε σε  συνέντευξη του  μετά την εθνοφυλακή άλλοι έχουν παραμείνει εθελοντές, άλλοι έχουν αφυπηρετήσει και προσπαθούν να κρατήσουν τους μεταξύ τους δεσμούς, διοργανώνοντας ταξίδια στην Ελλάδα σε στρατόπεδα, σε αεροπορικές βάσεις και σε στρατιωτικούς σχηματισμούς . Ωστόσο, όπως είπε, με την πανδημία τα προγραμματισμένα ταξίδια σε στρατιωτικές βάσεις ακυρώθηκαν. Οι επισκέψεις όμως συνεχίστηκαν στην Κύπρο, σε διάφορα στρατόπεδα κατόπιν σχετικής άδειας από το Υπουργείο Άμυνας, όπως στην αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο, και στην 33η Μοίρα Καταδρομών. Στην 33η Μοίρα Καταδρομών συνέχισε, υπάρχει ένα μνημείο που έχουν σκοτωθεί 62 λοκατζήδες το 74 και προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να ολοκληρώσουν την ανέγερση του κόστους 1.500 ευρώ. Προσπαθούμε συνέχισε, σαν Σύνδεσμος  να συγκεντρώσουμε χρήματα προς αυτό το σκοπό.

Στόχος μας είπε ο κ. Λάρκος είναι να θυμούνται και οι κατοπινοί, αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους για αυτό τον τόπο. Πρόσθεσε πως ως Σύνδεσμος Εθνοφυλακών έχουν στοιχεία για το τι έχει συμβεί με τους αερομεταφερόμενους λοκατζήδες που ήρθαν από την Σούδα της Κρήτης την 20η – 21η Ιουλίου 1974  . Δυστυχώς σημείωσε δεν αναγνωρίστηκε αυτή η αποστολή.  Είπε ακόμη πως κατά την  επίσκεψη τους στην 33η Μοίρα Καταδρομών τους  άφησαν να κάνουν  βολή με πολύ σύγχρονα όπλα και πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις.  Επίσης επισκεφτήκαν  την Ναυτική Βάση στο Μαρί , σημειώνοντας πως έχουν  δύναμη. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ποια τα συναισθήματα που σας διακατέχουν με τις επισκέψεις σας στις βάσεις ;
Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε δεσμούς με τον στρατό. Προσωπικά το πιστεύω το δικό μου είναι θρησκεία και αυτό που έγινε να μην ξαναγίνει αν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι.  Όλα γίνονται    το μόνο αδύνατο είναι να πεθάνεις και να  έρθεις πίσω… Απλά θέλει  συνεχόμενη προσπάθεια και  υπομονή . Δυστυχώς πολλοί λίγοι το αντιλαμβάνονται.  Εγώ προσωπικά που έχω ζήσει έντονα το 74 , αφού στην 1η φάση του πολέμου βρέθηκα στον Γερόλακκο Ελδύκ – Τουρδίκ , ήταν τα γεγονότα που έχουν ριζώσει μέσα μου. Βίωσα την αδικία από πρώτο χέρι με ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύθηκα … Έλληνες αξιωματικούς. 


Υπήρχε ενδιαφέρον από τα μέλη σας ;
 Ευτυχώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη μας . Δεν μπορούσαμε όμως να παίρνουμε  κόσμο πολύ λόγω της πανδημίας στις επισκέψεις μας στα στρατόπεδα .Για αυτό οι επισκέψεις γίνονταν σε δύο φάσεις και σε ανοικτό  χώρο και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα  σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας . Τα μέλη  μας  είναι από όλη την Κύπρο, την Πάφο, την Κακοπετριά , τα περίχωρα της Λευκωσίας, τη Λάρνακα. Το ενδιαφέρον τους είναι έντονο , διψούν να μάθουν τι μπορεί να γίνει περαιτέρω. Στις τελευταίες επισκέψεις είχαμε μαζί μας και δύο ιερωμένους έναν αρχιμανδρίτη και έναν ιερέα. Τον παπασάββα από τα Κούκλια και τον πάτερ Νεόφυτο από την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου. 

Μπορεί να υπάρξει λύση , τι εκτιμάται;
 Γίνονται προσπάθειες και τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου. Ωστόσο λύση δεν  μπορεί να βρεθεί μόνο με τον διάλογο. Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν μόνο με τις συνομιλίες.Πρέπει να ξεκαθαρίσω ωστόσο ότι εμείς δεν δραστηριοποιούμαστε στο πολιτικό τομέα, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι  ο στρατός, οι στρατιωτικοί σχηματισμοί, τι μπορούμε να κάνουμε σαν στρατός .Η πλειοψηφία των μελών μας είναι βετεράνοι του 74  και κάποιοι εξ αυτών είναι του 63 που ζήσανε τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, και της Μανσούρας.

Η σχέση σας με το Υπουργείο Άμυνας;
Είναι αριστότατες. Με όλους τους Υπουργούς ωστόσο πολύ καλή συνεργασία είχαμε με τον πρώην Υπουργό Άμυνας τον Χριστόφορο Φωκαϊδη .Έχουμε και συγγένεια. 

Ποια οι δράσεις σας το 2022 ;
Το 2022 προγραμματίζουμε μια επίσκεψη στην Ελλάδα που θα είναι  διάρκειας μιας εβδομάδας με σταθμούς την Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, την Έδεσσα, τα Ιωάννινα  και  με επίσκεψη στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών , στο νησί του Αλί Πασά. Ακόμη στην Έδεσσα υπάρχει ένα στρατόπεδο αρμάτων  που μας δέχτηκε ενώ οι αεροπορικές βάσεις Βόλου και Λάρισας δεν μας απήντησαν ακόμα. Ευχόμαστε να βρίσκονται εκεί και τα Γαλλικά μαχητικά Dassault Rafale για να τα δούμε, αφού όπως λέγεται είναι σαν « ρίπες πολέμου ».

Τι σας προβληματίζει;
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι Κίμωνας από την Ελλάδα με κάτι βαρκούλες ήρθε από την Ελλάδα , έδιωξε τους Πέρσες, τους Φοίνικες και είχε και ένα στρατηγό φίλο του τον Καρδιανό τον οποίο έθαψαν στο χωριό μου την Λύση. Σκοτώθηκε σε ναυτικές μάχες. Έχει βρεθεί επιτήδεια πλάκα του Καρδιάνου. Μας έδωσε λοιπόν άδεια το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Μουσείο και βγάλαμε ομοίωμα αυτής της πλάκας και όπου πάμε σε Ελλάδα και Κύπρο έχουμε αντίτυπα και τα δίνουμε.  Δυστυχώς τώρα δεν τολμούμε , δυστυχώς δεν θέλει κανένας να χάσει την καρέκλα που κάθεται. Και είμαστε τόσο πρόσκαιροι και τόσο προσωρινοί και όλοι επιμένουν στον καναπέ. Δεν είμαστε δυστυχώς λαός που σκέφτεται ομαδικά …είμαστε ατομικιστές. Αυτό το πράγμα δεν ωφελεί σε κανέναν. Διερωτώμαι, τόσο χρόνια κατοχή και να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Ποιος είναι ο χειρότερος τραυματισμός;
Ο χειρότερος τραυματισμός δεν είναι ο σωματικός. Είναι ο ψυχικός. Έχουμε ανθρώπους μέλη μας που για να κοιμηθούν την νύχτα πίνουν χάπια ή κάθονται στο ποτό και στο κρασί. Αυτοί οι άνθρωποι δεν άξιζαν ένα είδος αναγνώρισης;  ;Έχουμε άνθρωπο που λαμβάνει 1,5 ευρώ  το μήνα τιμητικό επίδομα . Είναι απαράδεκτο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλανε χρήματα αλλά ένα είδος ηθικής αναγνώρισης.

Πληροφορηθήκαμε ότι θα περαστείτε στην επίσημη τελετή επαναπατρισμού λειψάνων επτά Ελλαδικών ηρωικών πεσόντων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974…

Ναι έχουμε προσκληθεί η τελετή επαναπατρισμού λειψάνων των επτά ηρωικών πεσόντων  θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στις 10:00 στον Ιερό Ναό της Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Την Ελληνική Κυβέρνηση μάλιστα θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς. Οι επτά πεσόντες  είναι ο Σχης( ΜΧ) Γιαννακόπουλος Νικόλαος Δημητρίου, Σχης( ΠΖ)  Κόκας Κωνσταντίνος Παναγιώτη, Εφ. Ανθστης  (ΠΖ) Καραγκούνης Χαράλαμπος Πέτρου, Εφ. Ανθστης (ΕΜ) Θανόπουλος Δημήτριος Ιωάννη, Εφ Ανθστης(ΠΖ) Βελώντας Δημήτριος Επαμεινώνδα, Εφ. Ανθστης (ΠΖ) Κουκούλης Θωμάς Ιωάννη και Εφ. Ανθστης (ΚΔ) Δοϊτσίδης Χριστόδουλος Παναγιώτη. 

Ο Κυριάκος Λάρκος εκτιμά ότι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν. Πρέπει να προσαρμόζεσαι γιατί αν δεν προσαρμόζεσαι χάνεις ότι έχεις …κατέληξε…

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ