Κύπρος/COVID19:Τα 2 σενάρια–Αυστηρό lockdown ή sms και καθυστέρηση σε σχολεία

Ημέρα αποφάσεων η σημερινή αφού η Συμβουλευτική Επιτροπή Επιδημιολόγων ανεβαίνει τον λόφο του Προεδρικού.

Ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη θα τεθούν τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο 10μερο. Οι επιδημιολόγοι θα θέσουν στον Πρόεδρο τις προτάσεις/εισηγήσεις για αυστηροποίηση των μέτρων την ώρα που τα νοσοκομεία συνεχίζουν να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για πληρότητα.

Χθες Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η Συμβουλευτική Επιτροπή συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι επιδημιολόγοι αντάλλαξαν απόψεις και παρέθεσαν τις προτάσεις τους για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η «τάση» που επικρατεί στην επιδημιολογική ομάδα είναι η επιβολή μέτρων μεν, με διαφοροποιήσεις δε. Υπάρχει δηλαδή το «ρεύμα» που διατυπώνει τον προβληματισμό ότι η επιβολή ενός αυστηρού lockdown θα έχει επιπτώσεις τόσο οικονομικές όσο και ψυχολογικές. Στον αντίποδα υπάρχει το «ρεύμα» που θεωρεί ότι η επιβολή ενός αυστηρού lockdown θα δώσει ανάσα στα νοσοκομεία και θα περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση που καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες.

Σημειώνεται ότι τα όποια μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή αφού πρώτα τύχουν έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει μετά τα Φώτα, στις 7 Ιανουαρίου.

Τα δυο σενάρια που είναι στο τραπέζι

Όπως ενημερώνεται το SigmaLive οι επιδημιολόγοι εξετάζουν δυο σενάρια. Και τα δυο σενάρια ενέχουν τα sms με τα οποία θα πραγματοποιούνται πλέον οι μετακινήσεις μας.

Το ένα σενάριο λοιπόν είναι αυτό των sms και διατήρηση της κατάστασης ως έχει σήμερα με μόνη αλλαγή την καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της επιβολής αυστηρού lockdown μέχρι το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι καμιά απόφαση δεν οριστικοποιήθηκε μέχρι στιγμής.

Support Local Business