20.9 C
Paphos
Monday, May 20, 2024

ΚΥΠΡΟΣ 2022: 20 χρόνια φυλακή σε παππού που κακοποιούσε σεξουαλικά την εγγονή του

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου, επέβαλε σήμερα Παρασκευή συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με μεγαλύτερη αυτή των 20 χρόνων, σε άνδρα ηλικίας 53 ετών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, συμπεριλαμβανομένων του βιασμού, άσεμνης επίθεσης και επίθεσης με πραγματική σωματική βλάβη στα πλαίσια βίας στην οικογένεια με θύμα την τότε εντεκάχρονη εγγονή του.

Σε ανακοίνωση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ότι «η δικαστική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της φύσης και της ηλικίας του θύματος» και σημειώνει πως «στην προκειμένη περίπτωση αντί ο κατηγορούμενος (παππούς) να, φυλάσσει, προσέχει, επιβλέπει και να φροντίζει την παραπονούμενη και να της φέρει την χαρά, το χαμόγελο, την ευτυχία και τα πιο πάνω αναφερθέντα συναισθήματα, συνεπικουρούμενα από συμβουλές για προστασία της από ξένους και άγνωστους, έφερε την ανηθικότητα, την καταρράκωση της ψυχής και του σώματος της, την δυστυχία, την βεβήλωση και τον εξευτελισμό της αγνής και ανόθευτης ψυχής και υπόστασης του προσώπου της παραπονούμενης, που έχει ως εκ της ηλικίας της».

Προστίθεται ότι ο κατηγορούμενος «προκάλεσε διά των πράξεων του ψυχική πληγή, ίσως ανεξίτηλη, τραυματίζοντας την ψυχικά με τον πιο άθλιο τρόπο, εκμεταλλευόμενος από τη μια την παιδική αθωότητα της και από την άλλη την απλόχερη αγάπη και εμπιστοσύνη που έδειξε σε αυτόν και ευρισκόμενος εντός και εκτός σπιτιού του, αντί για παιχνίδι προέβαινε στις επαίσχυντες, ανώμαλες, αποτρόπαιες, κατακριτέες, βδελυρές και άνομες ενέργειες. Από φύλακας – άγγελος που έπρεπε να ήταν ο κατηγορούμενος, ως παππούς της παραπονούμενης, έγινε εφιάλτης».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σίγουρα και χωρίς αμφιβολία, συνεχίζει η ανακοίνωση του Κακουργιοδικείου «η διάπραξη αυτών των αδικημάτων από τον παππού της παραπονούμενης, φέρνει στην επιφάνεια μια αρρωστημένη και απεχθή συμπεριφορά εκ μέρους του κατηγορουμένου, η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια της οικογένειας όπως τα γνωρίζουμε και είναι κοινωνικά αποδεκτά και καθιερωμένα και καθιστά τα αδικήματα πιο σοβαρά».

Αναφέρεται ακόμα ότι «πρέπει να λεχθεί εμφαντικά ότι παρόλο που επιβάλλονται αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές γι΄ αυτού του είδους τα αδικήματα και οι ποινές γίνονται όλο και πιο αυστηρές, εντούτοις αυτές δεν κατέστη δυνατό να αναχαιτίσουν τη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων σε βάρος παιδιών, για τα οποία θεσπίστηκαν, διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες προκειμένου να τα προστατέψουν».

Ως εκ τούτου, σημειώνεται «όσο συνεχίζεται η διάπραξη αυτού του είδους των αδικημάτων σε βάρος των παιδιών με αυξητική τάση σε σημείο ανησυχητικής, αμείωτης, έντασης, τόσο πιο αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές πρέπει να επιβάλλονται (αύξηση των ποινών), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιτυχία όχι μόνο της αποτροπής του ίδιου του παραβάτη από την επανάληψη του αδικήματος ή άλλων παρόμοιων, αλλά και της αποτροπής άλλων, επίδοξων εγκληματιών».

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιουνίου το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο τον 53χρονο και στις 26 κατηγορίες που αντιμετώπιζε για τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, συμπεριλαμβανομένων του βιασμού, άσεμνης επίθεσης και βίας στην οικογένεια με θύμα την τότε εντεκάχρονη εγγονή του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου «ο κατηγορούμενος, μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021, σε χώρους της οικίας του, αλλά και εκτός αυτής, προέβη σε σεξουαλική κακοποίηση της εγγονής του. Η ανήλικη αποκάλυψε τη σεξουαλική κακοποίηση της στη μητέρα και σε οικεία της πρόσωπα, στον ίδιο χρόνο και τόπο, ενώ στη συνέχεια εξιστόρησε τα γεγονότα ακόμα τρεις φορές σε διαφορετικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα η ανήλικη μίλησε στην αστυνομικό στην οποία έγινε καταγγελία από οικείο πρόσωπο της νεαρής και μίλησε μαζί της στο σπίτι του οικείου προσώπου της παραπονούμενης που τηλεφώνησε και κατήγγειλε την υπόθεση».

Ακόμα η ανήλικη «εξιστόρησε τα γεγονότα στην αστυνομικό που έλαβε την οπτικογραφημένη κατάθεση της, στην ψυχολόγο, στην οποία παραπέμφθηκε για ψυχολογική αξιολόγηση και ενώπιον του Δικαστηρίου, που αν και δεν αναμένεται να αναφερθεί στα γεγονότα με ταυτόσημο τρόπο, εντούτοις η βασική εκδοχή και τα γεγονότα αυτής ήταν ίδια».

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου «η ανήλικη κρίθηκε πλήρως αξιόπιστη και κάποιες μικρές ασυνέπειες ή μικρές αντιφάσεις ή αδυναμία μνήμης που υπήρξαν στο σύνολο των αναφορών της, σχετικά με τα επίδικα γεγονότα, κρίθηκαν απολύτως δικαιολογημένες λόγω της ηλικίας της και κυρίως λόγω του τραυματικού γεγονότος που βίωσε για οκτώ (8) περίπου μήνες. Ακόμα έγινε δεκτή η ψυχολογική αξιολόγηση της ανήλικης από την Ψυχολόγο, σύμφωνα με την οποία είχε επηρεαστεί η ψυχική υγεία της και παρουσίασε μετατραυματικό στρες, λόγω της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη από τον πατρικό παππού της».

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με μεγαλύτερη αυτή των 20 ετών, επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου σε κατηγορούμενο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου προσώπου, συμπεριλαμβανομένων του βιασμού, της άσεμνης επίθεσης και επίθεσης με πραγματική σωματική βλάβη.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο και στις 26 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Κρίνοντας όλους τους μάρτυρες της Κατηγορούσας Αρχής ως αξιόπιστους, το Δικαστήριο, στην πολυσέλιδη απόφασή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Πρέπει όμως να λεχθεί εμφαντικά ότι παρόλο που […] επιβάλλονται αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές γι’ αυτού του είδους τα αδικήματα και οι ποινές γίνονται όλο και πιο αυστηρές, εντούτοις αυτές δεν κατέστη δυνατόν να αναχαιτίσουν τη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων σε βάρος παιδιών […]. Ως εκ τούτου, όσο συνεχίζεται η διάπραξη αυτού του είδους των αδικημάτων σε βάρος των παιδιών με αυξητική τάση σε σημείο ανησυχητικής, αμείωτης, έντασης, τόσο πιο αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές πρέπει να επιβάλλονται (αύξηση των ποινών), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιτυχία όχι μόνο της αποτροπής του ίδιου του παραβάτη από την επανάληψη του αδικήματος ή άλλων παρόμοιων, αλλά και της αποτροπής άλλων, επίδοξων εγκληματιών.»

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021.

Η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της φύσης και της ηλικίας του θύματος.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε ο κ. Μάριος Κουτσόφτας, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ