spot_img
spot_img
26.1 C
Paphos
Saturday, September 18, 2021

Κωστρίκης: Ανοσία της αγέλης με εμβολιασμό 60% πληθυσμού-Τι είπε για ελλ.νησιά

spot_img
   

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και για τις αλυσίδες μόλυνσης που δημιουργήθηκαν στη Λεμεσό, μίλησε στο «Μεσημέρι και Κάτι» το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

Ο δρ.Κωστρίκης αναφέρθηκε στους Κύπριους ταξιδιώτες και στην προσωπική τους ευθύνη καθώς και στα μέτρα που πρέπει όλοι, ευλαβικά, να τηρούμε μέχρι την έλευση του εμβολίου. Για πρώτη φορά ακόμη αναφέρθηκε στην ανοσία της αγέλης, η οποία θα επέλθει μόνο μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω της μόλυνσης όπως υποστήριξαν πολλοί στην αρχή της πανδημίας.

   

Αρχικά ο δρ. Κωστρικής ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία για τη Λεμεσό, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενεργές αλυσίδες οι οποίες διασπείρουν τον ιό στην κοινωνία της Λεμεσού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο δρ.Κωστρίκης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί η άκρη αυτών των αλυσίδων, συμπληρώνοντας ότι εμφανίζονται νέες. Επεσήμανε ότι η έναρξη αυτών των αλυσίδων φαίνεται να προέρχεται από κρούσματα του εξωτερικού, προσθέτοντας ότι στη Λεμεσό υπάρχουν πολυεθνικές εταιρίες με συχνότητα ταξιδιών σε χώρες από τη κατηγορία Γ.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Ο δρ. Κωστρίκης διευκρίνισε ότι αυτό που δεν πήγε καλά στη Λεμεσό είναι ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, κάτι που συμβαίνει παντού διευκρίνισε και όχι μόνο στη Λεμεσό. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται το φαινόμενο της χαλαρότητας, τονίζοντας ότι οι σερβιτόροι φοράνε της μάσκες με τη μύτη έξω ή σκουπίζονται και ακουμπούν τα ποτήρια.

«Χρειάζεται ξανά εκπαίδευση από τα καταστήματα, έτσι ώστε να εξηγήσουν τους κανονισμούς στο προσωπικό τους», συμπληρώνοντας ότι η τελευταία εστία μόλυνσης ήταν από το ίδιο μαγαζί. Πρόσθεσε ότι και πελάτες μπορούν με ευγένεια να υποδείξουν στο προσωπικό τη σωστή χρήση των κανονισμών. Το μεγάλο καμπανάκι χτυπά στη Λεμεσό, τονίζοντας ότι υπάρχει μια σειρά από μετρά που πρέπει να παρθούν, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας σε δημοσιογραφική διάσκεψη θα εξηγήσει όλα τα μέτρα με ορισμένα εξ αυτών να έχουν ξεκινήσει ήδη, όπως ο μεγάλος δειγματοληπτικός έλεγχος ο οποίος εστιάζεται σε πολυσύχναστους χώρους στη Λεμεσό, ενώ είπε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις στη Λεμεσό.

Τα αεροδρόμια, τα ταξίδια και ο εισερχόμενος/εξερχόμενος τουρισμός 

Ο δρ. Κωστρίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των ταξιδιών αφού μπήκαμε και επίσημα στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου. Τόνισε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα θα φέρουν αναζωπύρωση στη Κύπρο, προσθέτοντας ότι «από μόνοι μας πρέπει να καταλάβουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε». Για να εξηγήσει τι εννοεί ο δρ. Κωστρίκης είπε ότι αν κάποιος ταξιδέψει σε νησί της Ελλάδας που έχει αυξημένο συγχρωτισμό όπως για παράδειγμα η Μύκονος, θα πρέπει μόνος του να υποβληθεί σε pcr έλεγχο.

«Δεν χρειάζεται να κάνει το μέτρο η κυβέρνηση και να βάλει την Ελλάδα στην κατηγορία Β, ταλαιπωρώντας όλο τον κόσμο. Να αναπτύξουμε την κουλτούρα της προσωπικής ευθύνης», είπε ο δρ.Κωστρίκης.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μια τεράστια χώρα με πολλές γεωγραφικές περιοχές που έχουν διαφορετική επιδημιολογική εικόνα. «Άλλο αν θα πάει κάποιος σε ένα χωριό να δει τους δικούς του και άλλο αν θα πάει κάποιος 15 μέρες στη Μύκονο», είπε.

Για τον εμβολιασμό επεσήμανε ότι υπάρχουν 150 ερευνητικές ομάδες ανά το παγκόσμιο που προσπαθούν να κάνουν εμβόλιο.

«Φαίνεται να υπάρχουν τέσσερα εμβόλια τα οποία είναι πρωταθλητές αυτή τη στιγμή. Το εμβόλιο από τις ΗΠΑ και την Moderna, το εμβόλιο της Οξφόρδης ένα από Κίνα και ένα από Γερμανία».

Συμπλήρωσε ότι όλες αυτές οι εταιρίες βρίσκονται στη τρίτη φάση δοκιμών σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο αναμένεται να είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2021.

Τέλος ο δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι ελπίζει να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για να καταλάβει ο κόσμος την αξία του εμβολίου, συμπληρώνοντας ότι αν εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού τότε θα είμαστε καλυμμένοι και θα επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο η ανοσία της αγέλης. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μιλάει δημόσια για ανοσία της αγέλης .

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img