Κώστας Λοϊζίδης: “Να υπηρετήσουμε την προοπτική για την πόλη μας”

0
20

Με ξεκάθαρο το μήνυμα ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε ενεργοί πολίτες και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά όλους μας πορεύεται προς την 9η Ιουνίου ο Κώστας Λοϊζίδης υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Λοϊζίδης μιλώντας στο PafosPress αναφέρει ότι ο διάλογος και η ανανέωση προσώπων είναι συστατικά που βοηθούν τη Δημοκρατία.

Μετά από μια μακρά περίοδο προσφοράς και δράσης σε διάφορα συμβούλια και οργανισμούς διεκδικείτε μια θέση στο ΔΣ Πάφου. Πως πήρατε την απόφαση;

  Η αγάπη μου για την πόλη μας και η εμπειρία που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόληση μου με τα κοινά, με οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσω θέση Συμβούλου στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Πάφου.

  Θεωρώ ότι με την γνώση και τις εμπειρίες μου είμαι σε θέση να συμβάλω σημαντικά στη συνέχιση της ανοδικής πορείας της πόλης μας.

  Πως βλέπετε την ενδεχόμενη παρουσία σας στο νέο ΔΣ. Που θα δώσετε περισσότερη έμφαση αν εκλεγείτε;

  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μας αφορά όλους. Δεν νοείται να θεωρείται υπόθεση λίγων. Συνεπώς επιβάλλεται, κατά την άποψη μου, η ανανέωση προσώπων και ιδεών. Ενδεχόμενη παρουσία μου στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο εκτιμώ ότι θα ενισχύσει τον ειλικρινή διάλογο και θα δημιουργήσει τις συνεργασίες που απαιτούνται για την επιτέλεση του σημαντικού έργου που καλείται ο Δήμος της Πόλης μας να επιτελέσει. Άλλωστε το έντονο αίσθημα δημοκρατίας και οι χαμηλοί τόνοι είναι στοιχεία που με χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο. Διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές ιδέες και απόψεις καλούνται να συνθέσουν αποφάσεις για το γενικότερο καλό της Πάφου.

  Πιστεύετε ότι η Πάφος από πλευράς ανάπτυξης βρίσκεται σε καλό δρόμο;

  Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια έχει επιτελεστεί στην Πάφο σπουδαίο έργο σε επίπεδο υποδομών. Αυτό επιτρέπει σε μας τους Δημότες της Πάφου να την απολαμβάνουμε καλύτερα και η καθημερινότητα μας να γίνεται ποιοτικά καλύτερη. Η έλλειψη υποδομών και ανάπτυξης οδηγούσε τους νέους ανθρώπους στην μετακίνηση τους σε άλλους προορισμούς για ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα, η ανάπτυξη οδηγεί σε ευημερία και η ευημερία φέρνει νέους από άλλες πόλεις της Κύπρου αλλά και νέους άλλων εθνικοτήτων γενικότερα να αναζητούν το μέλλον τους στην Πόλη μας.

  Πόσο θα βοηθήσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα τα Πανεπιστήμια στην Πάφο;

  Τα μέγιστα. Οι συνδημότες μας έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε πολλές πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης. Υπάρχει πόλη που να αποτελεί έδρα πανεπιστημιακού ιδρύματος και να μην έχει προοδεύσει? Σε άμεσο χρόνο η ύπαρξη πανεπιστημίων στην Πόλη μας συμβάλει σημαντικά στην αναζωογόνηση της αγοράς αφού οι φοιτητές από μόνοι τους αποτελούν ένα άλλο δυναμικό κομμάτι. Μακροπρόθεσμα η Πόλη μας θα μπορεί να απολαμβάνει τα αποτελέσματα της ύπαρξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Πάφο αφού νέοι άνθρωποι πλήρως κατηρτισμένοι θα μπορούν να στελεχώσουν υφιστάμενες και νέες  επιχειρήσεις.

  Ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος είπε «Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει» . Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι εκείνα που θα «ανάψουν» την φλόγα στους νέους. Εμείς θα απολαύσουμε τους καρπούς της γνώσης τους με νέες ιδέες, νέες δημιουργίες και καινοτομίες που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και στις ζωές μας.

  Συνεπώς απαντώντας στο ερώτημα σας είμαι βέβαιος ότι από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, το ΤΕΠΑΚ και μέχρι το πιο πρόσφατο, το Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, εμείς οι Παφίτες θα είμαστε σίγουρα κερδισμένοι από την λειτουργία τους στην Πόλη μας.    

  Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι σήμερα στην Πάφο τι θα ήταν;

  Αν έπρεπε να εστιάσω την προσοχή σε ένα και μόνο σημαντικό έργο υποδομής, θα επέλεγα να επικεντρωθώ στο Ιακώβειο Στάδιο. Το θέμα έχει ήδη αναδειχθεί και από άλλα δημόσια και μη πρόσωπα. Θα ήθελα να ενώσω τις δυνάμεις μου με όλες αυτές τις φωνές και να συμβάλω στην βελτίωση της χρήσης του και στην αναζωογόνηση του χώρου.

  Οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει πραγματικά μεγάλες στιγμές αθλητισμού, πολιτισμού και γενικά εκδηλώσεων και προσωπικά με λυπεί που αυτή την στιγμή δεν το απολαμβάνουν οι Παφίτες όσο θα έπρεπε. Το Ιακώβειο Στάδιο, μέρος του κεντρικού πυρήνα, περικλείει σπουδαία ιστορία την οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Προσωπικά θα έβλεπα την ολοκληρωτική ανάπλαση του χώρου και την αναβίωση των Παμπάφιων αγώνων στίβου εντός αυτού. Θυμάμαι μικρός να αγωνίζομαι στο στάδιο αυτό και οι γονείς μου να με βλέπουν από τις κερκίδες. Αυτά τα αγνά αισθήματα άμιλλας θα ήθελα να ξαναβιώσουν στο χώρο.

  Τα σχολεία που περικλείουν το στάδιο θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν αλλά σε συνθήκες σύγχρονες όπως αρμόζει στις μέρες μας. Σήμερα, ούτε για ποδόσφαιρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για κλασικό αθλητισμό.

  Γιατί κάποιος να επιλέξει ΔΗΣΥ και γιατί να ψηφίσει εσάς;

  Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η δύναμη που εγγυάται την σταθερότητα σε τούτο τον τόπο. Από την ίδρυση του από τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη έχει συμβάλει σημαντικά στη εδραίωση και λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στη χώρα μας. Είναι η παράταξη που συνέβαλε σημαντικά στην αλλαγή νοοτροπιών. Κυβερνήσαμε, παράξαμε σημαντικό έργο, κάναμε και λάθη. Η νοοτροπία του σύγχρονου Ευρωπαϊκού κόμματος είναι εκεί.

  Η δική μας υποψηφιότητα υπηρετεί αυτή την προοπτική. Είμαι δραστήριο μέλος της Παφίτικης Κοινωνίας και ήμουν πάντοτε παρών στα δρώμενα της Πόλης μας. Καλώ τους συμπολίτες μας να με στηρίξουν και να με τιμήσουν με την ψήφο τους για να δώσουμε μαζί τον αγώνα για την ανανέωση προσώπων και ιδεών. Με εφόδια την εμπειρία, τις γνώσεις, την εργατικότητα και την τιμιότητα μου θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις στη συνέχιση της επιτυχούς ανάπτυξης και στην καθιέρωση της Πάφου μας σαν η πιο οργανωμένη και ανθρώπινη πόλη της Κύπρου.

  Δανείζομαι μέρος της ομιλίας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη κατά την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού «Αθήνα αύριο»  στις 17/07/2002 κατά την οποία αναφερόταν στη δύναμη της Αθήνας που είναι οι άνθρωποι της. Συγκεκριμένα αναφέρει «…. Να φέρει στο προσκήνιο νέες δημιουργικές δυνάμεις και να τους δώσει την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο. Να βάλει στην πρώτη γραμμή ανθρώπους, που έχουν όραμα, σχέδια και θέληση να εκφράσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ανθρώπους που ξέρουν να οραματίζονται, αλλά και να δουλεύουν….»

  Αυτή την ευκαιρία οραματίζομαι να έχω κι εγώ από τους συμπολίτες μας.