19.9 C
Paphos
Wednesday, November 29, 2023

Κορωνοϊός-Κύπρος: Δεν αποκλείεται λήψη πρόσθετων μέτρων

Στη σκιά των τριψήφιων αριθμών κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνονται στην χώρα μας, αλλά και την μεγάλη εικόνα που παρουσιάζουν όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, με κάποιες να προχωρούν σε μερικό ή ολικό lockdown συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα (2/11) το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που προχώρησε σε lockdown, η Γαλλία, η Ιρλανδία αλλά και η Γερμανία με την Καγκελάριο της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, να καλεί τις χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν σε lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με κάποια μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, ώστε να δουν τα δεδομένα και να δοθούν εισηγήσεις.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ακολούθως, ο αρμόδιος υπουργός πιθανόν θέσει τις εισηγήσεις ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις χωρίς να αποκλείεται την ίδια ημέρα να ανακοινωθούν επιπρόσθετα από τα υφιστάμενα μέτρα ή τα μέτρα που ισχύουν σε Λεμεσό και Πάφο να ισχύσουν Παγκύπρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια αφορούν την πιθανή επέκταση των μέτρων που ισχύουν σε Λεμεσό και Πάφο σε όλες τις πόλεις, την χρονική επέκταση των υφιστάμενων μέτρων αλλά και πιθανόν την λήψη αυστηρότερων μέτρων όπως σε συναθροίσεις, εκδηλώσεις αλλά και περιορισμό μετακινήσεων.Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Πάντως, στο πλαίσιο των ενεργειών που λαμβάνονται για τη διαχείριση της νέας έξαρσης της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  την προμήθεια 200,000 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19.Η πρώτη παρτίδα με αναλώσιμα για τη διενέργεια 50,000 τεστ τα οποία θα διενεργούνται σε νοσηλευτήρια και σε άλλους χώρους όπου υπάρχει συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως είναι τα στρατόπεδα και οι σχολικές μονάδες, και απαιτείται η γρήγορη ένδειξη αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται πως από τις 23 Οκτωβρίου παγκύπρια ισχύουν τα εξής μέτρα:

*Χρήση μάσκας και σε ανοικτούς δημόσιους χώρους πλην των προσώπων που αθλούνται.

*Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων εξαιρουμένων των χώρων εστίασης με μέγιστο αριθμό συναθροισμένων τα 10 άτομα.

*Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης ορίζεται στα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς, ενώ ισχύουν οι ρυθμίσεις για 3 τετραγωνικά σε εσωτερικούς και 2 τετ. μέτρα σε εξωτερικούς χώρους.

*Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση σε τραπέζι σε χώρο εστίασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι άτομα.

*Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες και σε θρησκευτικές τελετές τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

*Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.

*Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα το 50% της χωρητικότητας.

*Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις και επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.

*Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ποτών και τροφίμων καθώς και τα φαρμακεία μέχρι τις 9:00 το πρωί εξυπηρετούν άτομα άνω των 60 και άτομα με αναπηρίες.
Πιο αυστηρά μέτρα ανακοινώθηκαν για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου ανακοινώθηκαν, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στις  δύο επαρχίες:

*Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται όμως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30.

*Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο η για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

*Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.

*Αναστέλλονται επίσης οι αγώνες πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων οι έδρες των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αυτό σημαίνει ότι αγώνες που δίνουν ομάδες με έδρες στις επαρχίες με ομάδες των άλλων επαρχιών αναβάλλονται μέχρι την λήξη των μέτρων.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ