18.9 C
Paphos
Monday, December 4, 2023

Κορωνοϊός: «Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα-Διάγγελμα Αναστασιάδη – Τι να περιμένουμε;

Προς νέα μέτρα οδεύει η Κύπρος. Οι τριψήφιοι αριθμοί λοιμώξεων που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα και η έξαρση που παρατηρείται σε περιοχές του νησιού δεν δίνουν άλλα περιθώρια στην κυβέρνηση.

Άλλα 174 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας χθες(04/11) από τα οποία τα 75 εντοπίστηκαν μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης ενώ άλλα 75 από ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι αριθμοί δείχνουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για αναχαίτιση της επιδημίας στην χώρα μας ακολουθώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προχώρησαν σε μερικό ή πανεθνικό lockdown.

Η πολιτική απόφαση για νέα μέτρα θα ανακοινωθεί σήμερα μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο με το πέρας του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως όλα δείχνουν, θα απευθυνθεί στον λαό.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα επικρατέστερα σενάρια για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι τα μέτρα που ισχύουν για Λεμεσό και Πάφο να επιβληθούν σε παγκύπρια βάση και έχουν ως εξής:

*Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται όμως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30 μμ.

*Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο η για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

*Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.

*Αναστέλλονται επίσης οι αγώνες πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων οι έδρες των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αυτό σημαίνει ότι αγώνες που δίνουν ομάδες με έδρες στις επαρχίες με ομάδες των άλλων επαρχιών αναβάλλονται μέχρι τη λήξη των μέτρων.

Παράλληλα, αναμένονται πιθανόν αλλαγές στον αριθμό ατόμων στις συναθροίσεις σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή παγκύπρια. Δηλαδή τα εξής:

*Χρήση μάσκας και σε ανοικτούς δημόσιους χώρους πλην των προσώπων που αθλούνται.

*Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων εξαιρουμένων των χώρων εστίασης με μέγιστο αριθμό συναθροισμένων τα 10 άτομα.

*Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης ορίζεται στα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς, ενώ ισχύουν οι ρυθμίσεις για 3 τετραγωνικά σε εσωτερικούς και 2 τετ. μέτρα σε εξωτερικούς χώρους.

*Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση σε τραπέζι σε χώρο εστίασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι άτομα.

*Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.

*Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα το 50% της χωρητικότητας.

*Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις και επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.

*Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ποτών και τροφίμων καθώς και τα φαρμακεία μέχρι τις 9:00 το πρωί εξυπηρετούν άτομα άνω των 60 και άτομα με αναπηρίες.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ