17.9 C
Paphos
Friday, March 24, 2023

Κλειδώνει τις νέες χαλαρώσεις το Υπουργικό-Η πρόταση για γάμους και βαπτίσεις

Ενωπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιαστεί η πρόταση Χατζηπαντέλα για τις μικρές χαλαρώσεις που θα δοθούν και θα αφορούν σε για κοινωνικές εκδηλώσεις και την πρόσβαση ανεμβολίαστων πολιτών σε κάποιους χώρους.

Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος προανήγγειλε από χθες τις χαλαρώσεις, θα παρουσιάσει πρόταση με δύο εισηγήσεις ενώπιον του Υπουργικού ενώ θα προτείνει και επέκταση και των υφιστάμενων μέτρων, με δεδομένο ότι λήγει το διάταγμα που είναι σε ισχύ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η πρώτη εισήγηση θα αφορά στην αύξηση των παρευρισκόμενων σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους κατά 50 άτομα, κάτι που θα επηρεάσει κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμους και βαπτίσεις. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή ο μέγιστος αριθμός προσώπων σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με το διάταγμα, ορίστηκε στα 250 άτομα και στους εξωτερικούς στα 350.

Η δεύτερη απόφαση θα δίνει στην ουσία, εισιτήριο εισόδου σε μη εμβολιασμένα άτομα, σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά και άλλους χώρους θεάματος με την προϋπόθεση ότι κατά την είσοδό τους θα προσκομίζουν αρνητικό τεστ, που διενεργήθηκε με την μέθοδο PCR.

Οι χαλαρώσεις θα ανακοινωθούν μετά το πέρας του Υπουργικού από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Ξεκλειδώνει με… επιφυλάξεις η συζήτηση για διεύρυνση της τρίτης δόση

Εν τω μεταξύ, συνέρχονται το απόγευμα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το θέμα της διεύρυνσης της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Ο υπουργός Υγείας, ενημέρωσε από χθες τον επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνο Τσιούτη, ότι επιθυμεί να του κατατεθούν οι απόψεις των επιστημόνων για διεύρυνση της χορήγησης της τρίτης δόσης. Αν και η Κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει, χορήγησή της στο γενικό πληθυσμό, οι πλείστοι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία διεθνώς.

Γι’ αυτό, ωστόσο, που ενδέχεται να ανάψουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΣΕΕ, είναι η πτώση του ηλικιακού ορίου που τέθηκε για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης που τώρα είναι α 65 έτη.

«Δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενώπιον μας διαθέσιμα στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ούτε επιδημιολογικά δεδομένα που να δικαιολογούν την τρίτη δόση στον γενικό υγιή πληθυσμό», ανέφερε στον REPORTER ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολιασμών, Χρίστος Πέτρου. Σημείωσε δε πως «ως επιστήμονες μας απασχολεί σε ποιες άλλες ομάδες ευπαθών χρειάζεται να γίνει η τρίτη δόση, ποιες ομάδες θα έχουν πραγματικό όφελος να λάβουν την τρίτη δόση, όχι όμως ακόμα στον γενικό πληθυσμό».

Ο κ. Πέτρου υπέδειξε πως «προέχει να προχωρήσει τάχιστα η 3η δόση στους άνω των 65 και σε όσους άλλους υπάρχει σχετική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει των τεκμηριωμένων επιστημονικών συστάσεων, να προχωρήσει ο εμβολιασμός και στις δεκάδες χιλιάδες ανεμβολίαστων ηλικίας 18-40, που δραστηριοποιούνται κοινωνικά και οικονομικά».

Δυσφορία για το λάθος στο Walkin Λεμεσού

Έντονη δυσφορία ανάμεσα σε επιστήμονες και μεγάλο μπέρδεμα ανάμεσα στους πολίτες, προκάλεσε η αρχική ανακοίνωση για τον μεγάλο εμβολιασμό που προγραμματίζεται την Κυριακή στο Λανίτειο Αθλητικό Κέντρο Λεμεσού. Η ανακοίνωση καλούσε σε εμβολιασμό με την τρίτη δόση «όσους επιθυμούσαν, ανεξαρτήτως ηλικίας, νοουμένου ότι έλαβαν τη δεύτερη δόση προ εξαμήνου».

Με διευκρινιστική ανακοίνωση χθες το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας, ξεκαθάρισε πως δικαιούχοι της τρίτης δόσης είναι μόνο άτομα άνω των 65 ετών, επαγγελματίες υγείας καθώς και όσοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που ανακοινώθηκαν. 

«Αν υπάρχουν άλλοι που για οποιοδήποτε λόγο εμβολιάστηκαν πριν τον Απρίλιο και δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ούτε είναι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής, ούτε άνω των 65,  δεν καλύπτονται από την σχετική απόφαση του Υπουργικού και προς το παρόν δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Καμία επιστημονική σύσταση, αλλά ούτε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει άτομα κάτω των 65 που έστω έχουν κλείσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση. Δυστυχώς κακή διατύπωση ανακοινώσεων έχει δημιουργήσει σύγχυση μέσα στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Πέτρου.

Σημείωσε ακόμα πως πρέπει να δούμε ποιες πραγματικά είναι οι προτεραιότητές μας και «αν περισσεύουν εμβόλια να διατεθούν στις χώρες που το έχουν ανάγκη, αντιλαμβανόμενοι ότι η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ότι αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός παγκόσμια, δεν θα ξεμπερδέψουμε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ