ΚΑΤΣΟΝΟΥΡΗΣ: Μειώθηκαν τα εργατικά ατυχήματα στην Πάφο το 2020

Μείωση κατέγραψαν τα εργατικά ατυχήματα στην Πάφο κατά το 2020, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσονούρη, Λειτουργό Επιθεώρησης Εργασίας, Προϊστάμενο του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Πάφου, προσθέτοντας πως στην Πάφο το 2020 συνέβησαν 182 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων 2 ήταν θανατηφόρα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εργασία, η οποία τιμάται στις 28 Απριλίου, ο κ. Κατσονούρης ανέφερε πως η Πάφος είναι τουριστική επαρχία και μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία, ωστόσο λόγω της κρίσης της πανδημίας και του ότι πολλοί χώροι ήταν με αναστολή λειτουργίας – συμπεριλαμβανομένων χώρων εστίασης και ξενοδοχεία – καταγράφεται “δραματική” πτώση του αριθμού.

Ενδεικτικά ανέφερε πως την αντίστοιχη περίοδο το 2019 συνέβησαν 318 εργατικά ατυχήματα στην επαρχία Πάφου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Λιγότεροι χώροι εργασίας ενεργοί σημαίνει λιγότερα εργατικά ατυχήματα, είπε. Επεσήμανε τέλος πως φέτος μέχρι το τέλος Απριλίου στην Πάφο καταγράφηκαν γύρω στα 40 εργατικά ατυχήματα, χωρίς ευτυχώς θύματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κατσονούρης εργατικό ατύχημα είναι γνωστοποιήσιμο όταν κάποιος εργαζόμενος ή αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο υποστεί έναν τραυματισμό, εν ώρα εργασίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και για τις τέσσερις μέρες δεν μπορεί να εργαστεί και να κερδίσει το ωρομίσθιο του. Σύμφωνα με την Νομοθεσία, σημείωσε, αυτό επιβάλλεται από τον εργοδότη να γνωστοποιηθεί.

Επιπρόσθετα αναφερόμενος σε παγκύπριο επίπεδο ανέφερε πως από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, σε όλες τις επαρχίες γνωστοποιήθηκαν 1527 εργατικά ατυχήματα σε εργοδοτούμενα πρόσωπα και 7 ατυχήματα σε αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα.

Είπε ακόμη πως από τα 1527 εργατικά ατυχήματα τα 17 ήταν θανατηφόρα.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων ο στόχος πρέπει να είναι πάντοτε η λήψη κατάλληλων μέτρων και η συνεχής προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών, εργαζόμενων, εργοδοτών και κοινωνικών εταίρων για προσπάθεια μείωσης των εργατικών ατυχημάτων και αν είναι δυνατόν μηδέν εργατικά ατυχήματα.

Στόχος της προβολής του θέματος είναι η πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών σε διεθνές επίπεδο, κατέληξε.

Support Local Business
Translate »