18.9 C
Paphos
Monday, November 28, 2022

Ηχορύπανση στο Κέντρο της Πάφου και χρήση Οργάνων μέτρησης ηχητικής στάθμης | Ακουστικές Μελέτες και Μελέτες ακουστικής ηχομόνωσης

Η χαλάρωση των μέτρων και πρωτοκόλλων που αφορούν την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί γεγονός και φυσικό επακόλουθο είναι και η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και κέντρων αναψυχής. Ωστόσο, φαίνεται μικρή μερίδα επιχειρηματιών να προκαλούν ηχητική ρύπανση ιδιαίτερα στο Ιστορικό κέντρο της πόλης, μια ευαίσθητη περιοχή που με βάση και το Τοπικό Σχέδιο της Πάφου αποτελεί Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα, παραβιάζοντας διατάξεις του Περί Διασφαλίσεως και Προστασίας της Κοινής Ησυχίας Νόμου και προκαλώντας πονοκέφαλο τόσο στους περίοικους όσο και στην Τοπική Αρχή.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι υποστατικά που βρίσκονται εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Πάφου θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία εξασφάλισης Άδειας Εκπομπής Ήχου στα πλαίσια του Περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) Νόμου (Νόμος 50(Ι) του 2016 και των σχετικών διαταγμάτων (Κ.Δ.Π. 303/2019 και Κ.Δ.Π. 304/2019) του Υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή με την υποβολή της αίτησης τους θα πρέπει να προσκομίσουν την Άδεια λειτουργίας με βάση τον Περί Κέντρων Αναψυχής Νόμο, την Άδεια λειτουργίας από τον Δήμο (άρθρο 112 του Περί Δήμων Νόμου) και Αντίγραφο γνωστοποίησης της πρόθεσης για υποβολή αίτησης για έκδοση άδειας εκπομπής ήχου. Η γνωστοποίηση αναρτάται για 15 ημέρες σε περίοπτο και εμφανές σημείο στον χώρο του κέντρου αναψυχής καθώς και στα γραφεία της αρμόδιας αρχής ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο όρος ότι τα κέντρα αναψυχής που βρίσκονται σε οικιστική περιοχή (βάσει των Σχεδίων Ανάπτυξης) και δεν υπάρχει απαγορευτικός όρος στην άδεια χρήσης τους για χρήση μουσικής, χρειάζεται να υποβάλουν ακουστική μελέτη καθορισμού νέων ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων έντασης ήχου και ακουστική μελέτη ηχομόνωσης και περιορισμού θορύβου.

Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να γίνονται από ειδικούς επιστήμονες, όπως Μηχανικούς Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής, Μηχανικούς Ήχου και συναφή Κλάδους σπουδών με απώτερο σκοπό και στόχο την ακουστική βελτίωση σε εστιατόρια, bar, café και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκτός από τα σωστά ηχομονωτικά υλικά ώστε να μην υπάρχει διαφυγή θορύβου προς τους γειτονικούς ηχητικούς δέκτες, ιδιαίτερα σημαντικός ακουστικός παράγοντας είναι η σωστή αρχιτεκτονική ακουστική εσωτερικά ενός χώρου συνάθροισης κοινού. Το γενικότερο αίσθημα ευχαρίστησης που λαμβάνει ο επισκέπτης ενός χώρου εστίασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ακουστική άνεση η οποία καθορίζεται από τα ηχοαπορροφητικά υλικά του χώρου. Λαμβάνοντας υπόψιν τη σημερινή αρχιτεκτονική τάση και γενικά το σχεδιασμό εσωτερικής διακόσμησης για τα κέντρα αναψυχής, τα υλικά που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν minimal κατασκευές με μαρμάρινα δάπεδα, γυαλί, τραπέζια σκληρών επιφανειών, μοντέρνες οροφές, καθρέφτες, τριφτό μπετόν κλπ που παρουσιάζουν χαμηλό συντελεστή ηχοαπορρόφησης ενώ το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι ιδιοκτήτες για την ακουστική είναι ελάχιστο μέχρι ανύπαρκτο. Όλα τα παραπάνω, πέραν πάσης αμφιβολίας συμβάλλουν στην αύξηση του παραγόμενου θορύβου μέσω ανακλάσεων ενώ η παραγωγή ήχου μέσω ηλεκτρονικών μεγάφωνων στο εξωτερικό των χώρων αναψυχής επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Καταλήγοντας, ως Δήμος Πάφου εάν πραγματικά επιθυμούμε να περιορίσουμε την ηχητική ρύπανση στο Κέντρο της πόλης μας, εάν πραγματικά θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιείς συνθήκες διασκέδασης που θα προσδώσουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στον επισκέπτη και εάν πραγματικά επιθυμούμε να προσελκύσουμε τη δημιουργία Ξενοδοχείων Πόλης | City Hotels | Boutique Hotels και άλλων μορφών τουριστικών καταλυμάτων θα πρέπει ως Πολεοδομική Αρχή αρχικά να καθορίσουμε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο έντασης ήχου και κατά δεύτερο να καταστήσουμε υποχρεωτικό Πολεοδομικό όρο την ακουστική μελέτη έντασης ήχου και την ακουστική μελέτη ηχομόνωσης και περιορισμού θορύβου προς όλους τους ενδιαφερόμενους/ εμπλεκόμενους με τη λειτουργία και διαχείριση των χώρων εστίασης και κέντρων αναψυχής. Την ίδια στιγμή οι επιθεωρητές ήχου θα πρέπει να αυξήσουν τις περιπολίες και τις συστάσεις προς όλους τους επιχειρηματίες προς όφελος του γενικού συμφέροντος και της ίδιας της βιομηχανίας τους.

Μαρίνος Στυλιανού

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου, Διευθυντής ΕΒΕ Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ