21.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Η παραμελημένη ύπαιθρος της Πάφου [της Γρηγορίας Ευριπίδου]

Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία της Πάφου είναι περισσότερα από όσα νομίζουμε πως γνωρίζουμε. Είναι πολλά και μικρά, πράγμα που επιβεβαιώνουν την περιθωριοποίηση της Επαρχίας μας από το κεντρικό κράτος αλλά και την απουσία ουσιαστικής διεκδικητικής πολιτικής για τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι το οδικό δίκτυο. Χρειάζεται να γίνει άμεσα μελέτη για τη δημιουργία, τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Πολλές από τις κοινότητες της Πάφου αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις υπάρχουσες οικιστικές ζώνες με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για ένα νέο ζευγάρι να κατοικήσει και να δραστηριοποιηθεί στην ύπαιθρο. Χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουμε σε επέκταση και ανασχεδιασμό των οικιστικών ζωνών, επομένως στοχευμένα και όπου υπάρχουν οι συνθήκες πρέπει να γίνουν μετατροπές.

Αρκετές κοινότητες διαχρονικά, αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης χωρίς να έχουν τύχει ουσιαστικής μέριμνας από το κράτος. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με την εκμετάλλευση φυσικών πηγών.
Η άμεση καταγραφή των προβλημάτων που χρονίζουν και η εξάντληση κάθε πιθανής προσπάθειας για ουσιαστική επίλυση τους, είναι αναγκαία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα τελευταία χρόνια μετά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ένωση, θα περίμενε κανείς να δοθεί μια ουσιαστική ώθηση της ανάπτυξης και της γενικότερης βελτίωσης των κοινοτήτων, όχι τόσο σε θέματα καλλωπισμού, αλλά πρωτίστως σε ζητήματα που αφορούν την ενδυνάμωση του προϊόντος και της τοπικής οικονομίας τους. Πολλές κοινότητες που θα μπορούσαν να αναπτύξουν ή να αναδείξουν διάφορα εκπαιδευτικά κέντρα ειδικού προσανατολισμού, κατασκηνωτικούς χώρους, μουσεία, οινοποιεία, ξενώνες κτλ δεν το έχουν κάνει πιθανόν λόγο ελλιπούς πληροφόρησης. Κατά γενική ομολογία, ιδέες με βαθύτερες βλέψεις δεν ευδοκιμούν λόγω του συστήματος που επικρατεί. Ακόμη και μικρές κοινότητες των δέκα κατοίκων διαθέτουν κοινοτικά συμβούλια και υπηρεσίες τα οποία επί της ουσίας δεν εξυπηρετούν κανένα , μόνο σπαταλούνται χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε αναπτυξιακά έργα.

Μια πολύ καλή και εφικτή λύση είναι η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, ίσως και κοινοτήτων που θα βοηθήσει στην συλλογική διεκδίκηση και διάθεση πόρων και κονδυλίων αναπτύσσοντας την ευρύτερη περιοχής και ενισχύοντας το προϊόν της. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει και στρατηγικό στόχο εγχώριας και εξωτερικής τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της ενίσχυσης στον τομέα της εκπαίδευσης.

Προγράμματα που επιχορηγούνται από το κράτος στέλνουν ενδιαφερόμενους στην Ιταλία και την Ισπανία για κατάρτιση στην οινολογία, κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να γίνεται στην Πάφο σε συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας έχει πολλές ιδιαιτερότητες με ανάπτυξη περιβαλλοντικών ερευνητικών κέντρων σε διάφορες κοινότητες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού που θα μπορούσαν να κάνουν πρακτική στην Πάφο. Η περιοχή του Ακάμα είναι από μόνη της ένα εκπαιδευτικό κέντρο και όμως καθυστερεί η διαμόρφωση της, καταδικάζοντας τις γύρω κοινότητες σε μαρασμό. Το ίδιο το κράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει σε συνεργασία με τις κοινότητες κατασκηνωτικούς χώρους και εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε στου καλοκαιρινούς μήνες είτε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ως σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα φέρει τα παιδιά κοντά με το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.

Οι ιδέες για την ανάπτυξη της επαρχίας μας είναι πολλές, διάφορες και καθόλου μονοδιάστατες. Το πρόβλημα δε για τη υλοποίηση τους εντοπίζεται αφενός στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και αφετέρου στην άγνοια, αλλά και την ελλιπή διεκδίκηση από τις κοινότητες.

Γρηγορία Ευριπίδου
Αριστίνδην Υποψήφια Βουλευτής Δημοκρατικού Κόμματος – ΔΗΚΟ Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ