29.9 C
Paphos
Monday, June 24, 2024

Η Πάφος τιμά την μνήμη ποντιακού ελληνισμού

To μήνυμα ότι ουδείς λησμονεί και ουδέν λησπονείται, έστειλε η έναρξη των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Πάφου με την στήριξη των οργανωμένων συνόλων των ομογενών από τον Πόντο τα οποία εδρεύουν στην Πάφο, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα Κυριακή τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων θρησκευτικό μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου.

Οι Έλληνες του Πόντου διαμήνυσαν ότι δεν ξεχνούν τα βίαια γεγονότα που διέπραξαν οι Τούρκοι την δεκαετία του 1913 – 1923 που οδήγησαν στον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού από τις πατρογονικές τους εστίες. Την σημασία της σημερινής μέρας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατέδειξε η παρουσία του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων Σάββα Αναστασιάδη, Βουλευτή Θεσσαλονίκης, που εκπροσώπησε στην εκδήλωση τη Βουλή των Ελλήνων μαζί με τον Δημήτριο Βαγενά επίσης μέλος της εν λόγω Επιτροπής.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Αναστασιάδης στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε ανέφερε “ βρίσκομαι σήμερα εδώ με θλίψη και συγκίνηση και με πολύ βαθύ το συναίσθημα του ιστορικού βάθους που φωτίζει αυτή την ημέρα. Είναι μια μέρα θλίψης, και αγανάκτησης”. Αποτίουμε συνέχισε, φόρο τιμής στους Έλληνες του Πόντου που πλήρωσαν με το αίμα τους, τον αγώνα τους, το αίτημα τους και την επιθυμία τους να ζήσουν ελεύθεροι, με αξιοπρέπεια, και με ανεξαρτησία. Aναφέρθηκε στο προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος 353 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, λέγοντας πως υπάρχουν, πλήθος ιστορικών καταγραφών και αφηγήσεων για τις βαρβαρότητες, για τους εκτοπισμούς για τις διώξεις , για τις σφαγές, για τις λεηλασίες, για τις ατέλειωτες πορείες που τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του 20ου αιώνα.Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τόνισε, που δυστυχώς ακόμη δεν βρήκε τη δικαίωση του.

Αναφορικά με το τι έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως οι Νεότουρκοι στα σχέδια τους τα έτη 1908- 1909- 1910- 1911 στην Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να καθορίσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία στους χριστιανικούς πληθυσμούς. Άρα πρόσθεσε” η ποντιακή γενοκτονία δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός μέσα στα γεγονότα της περιόδου εκείνης, απλά οι Πόντιοι επειδή είμαστε πρωτοπόροι και πιο αγωνιστές διεκδικήσαμε” . Είναι ένα γεγονός, όπως είπε, που δεν είναι ανεξάρτητο με όσα συνέβησαν στην περιοχή εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών , ούτε γεωγραφικά, ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά, δηλώνοντας πως είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας. Αυτό συνέχισε, έγινε με την καθοδήγηση της Γερμανίας, αφού, τόνισε, οι Γερμανοί συμβούλεψαν τους Νεότούρκους να εκκαθαρίσουν όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς από τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η γενοκτονία ολοκληρώθηκε, όπως είπε σε τρεις φάσεις, με τους εκτοπισμούς και τις ατέλειωτες πορείες στα βάθη της ανατολής στις δυο πρώτες φάσεις και τελικά με τις σφαγές των Νεότουρκων στην περιοχή του πόντου. Την απόβαση στην Τραπεζούντα και την κατάληξη στην Μικρασιατική καταστροφή.

O κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην σημερινή εποχή όπου σημειώνονται αλλαγές συνόρων, επανακαθορισμός ορίων, προκλήσεις στο Αιγαίο από τους Τούρκους, και κατοχή της Κύπρου από το 1974.

Σε σχέση με το τι έκανε το Ελληνικό Κράτος ανέφερε πως με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών το 1994 η Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα ψήφισε ως Ημέρα Μνήμης την 19η Μαΐου ως ημέρα που ο Κεμάλ Αττατούρκ επιβιβάστηκε με τις δυνάμεις του στην Σαμψώντα και ξεκίνησε την τρίτη και πιο σκληρή φάση της εκκαθάρισης και στην συνέχεια αναγνωρίστηκε από την Βουλή η 14η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατικών πληθυσμών.

Ο Σάββας Αναστασιάδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο απανταχού Ελληνισμός αλλά και οι διεθνείς συμμαχίες προκειμένου να αναγνωρισθεί επίσημα η γενοκτονία και η Τουρκία από επιτιθέμενη συνεχώς να βρεθεί σε θέση άμυνας και να απολογηθεί για τις ωμότητες και τα εγκλήματα που διέπραξε.

Ακολούθως η Ναταλία Παρασκευοπούλου μαθήτρια της έκτης Τάξης του ΣΤ΄ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πάφου απήγγειλε ποίημα στην “μνήμη μιας ακόμα χαμένης πατρίδας”.

Επίσης ο μαθητής του ΣΤ Δημοτικού Παύλος Μουτήρης απήγγειλε το ποίημα “Ο Πόντος η ζωή μου” .

Μετά το μνημόσυνο, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων

Oι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 με τα εγκαίνια του πάρκου της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19:00 το βράδυ, που βρίσκεται στην Λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη στα οποία θα παραστεί και ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ