25.9 C
Paphos
Monday, April 15, 2024

Η Πάφος ψηλά στην πρόσβαση στην εκπαίδευση κατέδειξε η 2η συνάντηση Διαπολιτισμικού Δικτύου Πάφου  

Η επαρχία Πάφου κατέγραψε μια πολύ ψηλή βαθμολογία ως προς τη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη διεθνή προοπτική, και τη δέσμευση για διαμόρφωση της τοπικής πολιτικής και αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης, σύμφωνα με την δεύτερη συνάντηση του ΜΚΟ Cross Culture International Foundation Cyprus – CCIF Cyprus  που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Κτίζοντας τις δομές για διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο», και σύμφωνα με την πρόεδρο του Διαπολιτισμικού Δικτύου Πάφου Κωνσταντίνα Σωκράτους .

Η συνάντηση , που οργανώνεται  σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και το Συμβούλιο της Ευρώπης  πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής και στόχος της ήταν  να διευκολύνει τη δημιουργία της διαπολιτισμικής στρατηγικής για την επαρχία Πάφου, η οποία θα τροφοδοτήσει τις μελλοντικές δράσεις για την ανάληψη και υλοποίηση νέων πρωτοβουλιών και έργων.

Διοργανώσατε την 2η συνάντηση του διαπολιτισμικού δικτύου της επαρχίας Πάφου. Τι περιλάμβανε και με ποια αφορμή έγινε;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η 2η συνάντηση του διαπολιτισμικού δικτύου της επαρχίας Πάφου έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Κτίζοντας τις δομές για διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή τα αποτελέσματα της επαρχίας μας στο ερωτηματολόγιο του δείκτη διαπολιτισμικών πόλεων (ICC-Index). Ο δείκτης αυτός επιτρέπει στις πόλεις να απεικονίσουν γραφικά τα αποτελέσματα τους ως προς το επίπεδο επίτευξης προόδου σε θέματα διαπολιτισμικής πολιτικής εν συγκρίσει με άλλες πόλεις παρόμοιου μεγέθους, δημογραφικής ποικιλομορφίας, πληθυσμό, και τομείς πολιτικής. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να καθοριστεί η μελλοντική διαπολιτισμική στρατηγική της επαρχία Πάφου για να παρθούν με τεκμηριωμένο τρόπο οι απαιτούμενες αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε τους τομείς όπου σαν πόλη υστερούμε, χαράζοντας έτσι μια ανοδική πορεία με τη πάροδο του χρόνου σε θέματα πολυπολιτισμικότητας.

  • Ποια τα αποτελέσματα της 

Αρχικά, παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της Επαρχίας μας στο δείκτη ICC για να προσδιορίσουμε ως προς τα διάφορα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης την επίδοση μας, η οποία αξίζει να αναφερθεί πως ήταν πολύ θετική, με βάση τα συνήθεις σκορ πρώτων αξιολογήσεων. Συγκεκριμένα, η επαρχία Πάφου κατέγραψε μια πολύ ψηλή βαθμολογία ως προς τη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη διεθνή προοπτική, και τη δέσμευση για διαμόρφωση της τοπικής πολιτικής και αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης. Εν αντιθέσει καταγράψαμε πολύ χαμηλή βαθμολογία σε μεταξύ άλλων θέματα συλλογικής συμμετοχής σε διαπολιτισμικές δραστηριότητες, διαμεσολάβησης για επίλυση διαμαχών μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων, καθώς και γλωσσών. Εν τέλη καθοριστήκαν οι προτεραιότητες και τα γενικά πεδία δράσης μαζί με τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να βελτιωθεί η επίδοση της επαρχίας στους απαιτούμενος τομείς πριν την επόμενη αξιολόγηση.

  • Από ποιους έχει δημιουργηθεί το Διαπολιτισμικό Δίκτυο της Πάφου και πως ξεκίνησε … 

Το διαπολιτισμικό δίκτυο της Πάφου δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος «Διαπολιτισμικές Πόλεις» το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών τοπικών δικτύων σε όλη τη Κύπρο ώστε προωθηθεί μια κοινή εθνική στρατηγική ως προς την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση ατόμων άλλης εθνότητας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έκρινε πως η Κύπρος λόγο της γοργά μεταβαλλόμενης κοινωνίας της, καθώς και της γεωγραφικής της σημασίας χρειάζεται να προετοιμαστεί και να προετοιμάσει τη κοινωνία του αύριο όπου η ποικιλομορφία αποτελεί κινητήρια δύναμη. Έτσι, οι εκπρόσωποι του συμβουλίου επέλεξαν τον οργανισμό Cross Culture International Foundation Cyprus – CCIF Cyprus, σαν τοπικό συντονιστής του δικτύου της Πάφου. Συνολικά υπάρχουν 5 τοπικοί συντονιστές, ένας για τη κάθε επαρχία της Κύπρου. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε παγκόσμια εδώ και χρόνια, με το σκοπό να βοηθήσει τις τοπικές αρχές, τους τοπικούς φορείς, τις υπηρεσίες, τα οργανωμένα σύνολα, την αστυνομία, τους συνδέσμους μεταναστών και τους δημότες να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις, καθώς και να προσφέρει καθοδήγηση και πρακτικά εργαλεία για την επιτυχή εφαρμογή της διαπολιτισμικότητας μέσω της ένταξης σε ένα κοινό δίκτυο όπου υπάρχει άμεση και άπλετη επικοινωνία και συνεργασία.

  • Εσείς ως πρόεδρος ποιο ρόλο διαδραματίζεται ; 

Ο οργανισμός μας δραστηριοποιείται σε θέματα κοινωνικής πολιτικής τα οποία δυστυχώς αποτελούν κάποιες φορές πηγή έντασης λόγω όσων συχνά διακυβεύονται και των απόψεων οι οποίες διίστανται όσο αφορά τους τρόπους επίλυσης προβλημάτων ή επιλογής κατάλληλων δράσεων.

Έτσι, σε όλα τα προγράμματα τα οποία συντονίζουμε προσπαθώ να επενδύω στη συναισθηματική επικοινωνία διαθέτοντας ενσυναίσθηση έτσι ώστε να μπορώ να

αντιληφθώ τις διάφορες ανάγκες της ομάδας μου, εφόσον η προτεραιότητά μου είναι η συλλογική εργασία ως προς την υλοποίηση ενός στόχου η προγράμματος.

  • Πως θα χαρακτηρίζατε την συνεργασία σας με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών ; 

Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, στήριξε το πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές Πόλεις» με τη παρουσία του κ. Μιχάλη Μπέη, υπεύθυνου λειτουργού που χαιρέτισε την πρώτη συνάντηση του Δικτύου. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπέη, καθώς και τους υπόλοιπους εταίρους όπως τους Δήμους Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας που επισφράγισαν την προθυμία της ηγεσίας να ασχοληθεί με το φαινόμενο της διαπολιτισμικότητας ώστε η Πάφος να συναγωνιστεί επάξια τις υπόλοιπες περίπου 160 διαπολιτισμικές πόλεις του κόσμου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ