21.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Η νεολαία μας είχε ιδανικά και θρησκευτικές ευαισθησίες παρά τα προβλήματα των καιρών είπε ο Μητροπολίτης Πάφου  

Είναι γεγονός ότι η νεολαία μας σήμερα αντιμετωπίζει πολλά περισσότερα προβλήματα από ότι σε άλλες εποχές τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της αστάθειας του εθνικού θέματος που αναγκάζει πολλούς να μεταναστεύσουν και να πάνε στο εξωτερικό, ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, προσθέτοντας πως παρόλα αυτά η νεολαία μας έχει και ιδανικά και θρησκευτικές ευαισθησίες.   

O Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως οι νέοι έρχονται και σε μεγαλύτερη αναλογία από ότι σε άλλες εποχές στην εκκλησία ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως εάν βρεθεί κατάλληλος καθοδηγητής θα δείξουν τον ηρωισμό που έδειξαν και οι προηγούμενες γενιές για την προάσπιση της ελευθερίας του τόπου.   

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως δεν παρατηρείται  θεαματική αύξηση των θρησκευτικών τουλάχιστον διαζυγίων, προσθέτοντας πως πολλοί που τελούν πολιτικούς γάμους , λύνουν τους γάμους τους, πολιτικά. Σε σχέση με τα θρησκευτικά διαζύγια σημείωσε πως σημειώνεται μια μικρή αύξηση αλλά δεν είναι ανησυχητική.   

Στο μεταξύ στην εκτίμηση ότι ως μικρός τόπου που είμαστε και με πολλά προβλήματα δεν αντέχουμε άλλο σε άλλες μεταναστευτικές ροές,  προέβη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.   

Ο Πάφου Γεώργιος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ως Εκκλησία και ως λαός είμαστε δίπλα σ αυτούς που έχουν προβλήματα, σ’ αυτούς που έρχονται από εμπόλεμες καταστάσεις και ακόμα και στους εργατικούς, οικονομικούς μετανάστες, αλλά ωστόσο πρέπει να προφυλάξουμε και τον τόπο μας αφού δεν αντέχουμε άλλες μεταναστευτικές ροές. Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως ξεπερνά το 5% του πληθυσμού μας οι αιτητές του ασύλου. Ακολούθως αναφέρθηκε και σε μια άλλη παράμετρο δηλώνοντας πως « πολλοί εξ αυτών έρχονται από την Τουρκία, και πως η Τουρκία τους διοχετεύει προς τα μέρη μας για να αλλοιώσει και τον χαρακτήρα των ελεύθερων περιοχών».΄Εκτίμησε πως δεν πρέπει να καθόμαστε ήσυχοι και να μην μεριμνούμε για να υποστηρίξουμε τον ντόπιο πληθυσμό, ώστε να μείνει στον τόπο που γεννήθηκε. 

Επεσήμανε  πως δεν μπορούμε σήμερα όποιος έρθει εδώ να είναι καλοδεχούμενος. Κάλεσε επίσης όλους να βοηθήσουν την κυβέρνηση στις προσπάθειες που κάνει, για να μπορέσει αυτός ο κίνδυνος να μετριαστεί.    

Ερωτηθείς σχετικά ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα πολιτικά δρώμενα αλλά για τον «όλο» άνθρωπο, και όχι μόνο για τα πνευματικά αλλά και για τα υλικά. Όταν είπε, δίδασκε ο Χριστός δεν έδινε μόνο πνευματική τροφή αλλά μεριμνούσε να φύγουν  και χορτασμένοι. Είπε ακόμη πως είναι πολλές φορές που με θαυματουργικό τρόπο χόρτασε τα πλήθη ο Χριστός. Επομένως πρόσθεσε έχει την υποχρέωση η Εκκλησία να ενδιαφέρεται και για την δίκαιη απόκτηση των υλικών αγαθών και για την δίκαιη κατανομή των υλικών αγαθών, να βλέπει την αδικία και να μην σιωπά. Ως προς το εθνικό θέμα ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως δεν αναμειγνύεται στις συζητήσεις για επίλυση του εθνικού προβλήματος, αλλά έχει υποχρέωση να δώσει την δύναμη και κατευθυντήριες γραμμές ώστε να επιβιώσει ο ελληνισμός και ο χριστιανισμός στον τόπο τούτου.   

Πριν είπε χαρακτηριστικά να έχουμε ελεύθερο κράτος είχε η Εκκλησία όλη την ευθύνη για την θρησκευτική και εθνική επιβίωση του τόπου, προσθέτοντας πως τώρα η ευθύνη έχει μετατεθεί στην κυβέρνηση. Ωστόσο σημείωσε, «η Εκκλησία νιώθει την ανάγκη να συμπαρίσταται, να συμβουλεύει και να υποδεικνύει πολλές φορές τι θεωρεί σωστό και στην πολιτική ηγεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ανάμειξη στα πολιτικά”. Πρόσθεσε πως οι εθνικές ευαισθησίες είναι αυτές  που κάνουν την Εκκλησία να έχουν αυτή την ευθύνη.    

Σε σχέση με την απαξίωση των αρχών και των αξιών που παρατηρούνται  ο Πάφου Γεώργιος εκτίμησε πως τα περισσότερα προβλήματα απορρέουν από την πολυετή κατοχή του τόπου μας, προσθέτοντας πως η κατοχή δεν στέρησε από τις κοινότητες τους ανθρώπους, αλλά οδήγησε και σε μια ανατροπή της κλίμακας των αξιών. Έτσι είπε οι περισσότεροι αφού δεν έχουν πια τα σπίτια τους, δεν έχουν τα χωριά τους στρέφονται προς την καλοπέραση και τις υλικές αξίες για αυτό αυξάνεται και η διαφθορά στην κοινωνία. Είναι είπε κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό για την Εκκλησία και η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαφωτίσει το ποίμνιο της, ώστε να απαλλαγούν από αυτή την τάση και να μην είναι επιρρεπείς προς αυτές τις κατευθύνσεις.  

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος  είπε  πως αυτές τις μέρες και αυτή ιδιαίτερα την χρονιά θυμόμαστε μια καταστροφή επώδυνη την Μικρασιατική καταστροφή, σημειώνοντας πως θα πρέπει όλοι μαζί με ομόνοια να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας σ’ αυτό τον τόπο. Πρόσθεσε επίσης πως η διχογνωμία και ο διχασμός επέφερε εκείνη την μεγάλη καταστροφή πριν 100 χρόνια. Θα πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις επιδιώκοντας συμμαχίες χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε, όπως είπε, ότι εμείς μόνοι μας θα πρέπει να κατευθύνουμε την τύχη μας.   

Το σύνθημα μας που πρέπει να έχει ο καθένας μας είναι συνέχισε,  ότι ο τόπος αυτός είναι δικός μας και πρέπει να εξακολουθήσουμε να παραμένουμε χωρίς να παραγνωρίζουμε και τα δικαιώματα όλων των άλλων γηγενών κατοίκων του τόπου.  

Σημειώνεται πως η Ιερά Μητρόπολη Πάφου διοργανώνει την Τετάρτη στις 19:00 το απόγευμα στο αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού Αγ. Θεοδώρου,  Εσπερίδα με θέμα τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής μνήμης. Ομιλητές θα είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Διευθυντής του Κυπριακού κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου και ο Ιστορικός Ερευνητής Δημήτρης Ταλιαδώρος.   

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ