8.9 C
Paphos
Friday, March 31, 2023

Η Νατάσα από την Πάφο μας πάει οδοιπορικό στην πανέμορφη Λιβαδειά

Οδοιπορικό στη Λιβαδειά

Κάθε οδοιπορικό έχει τη δική του ιστορία. Η εξόρμηση στη Λιβαδειά με καλούς φίλους και η επίσκεψη στα αξιοθέατα της περιοχής αποτέλεσε ακόμη έναν θησαυρό στη ζωή μας. Ο πηγές της κρύας Λιβαδειάς είναι από τα ωραιότερα σημεία της περιοχής, όπως και το Μαντείο Τροφωνίου , το Μεσαιωνικό κάστρο Λιβαδειάς και ο Πύργος του Ρολογιού αποπλανούν το “βλέμμα”.
Είναι η περιοχή που ο καθένας μπορεί να απολαύσει τον ελληνικό ήλιο, το πράσινο της φύσης αλλά και για να βρει ανάπαυση ο λογισμός του. Είναι η περιοχή που ο νους δεν τρέχει αλλού, αναπνέει στον τόπο του εδώ και στη χρονική στιγμή του τώρα.

Η ιστορία της πόλης της Λιβαδειάς έχει μια αξιοσημείωτη πορεία στο χρόνο. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο της περιοχής , με τον ποταμό Έρκυνα και τις πηγές της Κρύας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα και τη διασχίζει ο ποταμός Έρκυνας. Σήμερα αποτελεί εμπορικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, ως πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

“Ιστορία”
Ο Όμηρος την αναφέρει με το πρώτο της όνομα, Μήδεια. Κατά τον Παυσανία, η σημερινή της ονομασία οφείλεται στον ήρωα Λεβαδό τον Αθηναίο, ο οποίος έπεισε τους κατοίκους να χτίσουν την πόλη στη σημερινή της θέση. Η Λιβαδειά έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο κι έγινε γνωστή για το Μαντείο του Τροφωνίου Διός.

Η πόλη γνώρισε πολλές βαρβαρικές επιδρομές και το 1460 καταλήφθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι την έκαναν πρωτεύουσα (βιλαέτι) όλης της Ρούμελης. Είναι η γενέτειρα του Λάμπρου Κατσώνη (ένδοξος θαλασσομάχος της προεπαναστατικής περιόδου και πνευματικός πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου) και μια από τις πρώτες πόλεις που ξεσηκώθηκαν (με επικεφαλής τον Αθανάσιο Διάκο) εναντίον των Τούρκων. Ενσωματώθηκε στο νέο ελληνικό κράτος τον Φεβρουάριο του 1829. Απέχει 116 χλμ. Boρειοδυτικά από την Aθήνα και 397 χλμ. Nότια από τη Θεσσαλονίκη .

“Κουζίνα”

H Λιβαδειά φημίζεται για τα σουβλάκια της …θα λέγαμε πως αποτελεί ένα γαστρονομικό παράδεισο κρεατικών που οι ντόπιοι ψήστες γνωρίζουν πολύ καλά πώς να τα παντρεύουν με τη φωτιά και το κάρβουνο… Στο μενού και το κοντοσούβλι αλλά και τα παϊδάκια … Μια περιοχή με ξεχωριστά ψητοπωλεία .. . Παραδοσιακά σουβλάκια τυλιχτά ή μερίδες, φρεσκότατες σαλάτες , νόστιμα ορεκτικά , χειροποίητες πίτες, λαχταριστές πατάτες…αλλά και εκλεκτά κρασιά…Στα γλυκά ξεχωρίζουν η καρυδόπιτα, οι τηγανίτες, το ρυζόγαλο και το γαλακτομπούρεκο … με ποιοτικές πρώτες ύλες…Μια ξεχωριστή γευσιγνωσία δίπλα στην φύση της Στερεάς Ελλάδας…

Η Λιβαδειά είναι η περιοχή για ξεκούραση και μια ανάπαυλα από την καθημερινότητα. Ένας κοντινός προορισμός από την Αθήνα για ξεκούραση εκεί που το “μάτι” χάνεται στα κρυστάλλινα νερά των πηγών της κρύας Λιβαδειάς… Άλλωστε οι σπουδαιότερες εμπειρίες της ζωής μας είναι οι στιγμές της μεγαλύτερης γαλήνης …

Νατάσα Περικλέους
Πτυχιούχος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ Αθηνών
Φοιτήτρια στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ