Έχοντας ήδη ένα πτυχίο στο χέρι, η Φιλιώ Αλεξάνδρου αποφάσισε πως θα συνεχίσει τις σπουδές της, στον κλάδο που πραγματικά ήθελε: στην εκπαίδευση! Γι’ αυτό από την Πάφο επέλεξε σπουδές στη Λεμεσό, όπου το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει το πτυχίο Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Η Φιλιώ απέκτησε αρχικά πτυχίο Νομικής αλλά σύντομα κατάλαβε πως δεν ήταν ο τομέας στον οποίο ήθελε να παραμείνει. «Πάντα σκεφτόμουν πως μπορούμε να βελτιώσουμε λίγο τον κόσμο όπου ζούμε. Και πάντα κατέληγα πως η βάση όλων είναι η εκπαίδευση που παίρνουμε από το σπίτι και το σχολείο. Δεν συνηθίζουμε να λέμε πως οι νέοι είναι το μέλλον; Λοιπόν ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύονται οι νέοι, παίζει μεγάλο ρόλο!»
Έτσι αποφάσισε πως θέλει να γίνει δασκάλα και έψαξε τα Πανεπιστήμια σε όλη την Κύπρο. Σήμερα, μιλά για την εμπειρία της στο πρόγραμμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick και την πανεπιστημιούπολή του στη Λεμεσό, όπου πηγαίνει συχνά ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της. Κι αυτό, γιατί είναι εκπαιδεύτρια στην Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου, την πρωτοπόρο Ακαδημία που προωθεί την εκπαιδευτική ρομποτική στην Κύπρο. Επιπλέον, απασχολείται ως teaching assistant στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές Σπουδές και η Ελληνική ως 2η/Ξένη Γλώσσα» που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Frederick, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ακόμη, με τη νέα σχολική χρονιά, η Φιλιώ ξεκινά την πορεία της σ’ αυτό που ονειρεύτηκε, να είναι δασκάλα, αφού έχει εργοδοτηθεί στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του International School of Pafos.
Πιο κάτω, μοιράζεται την εμπειρία των σπουδών της, που άνοιξαν τους ορίζοντές της σε νέα ενδιαφέροντα και στόχους.
«Το Πανεπιστήμιο Frederick ήταν η τρίτη μου πανεπιστημιακή εμπειρία. Ήταν, όμως, η εμπειρία εκείνη κατά την οποία ένιωσα ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι απρόσωπο. Ένιωσα ότι όντως ενδιαφέρονται, τόσο το ακαδημαϊκό όσο και το διοικητικό προσωπικό, για την εξέλιξή μου, σε ένα περιβάλλον φιλικό και άνετο, όπου όντως δίνουν ευκαιρίες στους φοιτητές και στις φοιτήτριες. Ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες που είχα σε Πανεπιστήμιο».
Το επάγγελμα του/της εκπαιδευτικού
Σύμφωνα με τη Φιλιώ, στο Πανεπιστήμιο Frederick «το ακαδημαϊκό προσωπικό δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο σκέψης μας τόσο ως φοιτητές/τριες αλλά και ως μελλοντικοί εκπαιδευτικοί. Αν εμείς δεν έχουμε κριτική σκέψη, πώς θα την αναπτύξουμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας; Ήταν λοιπόν σημαντικό αυτό το κομμάτι στα μαθήματα: μπαίναμε σε συζήτηση, ανταλλάζαμε απόψεις, μάς έδιναν παραδείγματα και ήθελαν να ακούσουν τις ιδέες μας.»
Για τους δικούς της μαθητές και μαθήτριες, η Φιλιώ θα ήθελε ακριβώς αυτό: «Να βγουν στην κοινωνία πιο ανεξάρτητοι/ες, με αυτοπεποίθηση και κριτική σκέψη. Θέλω να μπορώ να τους καθοδηγήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ακράδαντα πως το επάγγελμα του/της εκπαιδευτικού μπορεί να κάνει τη διαφορά! Το τι μπορεί να μείνει στο μυαλό ενός παιδιού από κάτι που θα πει η δασκάλα του, είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του – για καλό ή για κακό. Γι’ αυτό τον λόγο, το κυριότερο για μένα είναι να εμφυσήσουμε στα παιδιά αξίες και να τα στηρίζουμε στην προσωπική τους εξέλιξη. Να είναι όντως ανεξάρτητα, να μην τα ζητούν όλα έτοιμα, να ξέρουν να διαβάζουν μόνα τους, να σέβονται το ένα το άλλο, να έχουν αυτοπεποίθηση και να πιστεύουν στον εαυτό τους.»
Η εμπειρία των σπουδών Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick «ήταν γεμάτη εκπλήξεις και ένα ταξίδι γνώσεων σε πολλά επίπεδα!», σημειώνει η ίδια. «Το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Περίμενα κάθε νέο εξάμηνο με ενθουσιασμό, γιατί ήξερα πως θα μάθω κάτι καινούριο, πως θα έχω κάτι να κερδίσω. Αν δώσεις τη σημασία που αξίζει σε αυτές τις σπουδές, έχεις να πάρεις πολλά. Ακόμη κι αν δεν καταλήξεις σε αυτό το επάγγελμα, οι γνώσεις που σου παρέχουν αυτές οι σπουδές και ο τρόπος που σε αλλάζουν, είναι απίστευτο.»
Ρωτήσαμε τη Φιλιώ ποια μαθήματα ξεχώρισε:
«Έχω μια αδυναμία στη γλώσσα, στις λέξεις, στη λογοτεχνία, πώς μαθαίνουμε μέσα από τη λογοτεχνία, γι’ αυτό παρακολουθούσα με έντονο ενδιαφέρον τα σχετικά μαθήματα: το μάθημα Λογοτεχνίας με τη Δρα Κατερίνα Καρατάσου, το μάθημα της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας με τη Δρα Νάσια Κυριάκου και το μάθημα Γλώσσα και η Διδακτική της με τη Δρα Μαρία Χριστοδουλίδου. Σημαντικό θεωρώ επίσης το μάθημα της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, όπου μαθαίναμε πώς μαθαίνει το κάθε παιδί και πώς να εντοπίζουμε μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Σε αυτό βοήθησε πολύ φυσικά και το μάθημα Μαθησιακές Δυσκολίες στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Σπουδαία και τα μαθήματα της Αειφόρου Ανάπτυξης, που διδάσκει η Δρ Χρυσάνθη Κάτζη! Εξίσου σημαντικά, τα μαθήματα που στο σχολείο έχουμε -κακώς- ως δευτερεύοντα, όπως το μάθημα της Τέχνης. Απόλαυσα ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται στο Πανεπιστήμιο Frederick η Τέχνη, ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Η Καθηγήτρια Εικαστικής Αγωγής, Βικτωρία Παύλου, μάς έκανε να καταλάβουμε πόσα πολλά μπορούμε να πετύχουμε με τα παιδάκια μέσω της τέχνης. Επιπλέον, στο Πανεπιστήμιο είδα τα Μαθηματικά, που διδάσκει η Καθηγήτρια Ρίτα Παναούρα, με άλλη ματιά, ενώ δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου μάθημα! Μάλιστα, στην πρακτική μου άσκηση είχα την ευκαιρία να διδάξω Μαθηματικά και τα παιδιά προτιμούσαν να τους κάνω εγώ το μάθημα και όχι η δασκάλα τους! Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω τα μαθήματα Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία στο Δημοτικό Σχολείο και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση στο Δημοτικό Σχολείο, δύο κύρια μαθήματα, τα οποία μου έδωσαν σημαντικά εφόδια για να ασκήσω καλύτερα το επάγγελμα μου αλλά και να γίνω μια καλή συνάδελφος.»
Το ενδιαφέρον για τη Ρομποτική
Στο Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια η Ακαδημία Ρομποτικής, μια ερευνητική και εκπαιδευτική μονάδα, στόχος της οποίας είναι η ανάπτυξη του τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής και η προώθησή της στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.
«Γνώρισα στο Πανεπιστήμιο αυτό τον τομέα και μου κίνησε το ενδιαφέρον χωρίς καθόλου να το περιμένω! Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρία σε διάφορα περιβάλλοντα προγραμματισμού, να αναπτύξω εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες και να αποκτήσω εμπειρίες διδασκαλίας σε αυτό τον τομέα.»
Οι προοπτικές στο επάγγελμα του/της εκπαιδευτικού
«Η εκπαίδευση θα είναι πάντα αναγκαία, το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί!», σημειώνει η Φιλιώ, και τονίζει ότι «οι ευκαιρίες υπάρχουν αν τις κυνηγήσουμε και αν τις θέλουμε πραγματικά. Από εμάς εξαρτάται. Και σε κάθε στάδιο υπάρχουν νέες προοπτικές: Κέντρα Απασχόλησης, Φροντιστήρια, Ιδιωτικά Σχολεία, Ιδιωτικές Ακαδημίες και πολλές άλλες επιλογές».
Το Πρόγραμμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick προσφέρεται στη Λεμεσό. Το Πρόγραμμα αναδεικνύει την ανάγκη ενός διαπολιτισμικού και διαθεματικού μοντέλου στην εκπαίδευση, που θα επενδύει στον ρόλο του ατόμου για κοινωνική συνοχή, κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη του πολιτισμού. Το Πρόγραμμα προσφέρει θεωρητικά μαθήματα αλλά και πρακτική άσκηση σε δημοτικά σχολεία της Κύπρου, παρέχοντας το απαραίτητο ακαδημαϊκό, παιδαγωγικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο ώστε οι φοιτητές και φοιτήτριες να μπορούν να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ασκήσουν επάξια και δημιουργικά το λειτούργημα του/της εκπαιδευτικού.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εισδοχής του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό (τηλ. 25730975), μέσω email στο [email protected] ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, www.frederick.ac.cy.
Το ακαδημαϊκό εξάμηνο 2023-24 ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.