25.9 C
Paphos
Monday, October 2, 2023

Η αρετή και η αλήθεια… πήγαν να φέρουν [του Δώρου Παφίτη]

Η αρετή, καθορίζει ποιοι πρέπει να είμαστε και πώς πρέπει να λειτουργούμε. Είναι ο πυλώνας που κτίζει κουράγιο όταν αυτό δείχνει να χάνεται, βοηθά να επανακτήσουμε την πίστη μας όταν οι λόγοι για πίστη είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και δημιουργεί ελπίδα εκεί που αυτή πνίγεται αφόρητα από την απόγνωση και την απελπισία.

Ο Τζώρτζ Όργουελ είπε ‘σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική’. Οι στιγμές που ζούμε σήμερα είναι πρωτοφανείς, είναι στιγμές μεγάλης κρίσης, όχι μόνο οικονομικής αλλά και πολιτικής, πολιτειακής και κοινωνικής. Οι καιροί μας, έχουν στιγματιστεί με έντονες αντιπαραθέσεις σε μεγάλα θέματα, θέματα που αφορούν εθνική λύτρωση ή διχοτόμηση, οικονομική ευμάρεια ή εξαθλίωση, αξιοκρατία ή αναξιοκρατία, παγκοσμιοποίηση ή κράτος-έθνος. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις που αγγίζουν την καρδιά του κάθε Κύπριου πολίτη γιατί, έχουν να κάνουν με τις αξίες, τα οράματα, τις υπαρξιακές προϋποθέσεις αλλά και του αυτού καθεαυτού του δημοκρατικού μας συστήματος.

Η αρετή, καθορίζει ποιοι πρέπει να είμαστε και πώς πρέπει να λειτουργούμε. Είναι ο πυλώνας που κτίζει κουράγιο όταν αυτό δείχνει να χάνεται, βοηθά να επανακτήσουμε την πίστη μας όταν οι λόγοι για πίστη είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και δημιουργεί ελπίδα εκεί που αυτή πνίγεται αφόρητα από την απόγνωση και την απελπισία. Κτίζει τη βάση του χαρακτήρα μας και διαμορφώνει το ρόλο που θα διαδραματίσουμε ως πολίτες μέσα στο συλλογικό σύνολο. Μας κρατεί αμετακίνητους καθοδηγώντας μας πάντοτε στα μονοπάτια των αξιών και των ιδανικών γιατί, ο εύκολος δρόμος εξυπακούει εξ’ ορισμού συμβιβασμούς. Μας βοηθά να επιτύχουμε ειλικρινή επίπεδα αυτοκριτικής πριν επικρίνουμε τους άλλους, να θέτουμε πάντα τους ψηλότερους στόχους για το μέλλον χωρίς να παραγνωρίζουμε και να περιθωριοποιούμε το παρελθόν, να είμαστε ταπεινοί για να μην ξεχνάμε ποτέ την απλότητα της μεγαλοσύνης. Οι πολιτικοί, πάνω από όλους τους υπόλοιπους, πρέπει να υπηρετούν την αλήθεια και την αρετή με έντονο το αίσθημα της αυτοθυσίας. Μέσα στη μάχη της εθνικής κυριαρχίας και μπροστά στον κίνδυνο των μεγάλων πολιτικών προκλήσεων, πρέπει να μπορούν να επιδεικνύουν τέτοια χαρακτηριστικά που να είναι πλήρως απαλλαγμένα από κάθε ανθρώπινη αδυναμία. Η κάθε απόφαση και πράξη των πολιτικών έχει προεκτάσεις και συνεπακόλουθα που, ή θα εμπνεύσουν τη νέα γενιά και θα την κάνουν περήφανη για τα πεπραγμένα του σήμερα, ή θα της χαραμίσουν το όνειρο και θα λαβώσουν τη ψυχή της.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα δεδομένα του σημερινού πολιτικού σκηνικού, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στη σκιά του εθνικού μας προβλήματος να οδηγείται σε αδιέξοδο, το φυσικό αέριο και τις γεοστρατηγικές του προεκτάσεις, την οικονομική κρίση που οξύνεται καθημερινά, την πανδημία, τα συνεχιζόμενα ολισθήματα της πολιτείας και μια ατέλειωτη λίστα μικρότερων προβλημάτων έχουν σπρώξει τον Κύπριο πολίτη σε τέτοια επίπεδα απαξίωσης που έχουν μετατραπεί πλέον σε απέχθεια προς το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά πρόσωπα. Όμως η διασφάλιση της αρετή και της αλήθειας δεν ήταν ποτέ ευθύνη μόνο των πολιτικών αλλά και των πολιτών. Αδιαμφισβήτητα είναι η δική μας ψήφος, και συνάμα η δική μας αποχή, που έχει διαμορφώσει το πολιτικό σύστημα που με απέχθεια σήμερα περιφρονούμε και με αγανάκτηση διαμαρτυρόμαστε. Η εκχώρηση των δικαιωμάτων σε αυτούς που διαχειρίζονται σήμερα την εθνική μας ακεραιότητα μαζί με τα τόσα άλλα δεν έγινε δικτατορικά και γι’ αυτό ας μη γυρεύουμε άλλοθι, δεν υπάρχει.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός (αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, διζωνικοί, αντιδιζωνικοί, εμβολιασμένοι και μη) είναι πληγωμένος, προδομένος, έχει ανησυχίες και μια συσσωρεμένη οργή, όμως αγαπά και τη δημοκρατία. Είναι επιτακτική ανάγκη η κάθαρση, η διαφάνεια, η ισονομία, η ισοπολιτεία και η δικαιοσύνη σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου και κοινωνικού μας βίου. Τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά για αυτό και δεν έχουμε το δικαίωμα αποχής και ευθυνοφοβίας αλλά πρέπει όλοι μαζί με αίσθημα ευθύνης για το παρόν και το μέλλον να δώσουμε ενεργά το παρόν μας. Οι πολίτες έχουν σε μεγάλο βαθμό συνειδητοποιήσει πια, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι η στήριξη που εκχώρησαν στα κόμματα εξουσίας, την εκμεταλλεύτηκαν με αισχρότητα οι ολιγαρχικές συμμορίες προς εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Επιπλέον έχουν και το θράσος να μας θυμίζουν, ποδοπατώντας κάθε ίχνος προσωπικής μας αξιοπρέπειας, τις «χαριστικές» δήθεν παρεμβάσεις που έκαναν για να μας εξυπηρετήσουν για πράγματα στα οποία δε θα έπρεπε να χρειάζεται η παραμικρή παρέμβαση αν έκαναν αυτό για το οποίο τους εκλέγαμε, δεδομένου και του γεγονότος ότι και αυτοί αλλά και ο κρατικός μηχανισμός συντηρούνται από τις φορολογίες ημών των πολίτων.

Προσωπικά δεν πιστεύω πως χάθηκε η ελπίδα, ότι μπορούμε σαν κοινωνία να βάλουμε πάνω από το προσωπικό συμφέρον και τις σκοπιμότητες, το συλλογικό συμφέρον, την αρετή, την αλήθεια, την αξιοπρέπεια και τις ηθικές εκείνες αξίες που θα μας καθοδηγήσουν μέσα απ’ αυτούς τους παράφρονους καιρούς. Ας σταθούμε σήμερα, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες αντιμέτωποι με την πραγματική κρίση αυτή των αξιών και των οραμάτων, να στείλουμε ένα μήνυμα ελεύθερης βούλησης και συνειδητής επιλογής. Να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο πραγματικός μας εχθρός και ποιο θα πρέπει να είναι το κοινωνικό μας όραμα, ώστε συντεταγμένα και χωρίς δυσκολία να το επιβάλουμε. Για να συμμετέχουμε όμως σε μια μάχη για την ελευθερία, πρέπει πρώτα να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τα δεσμά της κυρίαρχης μας ιδεολογίας και απαλλαγμένοι από τον κομματικό προπαγανδισμό να αναγνωρίσουμε, να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Ας κάνουμε κάτι λοιπόν για να αλλάξει κάτι…

Δρ. Δώρος Παφίτης

Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου ΕΔΕΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ