Η Εικαστικός Αγγέλα Πισιάρα μιλάει στο PafosPress

Αγγέλα Πισιάρα : Μέσα από την τέχνη της η εικαστικός Α. Πισιάρα στέλνει μηνύματα ομορφιάς, αγάπης για την φύση, τον άνθρωπο και την ιστορία

0
307

Η Αγγέλα Πισιάρα Εικαστικός, με συμμετοχή σε πολυάριθμες εκθέσεις σε Κύπρο και εξωτερικό, δηλώνει πως η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης . Μέσα από την τέχνη μου, είπε σε συνέντευξη της , « στέλνω μηνύματα ομορφιάς, και αγάπη για την φύση τον άνθρωπο και την ιστορία μας». Στέλνει επίσης το μήνυμα ότι τον αρχαίο πολιτισμό που έχουμε κληρονομήσει από την αρχαία Ελλάδα και που όλος ο πλανήτης θαυμάζει , θα πρέπει να πάψουμε να τον χρησιμοποιούμε σαν δεδομένο και να αποδείξουμε ότι δεν είναι πολιτισμός μόνο του παρελθόντος αλλά και του παρόντος . Κάλεσε επίσης τους λάτρεις της τέχνης να μην επαναπαύονται .

Πως και έχετε το καλλιτεχνικό γονίδιο της εικαστικού…

Θυμάμαι τον εαυτό μου από παιδί πάντα να ζωγραφίζω . Ο πατέρας μου και κάποιοι από τους θείους μου είχαν την καλλιτεχνική φλέβα. Πιστεύω ότι το γονίδιο της εικαστικού το πήρα από τον πατέρα μου.

Πιστεύεται ότι η τέχνη φέρνει τον κόσμο κοντά ;

Εκτιμώ πως η τέχνη μπορεί να φέρει τον κόσμο κοντά γιατί αυτή είναι ένας τρόπος έκφρασης και κάθε έκφραση είναι λογικό να δημιουργεί ερωτήματα, συζητήσεις , διαφωνίες προβληματισμούς, και συναισθήματα. Στις μέρες μας πιστεύω ότι ο κόσμος είναι διψασμένος απ΄αυτά και τα αναζητά .

Από πότε ξεκινήσατε την ενασχόληση σας με τα εικαστικά ζωγραφική και λοιπά και ποιο ήταν το ερέθισμα ;

Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πιο εντατικά λίγο πριν ολοκληρώσω την φοίτηση μου στην Μέση Εκπαίδευση πήρα μαθήματα ζωγραφικής από την Γιώτα Ιωάννου , την Σούζαν Βάργκας και το Ρίνο Στεφανή. Μετά έφυγα για την Μόσχα όπου εξασφάλισα πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Μνημειακή ζωγραφική από τη Σχολή Καλών Τεχνών Σούρικοβ που βρίσκεται στην Μόσχα. Έμεινα άλλα τρία χρόνια στην Ρωσία όπου πήρα το διδακτορικό στην ιστορία της Τέχνης. Ερεθίσματα στην Μόσχα είχα κυρίως από Κύπριους ζωγράφους και κυπριακά τοπία ίσως γιατί ήμουν μακριά από τον τόπο μου. Όμως και τώρα που επέστρεψα πίσω στην Κύπρο η θεματολογία μου δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στην έμπνευση μου ο ήλιος και τα χρώματα τα οποία έχουμε στην Κύπρο.

Συμμετείχατε σε πολλές εκθέσεις;

Συμμετείχα σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Μόσχα και Κύπρο και το 2013 έκανα μαζί με τον σύζυγο Μάξιμ Ανφέροβ την πρώτη μας προσωπική έκθεση μας στην Πάφο. Επίσης συμμετείχαμε πρόσφατα και στην εικαστική έκθεση «Η Ανεράδα» του Βασίλη Μιχαηλίδη που διήρκησε μέχρι την Κυριακή 3 Ιουλίου , στο Κέντρο Τεχνών ‘Third Space’ στην Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πάφο

Ποιες εμπειρίες αποκομίσατε ως εικαστικός;

Μέσα από τις εκθέσεις σου δίδεται η ευκαιρία να πειραματιστείς να ανοίξεις πρώτα τους ορίζοντες σου. Συναντάς ανθρώπους που θα σε εμπνεύσουν θα σε κριτικάρουν και θα σε χειροκροτήσουν . Πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης έχει ανάγκη να συμμετέχει σ’ αυτές τις εκθέσεις για να ολοκληρώσει το κύκλο του δημιουργικού του έργου μέχρι να αρχίσει ο επόμενος κύκλος.

Ποιος ο τρόπος έκφρασης σας … η ιστορία , ο πολιτισμός, η φύση, οι παραδόσεις, τα τοπία, οι ομορφιές του τόπου μας ; Τι σας εμπνέει ;

Η διάθεση μου και ο στόχος που έχω μπροστά μου αποτελούν το κίνητρο της δημιουργίας μου .Το κυπριακό τοπίο είναι ένα στοιχείο συνδεδεμένο με την δημιουργία μου αφού και η ζωγραφική βγαίνει μέσα από την εμπειρία μας και αυτές με την σειρά τους διαδραματίζονται οι πλείστες στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια όμως τα έργα μου βγαίνουν μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Zείτε και εργάζεστε στην Πάφο ως εικαστικός; Λίγα λόγια για εσάς …

Ζω μόνιμα στην Πάφο από το 2011 και μαζί με τον σύζυγο μου Μάξιμ Ανφέροβ έχουμε δημιουργήσει μια σχολή ζωγραφικής όπου διδάσκουμε σε παιδιά και ενήλικες Ακαδημαϊκό Σχέδιο και κλασσική ζωγραφική . Για κάποιο διάστημα ασχοληθήκαμε και με το κουκλοθέατρο και αυτή την στιγμή συνεργαζόμαστε με σχολές χορού όπου φτιάχνουμε τα σκηνικά για τις παραστάσεις τους. Φυσικά δεν ξεχνώ και την ζωγραφική και μετά από αρκετό χρόνο αποχής μου από τα κοινά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων επανέρχομαι πίσω με πολλές ιδέες και δημιουργίες.

Προώθηση του πολιτισμού στον τόπο μας … Ποια τα σχόλια σας …

Υπάρχουν πολιτιστικές δράσεις στον τόπο μας όμως οι πλείστες είναι οργανωμένες από φυσικά πρόσωπα χωρίς την υποστήριξη φορέων και αυτό με την σειρά του το καθιστά όχι τόσο μεγάλης εμβέλειας αν και οι πρωταρχικές σκέψεις φαντάζομαι θα μπορούσαν να είναι άλλες. Θα ήθελα να έχουμε στον τόπο μας δράσεις από το εξωτερικό αλλά και εμείς οι ίδιοι καλλιτέχνες να μπορούσαμε να συμμετάσχουμε σε δράσεις στο εξωτερικό με την υποστήριξη της κυβέρνησης μας . Αυτό θα ήταν άλλωστε και το ιδανικό.Όμως για να το πούμε με απλά λόγια ιδέες και θέληση υπάρχουν , χρήμα όχι , Και όπως καταλαβαίνεται η τέχνη αυτή την στιγμή είναι το τελευταίο επίπεδο αναγκαιότητας του ανθρώπου χωρίς όμως να το θεωρώ αυτό σωστό.

Tι γκάμα υλικών και τεχνικών χρησιμοποιείτε;

Αγαπώ πολύ τη λαδομπογιά σε καμβά όμως το τελευταίο καιρό άρχισα να πειραματίζομαι και με άλλα υλικά όπως είναι το μαλλί, το λινό, και το σχοινί. Τελειώνοντας τη Σχολή Καλών Τεχνών στην Μόσχα παίρνεις όλα τα εφόδια της κλασσικής παιδείας όμως είναι πολύ δύσκολο να πειραματιστείς με κάτι καινούργιο. Η πρακτική που είχα με τους εφήβους τους οποίους διδάσκω για τις εξετάσεις των Α Level και IGCSE με βοήθησαν και μένα να πειραματιστώ και να βγω έξω από τα πλαίσια του κλασσικού σχεδίου. Τώρα προσπαθώ να χρησιμοποιήσω διάφορα υλικά.

Ποια μηνύματα στέλνετε μέσα από την Τέχνη σας ;

Μέσα από την τέχνη μου στέλνω μηνύματα ομορφιάς, και αγάπη για την φύση τον άνθρωπο και την ιστορία μας.

Η Πάφος εκτιμάτε υστερεί στα πολιτιστικά δρώμενα από τις υπόλοιπες πόλεις… Aν ναι γιατί;

Είναι λογικό τα περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα να γίνονται σε μεγάλες πόλεις όπως η Λευκωσία και η Λεμεσός. Όμως και η Πάφος έχει δείξει με την διοργάνωση του Πάφος 2017 πως μπορεί να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του νησιού μας. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης αν υπάρχει στόχος και συνεργασία. Όμως αυτό που θέλω να πω γενικά σε όλους μας είναι τον αρχαίο πολιτισμό που έχουμε κληρονομήσει από την αρχαία Ελλάδα και που όλος ο πλανήτης θαυμάζει να πάψουμε να τον χρησιμοποιούμε σαν δεδομένο και να αποδείξουμε ότι δεν είναι πολιτισμός μόνο του παρελθόντος αλλά και του παρόντος και να μην επαναπαυόμαστε.

Κική Περικλέους