30.9 C
Paphos
Sunday, July 21, 2024

Γ.Γεωργιάδης: Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε – Δεν με ενδιαφέρουν τα πολιτειακά αξιώματα

Με αφορμή τις επικείμενες εσωκομματικές διαδικασίες στο ΔΗΚΟ Πάφου, το PafosPress θα παρουσιάσει τις θέσεις και τις απόψεις των δυο υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Επαρχιακής Επιτροπής. Η πιο κάτω συνέντευξη είναι με τον νυν Πρόεδρο της ΕΕ του ΔΗΚΟ, Γιώργο Γεωργιάδη ο οποίος επαναδιεκδικεί τη θέση.

Τι έργο έχει να επιδείξει η απερχόμενη Επαρχιακή Επιτροπή κ. Γεωργιάδη υπό την προεδρία σας; 

Η απερχόμενη επαρχιακή είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιούλιο του 2018. Σε αυτό το διάστημα των πέντε χρόνων εκτιμώ ότι έχουμε παρουσιάσει σημαντική δράση σε πολλά επίπεδα. Να αναφέρω ενδεικτικά: Σε κοινωνικό επίπεδο διοργανώσαμε συλλογή τροφίμων για άπορες οικογένειες, επισκεφθήκαμε και προσφέραμε δώρα σε νοσοκομεία και ευαγή ιδρύματα, κάναμε εισφορές σε κοινωνικά ιδρύματα/σωματεία, διοργανώσαμε ιατρικές διαλέξεις και προσφέραμε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, κάναμε εκστρατείες καθαριότητας κ.ά. Σε επίπεδο εκδηλώσεων ψυχαγωγικού χαρακτήρα, πραγματοποιήσαμε χοροεσπερίδες, στο πλαίσιο των οποίων εκδώσαμε περιοδικό, κληρώσαμε δώρα και τιμήσαμε στελέχη μας, διοργανώσαμε εκδρομές, συναυλίες, τόμπολες κ.ά. Σε πολιτικό επίπεδο πραγματοποιήσαμε ημερίδες και διαλέξεις με ομιλίες πολιτικού περιεχόμενου, επαρχιακές συγκεντρώσεις και συνδιασκέψεις. Παράλληλα καταθέταμε δημόσια τις απόψεις μας και βγάζαμε επίσημες ανακοινώσεις για σοβαρά θέματα της πόλης και επαρχίας Πάφου. Δεν διστάσαμε να αναλάβουμε μεσολαβητικό/συντονιστικό ρόλο στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η πόλη μας. Τέλος συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις πολιτειακές εκλογές (ευρωεκλογές, βουλευτικές, προεδρικές). Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί και η σωστή οικονομική διαχείριση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παρουσία πλεονάσματος (έστω σχετικά μικρού) στο ταμείο του κόμματος.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η πανδημία του κορωνοϊού μάς είχε σε πλήρη αδράνεια για 2 – 2,5 χρόνια, θεωρώ ότι η επαρχιακή επιτροπή έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της ΕΕ, αλλά και πολλά άλλα στελέχη του κόμματος, για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Γιατί επαναδιεκδικείτε τη θέση του Προέδρου της Επαρχιακής Επιτροπής;

Ο πρώτος και πιο σημαντικός λόγος που επαναδιεκδικώ τη θέση του Προέδρου της Επαρχιακής Επιτροπής είναι για να μπορέσω να είμαι ενεργός συμμέτοχος στα νέα πολιτικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές και στον νέο ρόλο του Δημοκρατικού Κόμματος. Στα νέα πολιτικά δεδομένα ο ρόλος του ΔΗΚΟ είναι αναβαθμισμένος, αφού πλέον το κόμμα μας είναι βασικός πυλώνας της νέας κυβέρνησης. Έτσι μπορούμε με σωστές επιλογές και αποφάσεις να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε πολλά προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών και επιθυμώ σε αυτή την προσπάθεια να έχω σημαντικό και ενεργό ρόλο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχω υπηρετήσει μία θητεία ως πρόεδρος της ΕΕ και αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο περιορισμένη, γιατί όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω η πανδημία του κορωνοϊού μάς είχε σε πλήρη αδράνεια για 2-2,5 χρόνια. Επομένως έχουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια (περισσότερες εκδηλώσεις και δράσεις, απόκτηση ιδιόκτητου κεντρικού οικήματος, δημιουργία τοπικών οικημάτων)  αλλά και αρκετά άλλα όπως ο πλήρης εκσυγχρονισμός στη λειτουργία του γραφείου του κόμματος, η ψηφιοποίηση των εργασιών του κόμματος, η αμεσότερη επαφή με τα μέλη και τα στελέχη μας, η ενίσχυση των τοπικών μας επιτροπών με νέους ανθρώπους, η σύσταση ομάδων εργασίας για εξιδεικευμένα θέματα, η επαναδραστηριοποίηση της ΝΕΔΗΚ και αρκετά άλλα.

Τέλος ένας τρίτος λόγος είναι η πρόκληση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική διακυβέρνηση και επιβάλλεται να πετύχει. Εκτιμώ ότι μπορούμε τόσο ως κόμμα αλλά και ως νέα επαρχιακή Επιτροπή ΔΗΚΟ ΠΑΦΟΥ να συμβάλλουμε θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, με κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων που θα οδηγούν στην επιτυχία της εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Πιστεύετε ότι είναι θέμα προσώπων η εφαρμογή της πολιτικής του κόμματος ή θέμα θέσεων και κατά πόσο τις εγκρίνει ή τις αποδέχεται η ίδια η κοινωνία;

Στη σύγχρονη πολιτική ζωή, τα κόμματα οφείλουν να ακολουθούν την κοινωνία των πολιτών και όχι το αντίθετο. Κάτι που αποτυπώθηκε πλήρως και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Οπότε θα έλεγα ότι η εφαρμογή της πολιτικής του κόμματος απαιτεί και τα δύο, ξεκινώντας πάντα από την έγκριση ή/και αποδοχή των θέσεων του κόμματος από την κοινωνία. Ακολούθως, σίγουρα και το πρόσωπο, ο πολιτικός ηγέτης σε κάθε επίπεδο, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει καθώς είναι αυτός ο οποίος πρέπει να μετατρέψει σε πράξη τη βούληση και τα θέλω της κοινωνίας. Και σίγουρα οι ηγέτες δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Θα πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να εμπνέουν τους πολίτες αλλά και να εκπέμπουν εμπιστοσύνη, για να μπορέσουν να υλοποιήσουν σωστά όσα οι πολίτες ζητούν.

Μπορεί να συνδυαστεί η πολιτική δράση και η συνδικαλιστική δράση; Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι είσαστε διπλοθεσίτης;

Αναμφίβολα, η πολιτική και συνδικαλιστική δράση μπορούν να συνδυαστούν! Θα έλεγα μάλιστα ότι ο συνδικαλισμός και η πολιτική είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για αυτό άλλωστε όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πολύ συχνές επαφές με την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και με όλα τα κόμματα. Μέσα από το συνεχή διάλογο και τις επαφές καταλήγουμε στη σύνθεση απόψεων και στην υλοποίηση αιτημάτων. Επομένως θεωρώ ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται και στην πολιτική και στον συνδικαλισμό έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν, καθώς έχουν το «προνόμιο» να γνωρίζουν καλά τα θέλω και τις θέσεις και των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Έτσι τα πρόσωπα αυτά αποτελούν πολλές φορές και τους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Βεβαίως είναι σημαντικό τα πρόσωπα αυτά να θέτουν τα  σωστά όρια στη δράση τους στον τομέα αυτό και να μην ξεφεύγουν από τις βασικές τους αρχές είτε από τη μια (πολιτική) είτε από την άλλη (συνδικαλισμός).

Η νέα ΕΕ θα κληθεί να αντιμετωπίσει και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις την επικείμενη πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση της νέας Τ.Α. και των Ευρωεκλογών, πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση;

Μεγαλεπήβολη και πρωτόγνωρη η πρόκληση. Τόσο από πλευράς ουσίας όσο και από πλευράς διαδικασίας.  Η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δομημένη σε πέντε άξονες: σύστημα τοπικής δημοκρατίας, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, λογοδοσία. Δυστυχώς, οι πέντε αυτοί άξονες, απουσιάζουν σήμερα σε σημαντικό βαθμό από την κυπριακή κοινωνία. Άρα, αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε πλήρως αυτούς τους άξονες, τότε αλλάζει πλήρως προς το καλύτερο η κυπριακή κοινωνία. Αν όχι, τότε ενδεχομένως να μείνουμε καθηλωμένοι στο παρελθόν.

Επομένως ως νέα ΕΕ αλλά και ευρύτερα ως κόμμα, θα πρέπει να βγούμε μπροστά, ώστε να συμβάλουμε με τις εισηγήσεις, τις παρεμβάσεις, τις ιδέες, τις απόψεις μας κτλ. στην υλοποίηση του στόχου.

Για αυτό άλλωστε έχω αναφέρει και πιο πάνω ότι η πρόκληση μιας πετυχημένης μεταρρύθμισης στην ΤΑ, είναι ένας από τους λόγους που επαναδιεκδικώ την προεδρία της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του ΔΗΚΟ. Όχι γιατί με ενδιαφέρει η εκλογή μου σε πολιτειακά αξιώματα, άλλωστε το έχω ξεκαθαρίσει και δημόσια ότι δεν ενδιαφέρομαι, αλλά με ενδιαφέρει πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. Γιατί δεν είναι ένα απλό στοίχημα για τους λίγους. Είναι ένα στοίχημα για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ