Φαιδωνας Φαιδωνος: “Στην Πάφο θέλουμε αλήθειες, όχι ψέματα και προπαγάνδα”

0
58

Στην πόλη μας είναι ευπρόσδεκτος ο δημόσιος διάλογος και η κριτική. Ειδικά την περίοδο στην οποία οι συμπολίτες μας καλούνται να επιλέξουν τη μελλοντική πορεία της πόλης μας. Αυτό που όμως δεν είναι ευπρόσδεκτο, είναι η φθηνή ψηφοθηρία που βασίζεται στην παραπλάνηση και τα ψέματα.

Και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα, ο κ. Λοϊζίδης έχει αναγάγει σε επιστήμη την διάδοση λάσπης και ψευδών ισχυρισμών. Φαινόμενο που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξαναριζώσει στον δημόσιο διάλογο της πόλης μας.

Όχι άλλα ψέματα κύριε Λοϊζίδη

Ψέμα πρώτο: Ο κ. Λοϊζίδης ισχυρίστηκε ότι τον Νοέμβριο του 2023 στάλθηκε επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών στον Δήμο Πάφου στην οποία αναφέρεται ότι ο Δήμος Πάφου δεν μπορεί να προχωρήσει σε δανεισμό πέραν από τον υφιστάμενο.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοια επιστολή. Το απόσπασμα που επικαλέστηκε ο κ. Λοϊζίδης προέρχεται από επιστολή ημερομηνίας 18 Απριλίου 2024 (δίνεται στην δημοσιότητα), και η οποία λέει ακριβώς το αντίθετο: ότι ο δανεισμός για τα δυο έργα, τη Φοιτητική Εστία και το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πόλεως Πάφου εγκρίνεται (ήδη εγκρίθηκε και από το Υπουργείο Οικονομικών) και επιπλέον εγκρίνεται ο δανεισμός για να καλύψει ο Δήμος τη συνεισφορά του για τα έργα που έγιναν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Πολύ ορθά στην επιστολή αναφέρεται ότι στην περίπτωση που ο εγκεκριμένος δανεισμός (40 εκατ. ευρώ) εκταμιευθεί εξ ολοκλήρου και εάν ο Δήμος στο μέλλον επιθυμεί να συνάψει περαιτέρω δανεισμό, τότε πρέπει να αυξήσει τα έσοδά του ή να μειώσει τις δαπάνες του. Ο Δήμος μπορεί να δανειστεί μέχρι 65 εκατ. ευρώ βάση των εσόδων του ενώ σήμερα τα δάνειά του ανέρχονται σε 6,1 εκατ. Βεβαίως, από τα 40 εκατ. ευρώ τα οποία ο Δήμος έχει εγκεκριμένα με βάση τα οικονομικά δεδομένα του, δεν θα χρειαστεί να εκταμιεύσει σε καμία περίπτωση πέραν των 28 εκατ. ευρώ. Οπότε, η προπαγάνδα πέφτει στο κενό. Κατανοούμε γιατί ο κ. Λοϊζίδης αδυνατούσε και αρνήθηκε πεισματικά να επιδείξει την επιστολή που δήθεν επικαλείτο, αλλά πιστεύουμε ότι ως άτομο της νέας γενιάς έπρεπε αλλιώς να πολιτεύεται.

Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Λοϊζίδης ισχυρίστηκε δημόσια ότι κατασκευάζουμε το στέγαστρο για το Λεωφορείο της Αντίστασης χωρίς άδεια.

Στην πραγματικότητα το στέγαστρο έχει νόμιμη πολεοδομική άδεια εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο με αρ. 8043 (Παφ 106/2024).Είναι πραγματικά λυπηρό στο βωμό της μικροπολιτικής σκοπιμότητας, να προσβάλλει ένα έργο που αφορά τη μνήμη ενός σημαντικού γεγονότος της ιστορίας της πόλης μας και του τόπου μας.

Ψέμα τρίτο: Διαδίδουν ψιθύρους για δήθεν δοσοληψίες και προσωπικές σχέσεις με τον εργολάβο που ανέλαβε την κατασκευή του στεγάστρου έκθεσης του Λεωφορείου της Αντίστασης.
Στην πραγματικότητα η ανάδοχος εταιρεία είναι η Agagrand Construction Ltd, ιδιοκτησίας του Αμπντούλ Αλ Χαπράτ ο οποίος διαμένει και δραστηριοποιείται στην Πάφο τα τελευταία 20 χρόνια, κατέχοντας όλες τις νόμιμες άδειες τόσον ο ίδιος όσο και η εταιρεία του. Ουδέποτε είχα το οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον, ούτε ακόμη και την παραμικρή σχέση με τον ίδιο ή την εταιρεία του. Καλώ τον ανθυποψήφιο μου να απολογηθεί και να κατανοήσει ότι με συκοφαντικές μεθόδους δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητά του.

Ψέμα τέταρτο: Ο κ. Λοϊζίδης διαδίδει το ψέμα ότι γίνονται χατίρια σε ό,τι αφορά το χρόνο έκδοσης των πολεοδομικών αδειών, δηλαδή ότι για κάποιους εκδίδουμε γρήγορα τις άδειες ενώ για κάποιους άλλους γίνεται κωλυσιεργία.

Στην πραγματικότητα κάθε αίτηση, μόλις είναι έτοιμη, εξετάζεται και εκδίδεται η άδεια. Για κάποιες καλά μελετημένες αιτήσεις που αφορούν μικρές αναπτύξεις ή αναπτύξεις που οι μελετητές κάνουν εκ των προτέρων τις διαβουλεύσεις που απαιτούνται με τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα, η έκδοση γίνεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με αιτήσεις των οποίων οι αιτητές είτε στην πορεία αλλάζουν σχέδια είτε οι αιτήσεις τους παρουσιάζουν προβλήματα και απαιτούνται αλλαγές. Επίσης, προτεραιότητα με βάση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δίνεται σε αιτήσεις που αφορούν νεανική επιχειρηματικότητα και λαμβάνουν επιχορηγήσεις. Πρόσθετα , για την ανέγερση κατοικιών ή και αναπτύξεις μέχρι 4 μονάδες, οι άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά και αυτόματα τα τελευταία δύο χρόνια.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια συγκεκριμένη καταγγελία, οφείλει να την κάνει δημόσια, διαφορετικά οι συκοφάντες οφείλουν να απολογηθούν στους πολίτες. Ας αντιληφθούν επιτέλους ορισμένοι, ότι οι παλιές εποχές της διαφθοράς και των υπόγειων διαδρομών στον Δήμο Πάφου τελείωσαν οριστικά και όσο εξαρτάται από εμένα, δεν θα επανέλθουν ποτέ ξανά.

Ψέμα Πέμπτο: Ο ισχυρισμός ότι το 2022, ο Δήμος δαπάνησε μόνο 2.000 ευρώ για χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης ενώ το 2023 για προεκλογικούς σκοπούς ,το ποσό αυξήθηκε υπέρογκα στα 85.000 ευρώ, πραγματικά ξενίζει το χαμηλό πολιτικό επίπεδο που κάποιοι είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν.

Στην πραγματικότητα το 2022 δαπανήσαμε 51.000 ευρώ και όχι 2.000 ευρώ. Για το 2023, όντως η δαπάνη ήταν 85.000 ευρώ καθώς τοποθετήθηκε διάκοσμος στους νέους ανοικτούς πλατειακούς χώρους της πόλης που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, ο πολίτης έχει δικαίωμα στην αλήθεια. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι που διεκδικούμε την ηγεσία της πόλης είναι κρίμα να δηλητηριάζουμε την πόλη μας με τοξικότητα, λασπολογία και κραυγαλέα ψέματα. Οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση το σχέδιο, τη βούληση μας και την αποτελεσματικότητα μας. Το μεγάλο εγχείρημα της αναγέννησης της πόλης που εξελίσσεται τα τελευταία 9 χρόνια, θα συνεχιστεί. Η Πάφος δεν γυρίζει πίσω.

Ανακοίνωση Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος