22.9 C
Paphos
Thursday, May 30, 2024

Ετήσια Συνάντηση Ευρωπαίων Ελεγκτών στην Πάφο με επίκεντρο τον έλεγχο των ευρωπαϊκώνπρογραμμάτων στα Κράτη – Μέλη

Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Ελεγκτική Αρχή των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργανώνει  την 29η Ετήσια Συνάντηση Ευρωπαίων Ελεγκτών Ταμείων Συνοχής («Η Ομάδα Ομολόγων») σήμερα  24 και αύριο  25 Οκτωβρίου 2022 στο Ξενοδοχείο Coral Beach Hotel & Resort στην Πάφο.  

Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση όλων των Ελεγκτικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία  φιλοξενεί  φέτος η Κύπρος. Σ΄αυτήν όπως αναφέρθηκε συμμετέχουν τα ανώτατα στελέχη των Ελεγκτικών Αρχών των Κρατών – Μελών, των Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τη συνάντηση  προλόγισε  η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου και  προήδευσε  ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franck Sebert και η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Άννα Ζαβού. 

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Άννα Ζαβού ανέφερε πως  πραγματοποιείται  το 29ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών ελεγκτών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και που  φέτος  γίνεται στην Κύπρο . Στο  συνέδριο είπε συμμετέχουν 160 σύνεδροι περίπου, χαρακτηρίζοντας την συνάντηση εξαιρετικής σημασίας ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία τόσο με τις ελεγκτικές αρχές  σημειώνοντας πως αυτό το αποδεικνύουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Κύπρου που έχουν σχεδόν μηδαμινές αποκοπές από την ΕΕ και έχουν 100% απορρόφηση.  Η συνάντηση είπε  κ. Ζαβού θα επικεντρωθεί σε ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συγχρηματοδότηση των Κρατών – Μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα Κράτη – Μέλη. Επιπρόσθετα θα συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα, οι τελευταίες εξελίξεις όσον φορά το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου που αφορά τα Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα καθώς και οι διάφορες απαιτήσεις από τα κράτη μέλη.  

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του  στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franck Sebert  συνεχάρη και ευχαρίστησε αρχικά θερμά την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Άννα Ζαβού αλλά και όλους τους συναδέρφους της για την διοργάνωση της ετήσιας σύσκεψης. Στην σύσκεψη πρόσθεσε « συμμετέχουμε όλοι οι δημοσιονομικοί ελεγκτές από τις 27 χώρες της ΕΕ», σημειώνοντας πως στόχος τους είναι να συζητούν κάθε χρόνο θέματα για την μεθοδολογία, για τον τρόπο που ασκούν τον δημοσιονομικό έλεγχο σε μια φάση που η Ευρώπη έχει περάσει τόσες κρίσεις, αλλά και να προχωρούν  στην αναπροσαρμογή της μεθοδολογίας τους   και την προσέγγιση τους στον νέο κόσμο. 

Ο κόσμος γίνεται πιο ψηφιακός , πιο πράσινος  είπε ο κ. κ. Franck Sebert ενώ αναφέρθηκε στοπως εξετάζουν το πως μπορούν να αλλάξουν την προσέγγιση τους για τον έλεγχο λόγω και της πανδημίας. 

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην ομορφότερη περιοχή της Πάφου στην οποία πραγματοποιείται το συνέδριο. 

Ερωτηθείς αν χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο  μετά και τον εκσυγχρονισμό  των μηχανισμών ελέγχων  ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franck Sebert  ανέφερε πως η ψηφιακή Ευρώπη και η εξέλιξη προς το ψηφιακό έχει  άμεση επίπτωση για αυτούς. Εξετάζουμε είπε χαρακτηριστικά το πώς μπορούμε να ελέγξουμε χωρίς να έχουμε ελεγκτή να κάθεται να βλέπει παραστικά αλλά να κάνουμε έλεγχο μέσω του υπολογιστή . 

Σε ηχογραφημένο μήνυμα της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου  αφού χαιρέτησε την διοργάνωση ανέφερε πως η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου έχει μείζονα ρόλο σε μια Δημοκρατία .  Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  Αννίτα Δημητρίου χαιρέτισε κάθε προσπάθεια  ενδυνάμωσης και βελτίωσης του ισχύοντος στη Δημοκρατία θεσμικού πλαισίου λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα για την προάσπιση των συμφερόντων των φορολογουμένων.  Η συνάντηση συνέχισε, δίνει την δυνατότητα της συζήτησης  θεμάτων εσωτερικού ελέγχου αλλά και παροχής προστασίας του πολίτη. Πρέπει να γίνεται είπε η επαλήθευση η  πιστοποίηση και η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς επιστροφή κάποιων εξόδων. 

Εξάλλου στο δικό της χαιρετισμό ηMs Andriana Sukova Deputy Director – General for Employment Social Affairs and Inclusion European Commission  εξέφρασε τον εντυπωσιασμό της για την παρουσία τόσο ελεγκτών από όλη την Ευρώπη. Επεσήμανε πως χρειάστηκε πολλές φορές να προχωρήσουν σε τροπολογήσεις του κανονισμού προκειμένου να τακτοποιηθούν τόσα ζητήματα που τέθηκαν το τελευταίο οκτάμηνο . Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην μεγαλύτερη ευελιξία που χρειάζεται λόγω του Covid- 19, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ελεγκτές αλλά και στην επιτακτική ανάγκη που αφορά την απορρόφηση κονδυλίων.  Πρόσθεσε πως οι έλεγχοι είναι δύσκολο  να γίνονται online . Χαρακτήρισε την στιγμή κομβική αφού , όπως είπε, « αναμένουν να ακούσουμε τις εμπειρίες για την περίοδο 2014-2020 και επειδή είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε το πρόγραμμα» . Ανέβηκαν είπε οι ρυθμοί αλλά λόγω των καθυστερήσεων χρειάστηκε να κάνουμε ειδικές προετοιμασίες για το κλείσιμο της περιόδου.  Επεσήμανε πως ο ρόλος των ελεγκτικών αρχών είναι κρίσιμος και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος από την διπλή χρηματοδότηση.  Η ανοχή πρόσθεσε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα αυτό είναι μηδενική. Ακολούθως αυτού ευχαρίστησε όλες τις ελεγκτικές αρχές για το τρέχον έργο τους και τη συνεργασία τους αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της αξιοποίησης της ψηφιοποίησης και της τεχνικής νοημοσύνης. Ανακοίνωσε τέλος πως το Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο συμβάλει στο να βελτιωθούμε αλλά αναφέρθηκε και στην σημαντικότητα του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Εξάλλου σε χαιρετισμό της η Μs Anthi Philippidou Director Of Cohesion Policy and Maritime and Fisheries FundsDirectorate of General Growth Ministry of Finance ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομικών είναι ο φορέας που χειρίζεται την διαπραγμάτευση των κονδυλίων αλλά είναι και η αρχή για τον προγραμματισμό.  Βρισκόμαστε είπε ακόμη στο τελευταίο έτος πριν λήξει η περίοδος της εξελισσιμότητας. 

Το συνέδριο θα συνεχιστεί και αύριο Τρίτη. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ