26.9 C
Paphos
Friday, July 12, 2024

Ετήσια γιορτή Χαρουπιού στην Πέγεια με πλούμισμα κολοτζιού

Ένα ξεχωριστό συναπάντημα αρωμάτων και γεύσεων αποτέλεσε η καθιερωμένη πλέον Ετήσια Γιορτή Χαρουπιού, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής για 10η συνεχή χρονιά στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας. Η 10η ετήσια γιορτή χαρουπιού περιλάμβανε παρασκευή Κυπριακών παραδοσιακών εδεσμάτων, κουλουράκια με χαρουπόμελο, αναρή με χαρουπόμελο, ρέσι και διάφορα άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Επίσης πλούμισμα κολοτζιού, παρασκευή ζιβανίας και τραχανά καθώς και καλαθοπλεκτική. Ξεχωριστή νότα έδωσε το μουσικό σχήμα με τη Κέλλυ Καλεκίδου και τους Droulias Brothers.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου ανέφερε πως η ετήσια γιορτή χαρουπιού που είναι αφιερωμένη στον μικρό γευστικό θησαυρό της Πέγειας δεν έχει καταστεί μονάχα θεσμός, αλλά και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή.

Η φήμη συνέχισε, της γιορτής, έχει ξεπεράσει τα όρια της τοπικής μας κοινότητας, και δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους, στους απόδημους και στους ξένους επισκέπτες να διασκεδάσουν μαζί να ψυχαγωγηθούν μέσα σε ένα όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον και να διευρύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ακόμη πρόσθεσε, προβάλλεται και η σημασία των φυσικών πόρων και των προϊόντων της κυπριακής γης, ως αναπόσπαστου στοιχείου της παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πέγειας, η χαρουπιά αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά δέντρα του τόπου μας, προσθέτοντας πως το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης δεν αποτελεί για τους Κύπριους μόνο μια βασική διατροφική πηγή, αλλά μια ζωντανή κληρονομιά που συνδέεται με κάθε πτυχή της ζωής μας, την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας. Τόσο το ίδιο το χαρούπι, όσο και τα παράγωγά του είναι από τα βασικότερα στοιχεία της κυπριακής αλλά και της μεσογειακής διατροφής και είναι γνωστά τόσο για την υψηλή διατροφική τους αξία όσο και για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους, συμπλήρωσε.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στον παρελθόν διαπιστώνουμε είπε ο κ. Λάμπρου, « ότι η γη της Κύπρου ήταν διάσπαρτη με εκατομμύρια χαρουπιές, οι οποίες φύτρωναν μόνες τους στις πεδιάδες, στα οροπέδια, στα βουνά». Οι Πεγειώτες βοσκοί και αγρότες στη μεγάλη τους πλειοψηφία, με βάση τις τότε Πρόνοιες του Νόμου, που προέβλεπαν ότι όποιος μπόλιαζε αγριοχαρουπιές θα μπορούσε να τις οικειοποιηθεί για πάντα, τις εκμεταλλεύτηκαν και καθάρισαν, περιποιήθηκαν τα άγρια δέντρα, τα μπόλιασαν, φύτεψαν καινούργια, τα όργωσαν, τα αγάπησαν. Και αυτά ανταπέδωσαν στο πολλαπλάσιο την φροντίδα που ένιωσαν. Πρόσθεσε ακόμη πως τα χαρούπια εξάγονταν στην Αγγλία, στη Γαλλία αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη και θεωρούνταν πρώτης ποιότητας, εξαίρετα.

Τα χαρούπια, λόγω της μεγάλης τους ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού, είχαν χαρακτηρισθεί παλαιότερα ως ο μαύρος χρυσός της Κύπρου και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, ευτυχώς, μια δημιουργική στροφή των Κυπρίων στην καλλιέργεια και αξιοποίηση του χαρουπιού, συμπλήρωσε.

Ενδεικτικά ανέφερε πως άρχισε και πάλι να αποδίδεται ιδιαίτερη εκτίμηση στον ξεχασμένο αυτό θησαυρό της κυπριακής γης και να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξη και προώθησή του. Στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε τόνισε, το αρχέγονο μεσογειακό δέντρο της χαρουπιάς, που αποτελεί σύμβολο μακροζωίας, υπομονής και αναγέννησης, αποτελεί για μας σύμβολο υπομονής και εγκαρτέρησης.

Ακολούθως ο κ. Λάμπρου συνεχάρη το Αθλητικό Σωματείο Πέγειας για τη διοργάνωση της βραδιάς και όλους τους εθελοντές, για τον ζήλο που επιδεικνύουν για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Πέγειας, μέσα από την προαγωγή του αθλητισμού και της υγιούς ενασχόλησης της νεολαίας μας και τη διαφύλαξη της παράδοσης του λαού μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ