Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου – Νεοφύτειο πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία διήμερη Εικαστική-Περιβαλλοντική Δράση με πρωταγωνιστές τα παιδιά, συνδυάζοντας Έκθεση Τέχνης και Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
Μια πολυδιάστατη, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη καλλιτεχνική δράση διοργανώθηκε από το σχολείο με έμπνευση τη φυσική κληρονομιά της Κύπρου.

1. Έκθεση Τέχνης – «Τα Προστατευόμενα Πουλιά, Λουλούδια και Ψάρια του Νησιού μας, μέσα από τα Μάτια των Παιδιών»

Τα εγκαίνια της Παιδικής Έκθεσης Τέχνης πραγματοποιήθηκαν στις 23 Μαΐου 2025 στον Πολυχώρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μουσειακής Αγωγής του ΥΠΠΑΝ.

Η έκθεση περιλάμβανε προστατευόμενα είδη της κυπριακής πανίδας και χλωρίδας και αξιοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές χαρακτικής, όπως κολλαγραφία και λινογραφία. Συμμετείχαν παιδιά της:
Δ΄ τάξης: «Τα μοναδικά λουλούδια του νησιού μου»
Ε΄ τάξης: «Κάτω από τα κύματα της Μεσογείου»
Στ΄ τάξης: «Φτερουγίσματα του τόπου μου»

Κατά τα εγκαίνια, η Διεύθυνση του Σχολείου εξέφρασε την περηφάνια της για την προσπάθεια των παιδιών, ενώ ανακοινώθηκε ότι μέρος της έκθεσης θα παρουσιαστεί και σε άλλα σχολεία και δημόσιους φορείς, όπως το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Αλιείας.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από τραγούδια των παιδιών με τη συνοδεία μουσικού από το Μουσικό Σχολείο Πάφου, ενώ μαθητές παρουσίασαν το σκεπτικό πίσω από τα έργα τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν γονείς, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικής κοινωνίας, η οικεία Ε.Δ.Ε. και ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Πάφου, ο οποίος τέλεσε και τα επίσημα εγκαίνια.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνθηκαν σε όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα στον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων και τους εκπαιδευτικούς, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν βήμα στην παιδική φαντασία, την οικολογική συνείδηση και την τέχνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε από ξένους εκπαιδευτικούς του προγράμματος Erasmus, που επισκέφθηκαν την έκθεση και επαίνεσαν την ωριμότητα και ευαισθησία των έργων.

2. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – «Παίζω και Δημιουργώ με Έμπνευση τα Σπάνια Πουλιά του Νησιού μου»
Το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, διοργανώθηκε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων.

Τα παιδιά:
- Ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Στ΄ τάξης
- Συμμετείχαν σε δραστηριότητες γνωριμίας με τα άγρια πουλιά της Κύπρου υπό την καθοδήγηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πανάγιας
- Δημιούργησαν τα δικά τους μοναδικά καλλιτεχνικά έργα από φελιζόλ, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του σχολείου για βιωματική και δημιουργική μάθηση, ενισχύοντας τη σύνδεση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με την τέχνη.





