31.9 C
Paphos
Saturday, July 20, 2024

Εκδήλωση μνήμης από την  Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και το  Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαΐδη

Σαρανταεννέα χρόνια  (49)  χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, η Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και το Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαΐδη, συνδιοργάνωσαν  την ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της αντίστασης και τους αποβιώσαντες συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου, που λειτούργησε ενάντια στο πραξικόπημα και μετέδωσε το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου.

 H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 και ώρα 8:20 π.μ. στο χώρο όπου λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός (εργαστήριο Νίκου Νικολαΐδη), έναντι Δικαστικού Μεγάρου Πάφου.

Αυτή  περιλάμβανε , άφιξη δρομέων Σ.Ε.Β.Α.Σ – Αφή φλόγας τρισάγιο από τον Θεοφιλέστατο Eπίσκοπο Αρσινόης κ. Παγκράτιο , προσκλητήριο πεσόντων , καθώς και χαιρετισμό από τον  Πρώην Γενικό Δ/ντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Εκφωνητή – Συντάκτη του Ε.Ρ.Κ. κ. Ανδρέα Κ. Φυλακτού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Φυλακτού  ανέφερε πως όλοι αυτοί οι γενναίοι και ανιδιοτελείς πρόβλεπαν την έκβαση της άνισης μάχης που έδιναν,αλλά δεν δίστασαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται στον αγώνα τον δίκαιο, τον καλό,  και τον πατριωτικό. Αυτά τα γενναία, τα θετικά και τα παρήγορα που πρόσφεραν στις μαύρες εκείνες μέρες οι αντιστασιακοί της Πάφου ας αναμνηστούμε σήμερα είπε ο κ. Φυλακτού. Πρόσθεσε, πως ο ελεύθερος ραδιοσταθμός της Πάφου ύψωσε και άπλωσε στους αιθέρες την φωνή της πληγωμένης αλλά αγωνίζομενης για ελευθερία και δημοκρατία Κύπρου. Ήταν είπε το δημιούργημα της αγάπης για την ελεύθερη ραδιοφωνία και της δαιμόνιας ευρυσυτεχνίας του αείμνηστου Νίκου Νικολαϊδη. Ήταν μια αποτελεσματική εχθρική ενέργεια την οποία δεν είχαν, όπως είπε, προβλέψει οι πραξικοπηματίες , ήταν επίσης συνέχισε,  η δυνατότητα της λειτουργίας ενός άλλου ραδιοσταθμού ισχυρού που θα μπορούσε να αντιπαραταχθεί στο χουντοκρατούμενο ΡΙΚ, που διέδιδε σημείωσε σ’ όλον τον κόσμο τις ψευδολογίες του.

Μέσα από τα ραδιοκύματα του σταθμού της Πάφου το μήνυμα ταξίδεψε και έφτανε σε ολόκληρη την Κύπρο, περνούσε τις θάλασσες τους κάμπους και τα βουνά, γινόταν γνωστό σε ξένους ραδιοσταθμούς μεγάλης εμβέλειας και αναμεταδιδόταν σε ολόκληρο σταθμό.

Σημαντικός σταθμός του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού ήταν το γεγονός ότι έδωσε βήμα στον αείμνηστο Εθνάρχη να απευθύνει βήμα προς τον κυπριακό λαό το ιστορικό του προσκλητήριο για αντίσταση στον αγώνα. Είπε ακόμη,  πως μέσα από την παλμώδη φωνή της ραγισμένης καρδιάς του Μακαρίου οι αντιστασιακοί αγωνιστές που ήταν ενταγμένοι στην Ένωση Αγωνιστών Πάφου κάτω από την ηγεσία του αρχηγού Μίκη Τεμπριώτη άκουσαν την φωνή και το προσκλητήριο της πληγωμένης πατρίδας, άκουσαν το αιώνιο αντιστασιακό προσκλητήριο της ιστορίας.

Ο κ. Φυλακτού κάλεσε τους παλαιότερους να θυμηθούν πως μερικές μόνο μέρες πριν από το στρατιωτικό χουντικό και εοκαβίτικο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου 1974 ο Μακάριος τελώντας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού που έστησε  στην Πάφο ο Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου προειδοποιούσε και τόνιζε μεταξύ άλλων, « ότι η διχόνοια δυστυχώς διανοίγει απότινος ρήγματα στο εσωτερικό μέτωπο.  Μερικούς Έλληνες Κύπριους ελαχίστους ευτυχώς τυφλώνει το πάθος και το μίσος και υπό το μίσος οδηγούμενοι προβαίνουν στις ενέργειες και στις πράξεις οι οποίες έχουν μορφή και έκταση εσχάτης προδοσίας».

Στο τρίτο και τελευταίο του μήνυμα ο Μακάριος από τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου γινόταν σαφής αναφορά είπε ο κ. Φυλακτού και στην αντίσταση του λαού ενάντια στους πραξικοπηματίες. Ανέφερε ακόμη πως παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των πραξικοπηματιών να καταστρέψουν τον σταθμό με κανονιοβολισμό οι εκπομπές τους συνεχίστηκαν ως το απόγευμα της Τρίτης 16.7.74 όταν πια ο Μακάριος είχε αναχωρήσει από την Πάφο.

Αναφερόμενος στην προσφορά του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου στην αντίσταση κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστου Μακαρίου του Γ θα καταλήξαμε , όπως είπε στα ακόλουθα ότι με την φωνή του κατεύθυνε τα βήματα του εκλεκτού του λαού  της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Πάφο, από όπου διασώθηκε φεύγοντας στο εξωτερικό για την σωτηρία της Κύπρου.

Κράτησε ψηλά το αγωνιστικό φρόνημα του κυπριακού ελληνισμού, με τις εκπομπές κατάφερε να εμψυχώνει τους μαχητές της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Με τις εκπομπές του συντόνιζε τις επιχειρήσεις των αγωνιστών της Δημοκρατίας στην πόλη και την επαρχία της Πάφου. Η φωνή του ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης, και έκανε γνωστό το εθνικό έγκλημα της στρατιωτικής χούντας. Σήμερα είπε ο κ. Φυλακτού 49 χρόνια μετά από τα γεγονότα εκείνα, εξακολουθούμε να υποφέρουμε από τα επακόλουθα του παρανοϊκού εκείνου πραξικοπήματος που έφερε στην Κύπρο για δεύτερη φορά τον Τούρκο κατακτητή.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου  Ανδρέας Θεοδώρου  ανέφερε πως ένα ακόμα γύρισμα της ταινίας του χρόνου το 49ο οδηγεί τα βήματα μας ξανά στο μετερίζι της αντίστασης , της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Μας μαζώνει και πάλι στον προμαχώνα του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου του αείμνηστου Νίκου Νικολαϊδη και των άλλων συντελεστών, συμπλήρωσε. Χάρη της ιστορικής αλήθειας ο κ. Θεοδώρου ανέφερε πως είναι επιβεβλημένη υποχρέωση του όπως υπενθυμίσει στους παλαιότερους και καταστήσει γνωστό στους νεότερους πως ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Κύπρου αποτέλεσε απότοκο της άριστης οργανωτικής δομής της Ένωσης Αγωνιστών Πάφου κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση του αρχηγού τους Μίκη Τεμπριώτη.    

Ακολούθησε κατάθεση  στεφάνων, ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ξενάγηση επισκεπτών  στο ιστορικό εργαστήρι του πατέρα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας αείμνηστου Ν. Νικολαΐδη.

Επίσης έγινε  διαδρομή μνήμης  στις 7:30 π.μ. από το Σωματείο Σ.Ε.Β.Α.Σ Πάφου Στέλιος Κυριακίδης

Σαρανταεννέα χρόνια (49) χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, η Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και το Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαΐδη, συνδιοργάνωσαν την ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της αντίστασης και τους αποβιώσαντες συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου, που λειτούργησε ενάντια στο πραξικόπημα και μετέδωσε το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου.
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 και ώρα 8:20 π.μ. στο χώρο όπου λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός (εργαστήριο Νίκου Νικολαΐδη), έναντι Δικαστικού Μεγάρου Πάφου.
Αυτή περιλάμβανε , άφιξη δρομέων Σ.Ε.Β.Α.Σ – Αφή φλόγας τρισάγιο από τον Θεοφιλέστατο Eπίσκοπο Αρσινόης κ. Παγκράτιο , προσκλητήριο πεσόντων , καθώς και χαιρετισμό από τον Πρώην Γενικό Δ/ντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Εκφωνητή – Συντάκτη του Ε.Ρ.Κ. κ. Ανδρέα Κ. Φυλακτού.
Ο κ. Φυλακτού ανέφερε πως όλοι αυτοί οι γενναίοι και ανιδιοτελείς πρόβλεπαν την έκβαση της άνισης μάχης που έδιναν,αλλά δεν δίστασαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται στον αγώνα τον δίκαιο, τον καλό, και τον πατριωτικό. Αυτά τα γενναία, τα θετικά και τα παρήγορα που πρόσφεραν στις μαύρες εκείνες μέρες οι αντιστασιακοί της Πάφου ας αναμνηστούμε σήμερα είπε ο κ. Φυλακτού. Πρόσθεσε, πως ο ελεύθερος ραδιοσταθμός της Πάφου ύψωσε και άπλωσε στους αιθέρες την φωνή της πληγωμένης αλλά αγωνίζομενης για ελευθερία και δημοκρατία Κύπρου. Ήταν είπε το δημιούργημα της αγάπης για την ελεύθερη ραδιοφωνία και της δαιμόνιας ευρυσυτεχνίας του αείμνηστου Νίκου Νικολαϊδη. Ήταν μια αποτελεσματική εχθρική ενέργεια την οποία δεν είχαν, όπως είπε, προβλέψει οι πραξικοπηματίες , ήταν επίσης συνέχισε, η δυνατότητα της λειτουργίας ενός άλλου ραδιοσταθμού ισχυρού που θα μπορούσε να αντιπαραταχθεί στο χουντοκρατούμενο ΡΙΚ, που διέδιδε σημείωσε σ’ όλον τον κόσμο τις ψευδολογίες του.
Μέσα από τα ραδιοκύματα του σταθμού της Πάφου το μήνυμα ταξίδεψε και έφτανε σε ολόκληρη την Κύπρο, περνούσε τις θάλασσες τους κάμπους και τα βουνά, γινόταν γνωστό σε ξένους ραδιοσταθμούς μεγάλης εμβέλειας και αναμεταδιδόταν σε ολόκληρο σταθμό.
Σημαντικός σταθμός του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού ήταν το γεγονός ότι έδωσε βήμα στον αείμνηστο Εθνάρχη να απευθύνει βήμα προς τον κυπριακό λαό το ιστορικό του προσκλητήριο για αντίσταση στον αγώνα. Είπε ακόμη, πως μέσα από την παλμώδη φωνή της ραγισμένης καρδιάς του Μακαρίου οι αντιστασιακοί αγωνιστές που ήταν ενταγμένοι στην Ένωση Αγωνιστών Πάφου κάτω από την ηγεσία του αρχηγού Μίκη Τεμπριώτη άκουσαν την φωνή και το προσκλητήριο της πληγωμένης πατρίδας, άκουσαν το αιώνιο αντιστασιακό προσκλητήριο της ιστορίας.
Ο κ. Φυλακτού κάλεσε τους παλαιότερους να θυμηθούν πως μερικές μόνο μέρες πριν από το στρατιωτικό χουντικό και εοκαβίτικο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου 1974 ο Μακάριος τελώντας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού που έστησε στην Πάφο ο Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου προειδοποιούσε και τόνιζε μεταξύ άλλων, « ότι η διχόνοια δυστυχώς διανοίγει απότινος ρήγματα στο εσωτερικό μέτωπο. Μερικούς Έλληνες Κύπριους ελαχίστους ευτυχώς τυφλώνει το πάθος και το μίσος και υπό το μίσος οδηγούμενοι προβαίνουν στις ενέργειες και στις πράξεις οι οποίες έχουν μορφή και έκταση εσχάτης προδοσίας».
Στο τρίτο και τελευταίο του μήνυμα ο Μακάριος από τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου γινόταν σαφής αναφορά είπε ο κ. Φυλακτού και στην αντίσταση του λαού ενάντια στους πραξικοπηματίες. Ανέφερε ακόμη πως παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των πραξικοπηματιών να καταστρέψουν τον σταθμό με κανονιοβολισμό οι εκπομπές τους συνεχίστηκαν ως το απόγευμα της Τρίτης 16.7.74 όταν πια ο Μακάριος είχε αναχωρήσει από την Πάφο.
Αναφερόμενος στην προσφορά του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου στην αντίσταση κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστου Μακαρίου του Γ θα καταλήξαμε , όπως είπε στα ακόλουθα ότι με την φωνή του κατεύθυνε τα βήματα του εκλεκτού του λαού της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Πάφο, από όπου διασώθηκε φεύγοντας στο εξωτερικό για την σωτηρία της Κύπρου.
Κράτησε ψηλά το αγωνιστικό φρόνημα του κυπριακού ελληνισμού, με τις εκπομπές κατάφερε να εμψυχώνει τους μαχητές της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Με τις εκπομπές του συντόνιζε τις επιχειρήσεις των αγωνιστών της Δημοκρατίας στην πόλη και την επαρχία της Πάφου. Η φωνή του ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης, και έκανε γνωστό το εθνικό έγκλημα της στρατιωτικής χούντας. Σήμερα είπε ο κ. Φυλακτού 49 χρόνια μετά από τα γεγονότα εκείνα, εξακολουθούμε να υποφέρουμε από τα επακόλουθα του παρανοϊκού εκείνου πραξικοπήματος που έφερε στην Κύπρο για δεύτερη φορά τον Τούρκο κατακτητή.
Εξάλλου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου Ανδρέας Θεοδώρου ανέφερε πως ένα ακόμα γύρισμα της ταινίας του χρόνου το 49ο οδηγεί τα βήματα μας ξανά στο μετερίζι της αντίστασης , της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Μας μαζώνει και πάλι στον προμαχώνα του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου του αείμνηστου Νίκου Νικολαϊδη και των άλλων συντελεστών, συμπλήρωσε. Χάρη της ιστορικής αλήθειας ο κ. Θεοδώρου ανέφερε πως είναι επιβεβλημένη υποχρέωση του όπως υπενθυμίσει στους παλαιότερους και καταστήσει γνωστό στους νεότερους πως ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Κύπρου αποτέλεσε απότοκο της άριστης οργανωτικής δομής της Ένωσης Αγωνιστών Πάφου κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση του αρχηγού τους Μίκη Τεμπριώτη.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ξενάγηση επισκεπτών στο ιστορικό εργαστήρι του πατέρα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας αείμνηστου Ν. Νικολαΐδη.
Επίσης έγινε διαδρομή μνήμης στις 7:30 π.μ. από το Σωματείο Σ.Ε.Β.Α.Σ Πάφου Στέλιος Κυριακίδης

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ