24.9 C
Paphos
Sunday, June 23, 2024

Εκδήλωση διαμαρτυρίας αγροτών της ορεινής Πάφου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους Ευρωπαίους αγρότες, οργάνωσαν στις 10 το πρωί του Σαββάτου στον δρόμο Αμαργέτης-Στατού Αγίου Φωτίου, οι αγρότες της ορεινής Πάφου, ενώ προγραμματίζεται παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη εβδομάδα. Με τη στήριξη των αγροτικών οργανώσεων της επαρχίας Πάφου, οι διαμαρτυρόμενοι θα συγκεντρωθούν στο ύψος της Κοιλίνιας-Γαλαταριάς.

Στη σημερινή αυθόρμητη εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων Παναγροτικός, ΠΕΚ και ΕΚΑ.

Ο Μάριος Κολιός, αγρότης, μόνιμος κάτοικος του Στατού Αγίου Φωτίου, ανέφερε πως πρόκειται για μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας σε σχέση με την εγκατάλειψη που βιώνει η ύπαιθρος όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά διαχρονικά. «Νιώθουμε πλήρως εγκαταλειμμένοι, βιώνουμε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και είναι πολύ αυξημένο το κόστος παραγωγής των προϊόντων μας», είπε. Ο κ. Κολιός ανέφερε, επίσης, πως τροχοδρομούν συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτο .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Νίκος Ιακώβου, αγρότης, είπε πως τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι, ενώ ο Φώτης Πισιάρας, γεωργός και κτηνοτρόφος, είπε πως ζητούν αύξηση επιδοτήσεων, ώστε να κρατηθεί ο κλάδος τους, αλλά και για να παραμείνουν στα χωριά τους και την ύπαιθρο.

Ο επαρχιακός γραμματέας του Παναγροτικού, Πανίκος Κάπονας, δήλωσε πως η εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι συμβολική, προσθέτοντας πως ο κόσμος πλέον αγανάκτησε. Η κατάσταση για τους αγρότες στην Κύπρο είναι περισσότερη δύσκολη, είπε, λόγω του πολύ μεγάλου κόστους παραγωγής, αλλά και των μειωμένων τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες από τους εμπόρους για τα προϊόντα τους. Κάλεσε την Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους αγρότες και την κτηνοτροφία και να πάρει αποφάσεις προκειμένου «οι λίγοι εναπομείναντες αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν για το καλό της οικονομίας του τόπου», όπως είπε.

Ο κ. Κάπονας είπε πως ο Παναγροτικός θα είναι παρών αφού οι εκταρικές επιδοτήσεις είναι μειωμένες και το κόστος με την τιμή του πετρελαίου ανεβασμένο. Κάλεσε επίσης τους αγρότες της επαρχίας Πάφου να συγκεντρωθούν στην ερχόμενη Πέμπτη στο κυκλικό κόμβο Κονιών στις 10 το πρωί για τη διοργάνωση δυναμικής μαρτυρίας.

Σε δηλώσεις του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ανέφερε πως ο αγροτικός κόσμος της Κύπρου και ειδικότερα της επαρχίας Πάφου βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Ο κ. Πιττοκοπίτης αναφέρθηκε στα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής, τις πολύ χαμηλές τιμές τις εξευτελιστικές τιμές των γεωργικών προϊόντων και τις καθυστερήσεις όσον αφορά τις αποζημιώσεις, που δικαιούνται λόγω ζημιών που έχουν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε, πως οι παραγωγοί των οπωροφόρων στην ορεινή Πάφο είχαν πληγεί ολοκληρωτικά από το χαλάζι πέρσι τον Απρίλιο-Μάιο, προσθέτοντας πως δυστυχώς έχουν ενημερωθεί από τους αρμοδίους ότι θα πάρουν την αποζημίωση που δικαιούνται πριν το Πάσχα, δηλαδή μετά από ένα χρόνο.

Δυστυχώς, παρατήρησε, οι παραγωγοί δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους χωρίς εισόδημα για ένα χρόνο. Κάλεσε τέλος το Κράτος την Βουλή την Πολιτεία να προχωρήσουν στις πράξεις αν θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα στην Κύπρο. Ανακοίνωσε τέλος πως οι αγρότες της Πάφου θα είναι πρωτοπόροι στην παγκύπρια εκδήλωση των αγροτών που διοργανώνεται την Πέμπτη.

Εξάλλου, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ, Ηρόδοτος Αντωνιάδης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως πρόκειται για αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας των αγροτών, με τη στήριξη των αγροτικών οργανώσεων. Εκτίμησε πως είναι δύσκολο για κάποιον να είναι σήμερα αγρότης και κτηνοτρόφος, αφού με τις νέες οδηγίες για το Natura και την αύξηση του κόστους παραγωγής «ένας ένας εγκαταλείπουν το επάγγελμα».

«Δυστυχώς δεν δίνονται κίνητρα στους νέους αγρότες, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα», είπε ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το Natura «έρχεται να μειώσει ακόμη περισσότερο την αγροτική γη που καλλιεργείται».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης παρέστη στην εκδήλωση δηλώνοντας πως η πράσινη φορολογία έχει ανεβάσει το κόστος παραγωγής στα ύψη και πως το γεωργικό επάγγελμα αλλά και η κτηνοτροφία δυστυχώς δεν είναι βιώσιμα. Πρόσθεσε πως η νέα Υπουργός Γεωργίας έδειξε δείγματα γραφής σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν σωρεία προβλημάτων που θα πρέπει να επιλυθούν, όπως η έγκυρη αποζημίωση γεωργών και κτηνοτρόφων.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ