30.9 C
Paphos
Sunday, June 23, 2024

Εκδήλωση διαμαρτυρία από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Έμπας για σεβασμό και ποιότητα ζωής

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων της Έμπας διοργάνωσαν το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία με πλακάτ αξίωσαν “σεβασμό και ποιότητα ζωής” . Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17:00 και οι διοργανωτές απέκοψαν συμβολικά την κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο για λίγα λεπτά. Μέσα από την κινητοποίηση τους με δηλώσεις τους έστειλα το το μήνυμα στα ΜΜΕ ότι δεν θα ανεχθούν να συνεχισθούν οι μεγάλες ροές μεταναστών στην κοινότητα.

Ο Νίκος Μαυρονικόλας εκ της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κατοίκων Έμπας ανέφερε πως σήμερα συγκεντρώθηκαν σε αυτό το χώρο για να κάνουν μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο μοναδικό καφενείο που υπάρχει στο χωριό τους. Άνθρωποι φιλήσυχοι Εμπάτες, φιλόξενοι με κάθε τρόπο, βοήθησαν, όπως είπε, τους πρώτους πρόσφυγες που ήρθαν από τις εμπόλεμες ζώνες. Δυστυχώς παρατήρησε, οι τελευταίες μεταναστευτικές ροές που είναι αυξημένες τους ανησύχησαν, σημειώνοντας πως προβλέψανε ότι θα έχουν τέτοιες εντάσεις γιατί οι πλείστοι των μεταναστών είναι άρρενες μεταξύ 20 και 40 ετών . Εκτίμησε ακόμη πως ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στην Έμπα είναι πέραν των 1500.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους αρμόδιους συνέχισε, “ να επισπεύσουν τις διαδικασίες, είτε για εξέταση των αιτήσεων αυτών, εάν είναι πολιτικοί πρόσφυγες ή όχι, και από την άλλη να λειτουργήσουν καταλυτικά για την ασφάλεια των κατοίκων αυτού του ειρηνικού χωριού, “ κατέληξε.

Ο πάτερ Μάριος Πολυβίου της κοινότητας Έμπας ανέφερε πως “δεν είμαστε ρατσιστές, εμείς τους αγαπάμε αλλά εφόσον δημιουργούν προβλήματα πρέπει να μειωθούν”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εξάλλου ο Λεωνίδας Λεωνίδου μέλος του Κ.Σ. Έμπας σημείωσε πως για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα πρέπει το Κράτος να κάνει ένα διάταγμα που να λέει ότι κάθε χωριό πρέπει να έχει έναν περιορισμένο αριθμό μεταναστών. Επεσήμανε επίσης πως πρέπει να εξευρεθεί επί του θέματος άμεση λύση.

Παραμένει το πρόβλημα και στην Χλώρακα ανέφερε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση ως ένδειξη συμπαράστασης. Η μόνη λύση είπε, είναι να δημιουργηθούν κλειστές δομές στα ορεινά σε παλιά εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα της Ε.Φ. και να μεταφερθούν εκεί. Επίσης είπε πως χρειάζεται επίσης να γίνουν απελάσεις και μετεγκαταστάσεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που είναι μεγάλες οικονομίες όπως είναι η Γερμανία των 85 εκατ. που μπορεί να δεχτεί εργατικό δυναμικό που το χρειάζεται.

Εξάλλου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε πως δυστυχώς αυτό που συμβαίνει στην Έμπα, πιο παλιά στην Χλώρακα, στην Δρούσεια , στην Ορόκλινη , στην Παλιά Λευκωσία και στην Παλιά Λεμεσό είναι μια μικρογραφία για το τι θα ακολουθήσει την ερχόμενη δεκαετία στο νησί. Ο κ. Πάζαρος ανέφερε πως το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στην Πράσινη Γραμμή σημειώνοντας πως εάν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτούς που εισέρχονται παράνομα από την Πράσινη Γραμμή, τότε το μεταναστευτικό δεν θα επιλυθεί ποτέ. Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 80- 100 παράτυποι μετανάστες εισέρχονται από την Πράσινη Γραμμή. Μετά τα επεισόδια της Παρασκευής οι κάτοικοι της κοινότητας Έμπας διαμαρτύρονται για τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών στην κοινότητα τους και τα επεισόδια που δημιουργούνται. Πρόσθεσε τέλος πως η παράνομη και παράτυπη μετανάστευση πρέπει να λάβει τέλος.

Στο μεταξύ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου που επίσης παρέστη στην εκδήλωση Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε πως η Έμπα έχει δεχτεί μια δημογραφική αλλοίωση. Ο φόβος και η αγωνία είναι , όπως είπε, είναι διάχυτη στην κοινότητα, ενώ κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή να επισκεφτεί άμεσα στην Έμπα και να συσκεφτεί με τις τοπικές αρχές της περιοχής. Επίσης κάλεσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας να προχωρήσει στην επάνδρωση της ΑΔΕ Πάφου.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση συμπλοκής έξω από υποστατικό στην Πάφο, το βράδυ της 15ης Απριλίου 2022, η Αστυνομία Πάφου προχώρησε στη σύλληψη δύο προσώπων, ηλικίας 31 και 23 ετών που είχαν τεθεί υπό 3ήμερη κράτηση. Τη Μεγάλη Τρίτη για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και 35χρονος για οπλοφορία κατά την διάρκεια συμπλοκής έξω από υποστατικό, στις 15 Απριλίου. Ο 35χρονος ακολούθως αφού κατηγορήθηκε γραπτώς αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα ενώπιον Δικαιοσύνης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ