12.9 C
Paphos
Friday, January 8, 2021

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Αυτή είναι ίσως η λύση της Κύπρου για να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η διασπορά

   

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με τη διασπορά του νέου κορωνοϊού covid-19 αποδεικνύεται ότι πλέον μετά από τόσες μέρες σε καραντίνα το πρόβλημα είναι στην μετάδοση εντός της κοινότητας και όχι από τα εισαγώμενα περιστατικά.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η διασπορά προκύπτει είτε γιατί δεν τηρούνται τα διατάγματα είτε γιατί κάποιοι από όσους είναι φορείς, ασυμπτωματικοί, μεταδίδουν τον ιο εν αγνοία τους, αφού προηγουμένως από κάπου τον “άρπαξαν” λόγω του ότι πάλι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο (ή μη μεχρι την στιγμή εκείνη) κρούσμα.

   

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες πως τα 126 από τα 214 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Η ταχύτητα σκοτώνει
    .

Σημειώθηκε δε ότι από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων υπάρχει ξεκάθαρη διαπίστωση ότι η μετάδοση του ιού έγινε στο οικογενειακό περιβάλλον αρκετών από τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές
   

Δεν έχει νόημα να περιοριζόμαστε στο σπίτι, ανέφερε ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά από την άλλη να οργανώνουμε οικογενειακές συνάξεις, τραπέζια ή παιχνίδια με τους φίλους. Επανέλαβε μάλιστα ότι από τη μια στιγμή στην άλλη τα πράγματα με αυτόν τον ιό μπορεί να γίνουν οριακά για τη χώρα μας. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να λειτουργεί υπεύθυνα, είπε, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους πολίτες να προσέχουν και να περιοριστούν. Ο κίνδυνος παραμένει εξαιρετικά μεγάλος κατέληξε.

Αν θεωρήσουμε λοιπόν ως δεδομένο ότι όσοι έχουν σήμερα τον ιο είναι αυτοπεριορισμένοι ή νοσηλεύονται σε κάποιο από τα Νοσοκομεία μας και εδώ έξω υπάρχουν και άλλοι που δεν γνωρίζουν ακόμη ότι είναι θετικοί αλλά λόγω της ενημέρωσης που έτυχαν (λογικά) για να αυτοπεριοριστούν, όντας επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είναι πλέον σε καραντίνα στα σπίτια τους και αυτοί.

Με τα πιο πάνω ως δεδομένα λοιπόν η λύση για την Κύπρο για να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η διασπορά του ιού είναι η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.

ΠΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ;

Αφού οι αριθμοί απέδειξαν ότι ο αυτοπεριορισμός δεν εφαρμόστηκε στο βαθμό που η κυβέρνηση και οι ειδικοί ήθελαν και υπήρξε διασπορά (ένας φορέας κόλλησε μέχρι και 15 συγγενείς και φίλους)  τότε ας προχωρήσουμε με άλλο τρόπο.

Η εισήγηση αφορά την άμεση επίταξη 5 ξενοδοχείων, ένα σε κάθε επαρχία, όπου εκεί θα πάνε για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, όσοι φορείς είναι σήμερα αυτοπεριορισμένοι στα σπίτια τους.

Με αυτό τον τρόπο θα ελεχθεί η καραντίνα, δεν θα υπάρχει καμία υποψία για παραβίαση των μέτρων, δεν θα έρχεται κανένας φορέας σε επαφή με φίλους ή συγγενείς και έτσι θα μπορέσει να περιοριστεί η εξάπλωση στην κοινότητα άμεσα και ελεγχόμενα ενώ φυσικά εκεί ίσως μπορέσουν να έχουν και καλύτερη φροντίδα απ’ ότι έχουν μόνοι και απομονωμένοι στο σπίτι.

Αν αυτό αποφασιστεί σήμερα που τα επιβεβαιωμένα περιστατικά που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι είναι 150-180, κάποιοι νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Λεμεσού, Λευκωσίας και Αμμοχώστου ενώ κάποιοι ήδη πήραν εξιτήριο, τότε άμεσα διακόπτεις την επαφή με ελεγχόμενο τρόπο και συνεπώς τις πιθανότητες περαιτέρω διασποράς.

Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, πολιτική απόφαση χρειάζεται να εξευρεθεί ένας χώρος σε κάθε επαρχία ο οποίος να “φιλοξενήσει” προσωρινά τα 30-40 επιβεβαιωμένα περιστατικά σε κάθε πόλη και σε 15-20 μέρες θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε και να ξεγνοίασουμε.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ