18.9 C
Paphos
Tuesday, November 28, 2023

Δρ Κωνσταντίνος Ανδρέου: 2,300 επεμβάσεις σε 3 χρόνια του Κέντρου Επεμβατικής Καρδιολογίας του Blue Cross

Ο Διευθυντής του Κέντρου Επεμβατικής Καρδιολογίας (STGBC Paphos Interventional Cardiology Center) του Κυανού Σταυρού Δρ Κωνσταντίνος Ανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pafos Press έκανε έναν απολογισμό για τα τρία χρόνια ζωής του Κέντρου Επεμβατικής Καρδιολογίας στην Πάφο. Όπως ενδεικτικά ανέφερε σ’ αυτά τα τρία χρόνια έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 2,300 επεμβάσεις. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας του Κέντρου  Επεμβατικής Καρδιολογίας στην Πάφο. Κάλεσε επίσης τον  Παφίτη να  απευθύνεται στο Κέντρο της Πάφου και όχι εκτός Πάφου, ειδικά στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.  

Γιατρέ αποδείχθηκε τελικά αναγκαία η δημιουργία του Κέντρου Επεμβατικής Καρδιολογίας στην Πάφο;  

Ναι σαφέστατα. Το Κέντρο Επεμβατικής Καρδιολογίας των νοσοκομείων Αγίου Γεωργίου και Κυανού Σταυρού άρχισε να λειτουργεί το 2019.  Συμπληρώνει τώρα τρία χρόνια ζωής. Σε αυτό το διάστημα έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 2,300 επεμβάσεις. Οι ασθενείς που έχουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αντιμετωπίζονται άμεσα στην Επαρχία Πάφου, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθούν στη Λεμεσό. Παράλληλα το κέντρο μας διενεργεί μια πληθώρα επεμβάσεων όπως: Στεφανιογραφίες, δεξιούς και αριστερούς καθετηριασμούς καρδιάς, αγγειοπλαστικές σε επείγουσα και προγραμματισμένη βάση, αγγειοπλαστική σε χρόνιες αποφράξεις στεφανιαίων αγγείων, τοποθέτηση προσωρινών και μόνιμων βηματοδοτών, τοποθέτηση αμφικοιλιακών βηματοδοτών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι ασθενείς αρκετές φορές έπρεπε να πάνε Λεμεσό για ένα καθετηριασμό και αν προλάβαιναν. Είχαν έτσι τα πράγματα γιατρέ;  

Παλαιότερα η μόνη επιλογή ήταν το Γ. Ν Λεμεσού, γι’ αυτό και υπήρχε μεγάλη λίστα αναμονής στα σταθερά περιστατικά. Τα οξέα περιστατικά συμπεριλαμβανομένου και των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου αναγκάζονταν να μεταφερθούν στην Λεμεσό, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Τώρα οι ασθενείς που έχουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν χρειάζεται να μεταφερθούν στη Λεμεσό. Η ομάδα αντιμετώπισης των οξέων εμφραγμάτων ή διαφορετικά ομάδα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, μπορεί σε εξαιρετικά μικρό χρόνο από την τηλεφωνική κλήση,  να δεχτεί και να αντιμετωπίσει τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου της επαρχίας μας.

Οι ασθενείς που παραπέμπονται από τους συνάδελφους καρδιολόγους για στεφανιογραφία σε τακτική βάση,  προγραμματίζονται εντός της εβδομάδας, ενώ παλαιότερα οι λίστες αναμονής πλησίαζαν τον ένα χρόνο.

Τι έδειξαν αυτά τα πρώτα τρία χρόνια, κάνοντας έναν απολογισμό κ. Ανδρέου ; 

Έδειξαν ότι η Πάφος είχε ανάγκη το Κέντρο Επεμβατικής Καρδιολογίας. Διενεργούνται καθημερινά επεμβάσεις που αφορούν στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές, τοποθέτηση βηματοδοτών και απινιδωτών Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε υπηρεσίες που αφορούν όλο το φάσμα της επεμβατικής καρδιολογίας. Για παράδειγμα στο κέντρο μας τοποθετούνται μόνιμοι αμφικοιλιακοί βηματοδότες και απινιδωτές σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και σοβαρά επηρεασμένη συστολική απόδοση της αριστερής κοιλίας.

Η επιτυχία του κέντρου μας οφείλεται στη στελέχωση του από μια ομάδα άξιων συναδέλφων. Εκτός από μένα στο κέντρο πραγματοποιούν επεμβάσεις ακόμη τρεις καρδιολόγοι. Ο Χρυσόστομος Μαυρουδής, ο οποίος κατάγεται από την Λεμεσό, διενεργεί στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, τοποθετεί βηματοδότες και απινιδωτές, εξυπηρετώντας και καρδιοπαθείς από τη Λεμεσό.

Ο Ηλίας Κουτσογεώργης είναι ο αρρυθμιολόγος του κέντρου μας. Τοποθετεί βηματοδότες και απινιδωτές συμπεριλαμβανομένου των αμφικοιλιακών βηματοδοτών, επέμβασεις που λίγοι μπορούν  να κάνουν στην Κύπρο. Ο Χρυσοβαλάντης Χριστοδούλου συμμετέχει στο πρόγραμμα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διενεργεί στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές σε τακτική βάση.  

Τι λένε οι αριθμοί; Πόσοι ασθενείς χρειάστηκαν φροντίδα από το ΚΕΚ; 

Κάναμε 2,300 χιλιάδες επεμβάσεις στα τρία αυτά χρόνια λειτουργία μας, αριθμός που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης του κέντρου.

Βλέπουμε ότι τα δύο Νοσοκομεία  το Blue Cross και ο Άγιος Γεώργιος πρωτοπορούν σε αρκετούς ιατρικούς τομείς. Όπως η δική σας κλινική, η μονάδα αιμοκάθαρσης και διάφορα άλλα τμήματα…  Τελικά ήρθε την κατάλληλη στιγμή το Κέντρο Επεμβατικής Καρδιολογίας ; 

Το κέντρο επεμβατικής καρδιολογίας και η μονάδα αιμοκάθαρσης ήρθαν να καλύψουν πάγιες ανάγκες της επαρχίας μας. Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο τμημάτων . Οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε καθετηριασμό έχουν την άμεση επίβλεψη και των Νεφρολόγων μας, γιατί το σκιαγραφικό που δίνουμε πολλές φορές είναι νεφροτοξικό. Έχουμε επίσης ασθενείς που είναι νεφροπαθείς και έχουν την παράλληλη φροντίδα των νεφρολόγων. Επιπρόσθετα έχουμε διαμορφώσει στον Κυανό Σταυρό ένα δωμάτιο για τους νεφροπαθείς, στο οποίο λειτουργεί μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Έτσι ασθενείς οι οποίοι έχουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια υποβάλλονται επί τόπου σε αιμοκάθαρση, αμέσως μετά την στεφανιογραφία, χωρίς την ανάγκη μεταφορά τους εκτός νοσοκομείου.

Οι επόμενες κινήσεις ποιες θα είναι γιατρέ ; 

Ξεκινήσαμε εδώ και ένα χρόνο επεμβάσεις για διάνοιξη χρονίων αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων. Υπάρχει μια ομάδα που ασχολείται με τις χρόνιες αποφράξεις, διενεργώντας με επιτυχία τις απαιτητικές αυτές επεμβάσεις. Ίσως στο μέλλον να δημιουργήσουμε ένα καρδιοχειρουργικό τμήμα αν μας το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες του ΓΕΣΥ. 

To Επεμβατικό Κέντρο Καρδίας που λειτουργεί στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Κυανό Σταυρό πόσα περιστατικά εξετάζει την ημέρα; 

Όσα χρειαστεί. Συνήθως βάζουμε τρία με τέσσερα περιστατικά την ημέρα. Στόχος μας είναι ο χρόνος αναμονής στα σταθερά περιστατικά να μην ξεπερνά την 1 εβδομάδα.  Αν προκύψει έκτακτο ωστόσο περιστατικά το αντιμετωπίζουμε άμεσα. Έχει τύχει να βάλουμε και οκτώ περιστατικά την ίδια ημέρα. Δεν υπάρχει περιορισμός. 

Πως βλέπετε το ΓΕΣΥ;  

Το ΓΕΣΥ θα επιβιώσει, το θέμα είναι να επιβιώσουν μαζί τα νοσηλευτήρια και οι πάροχοι υγείας. Οι υπηρεσίες συνεχώς αυξάνονται και η αμοιβή ανά πράξη μειώνεται και αυτό είναι ένα θέμα. Το ΓΕΣΥ οφείλει να εξασφαλίσει την ποιότητα για όλες τις ιατρικές πράξεις, και να αμείβει με το ίδιο ποσό για κάθε πράξη, ανεξαρτήτως που διενεργείται.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ασθενείς της Επαρχίας;  

Είμαστε ένα πολύ οργανωμένο τμήμα με τέσσερις επεμβατικούς καρδιολόγους, κάνουμε όλες τις πράξεις επεμβατικής καρδιολογίας, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ο χρόνος ισοδυναμεί με μυοκάρδιο. Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος αντιμετώπισης τόσο λιγότερο μυοκάρδιο νεκρώνεται. Η άμεση αντιμετώπιση επίσης, ισοδυναμεί με αύξηση της επιβίωσης, μείωση της επίπτωσης της καρδιακής ανεπάρκειας ισχαιμικής αιτιολογίας. Γι’ αυτό,  ο Παφίτης με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου,  πρέπει να απευθύνεται στο κέντρο της Πάφου και όχι σε κέντρα εκτός Πάφου. 

Στόχος μας είναι η ομάδα μας να μεγαλώνει συνεχώς και να συνεργαζόμαστε με όλους τους νέους επεμβατικούς καρδιολόγους της επαρχίας μας. Η συνεργασία των ιατρών μεταφράζεται σε κέρδος για τους ασθενείς. Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους καρδιολόγους της επαρχίας μας, τόσο από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όσο και τους ιδιώτες για την άψογη συνεργασία μας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ