21.9 C
Paphos
Sunday, May 19, 2024

Δίωρη στάση εργασίας στον Δήμο Πάφου  με αίτημα τον σεβασμό σε νόμους και κανονισμούς   

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “σεβασμός στις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας” και “ σεβασμός στους νόμους, κανονισμούς και στις συλλογικές συμβάσεις”, οι εργαζόμενοι στον  Δήμο Πάφου κατήλθαν  σε 2ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 (10:00-12:00) διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του Δήμου να υλοποιήσει το πρακτικό του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2021. 

Ο Νίκος Νικολάου  Γραμματέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΣΕΚ Πάφου ανέφερε στους δημοσιογράφους, πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου Πάφου  κατήλθαν στην δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την στάση που τηρεί ο Δήμος Πάφου σχετικά με τις αποφάσεις του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων που έπρεπε να υλοποιηθούν εδώ και καιρό . Δυστυχώς εκτίμησε ο Δήμος Πάφου δεν υλοποίησε εδώ και καιρό τις σχετικές αποφάσεις. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εμεις είπε,  αναμένουμε από το Υπουργείο Εργασίας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε ο Δήμος να συμμορφωθεί με τα εργασιακά θέσμια που ισχύουν στον τόπο μας.  Πρόσθεσε επίσης πως μετά λύπης του παρατηρεί ότι ο Δήμος Πάφου με διάφορα τεχνάσματα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και βρίσκει διάφορες δικαιολογίες. Ανακοίνωσε επίσης πως μετά από το πέρας της δίωρης στάσης εργασίας θα παρθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι απ’ εδώ και πέρα. Επεσήμανε επίσης πως ο Δήμαρχος Πάφου όφειλε εδώ και δέκα μέρες που του στάλθηκε προειδοποίηση να καλέσει τις συντεχνίες , σημειώνοντας ωστόσο πως ο Δήμαρχος δυστυχώς δεν δέχεται τον διάλογο, και δεν δέχεται τις συλλογικές συμβάσεις, δεν αναγνωρίζει το Υπουργείο Εργασίας και προσπαθεί, όπως ισχυρίστηκε να δημιουργήσει δικούς του κανονισμούς και νόμους και δεν ακολουθεί τους νόμους που διέπουν την λειτουργία του Δήμου. 

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Επιφανείου Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Πάφου ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου δεν σέβεται τις εργασιακές σχέσεις . Υπήρχε είπε  διαφορά στο  Γραφείο Εργασίας,  είχε γίνει συνάντηση τον Ιούλιο του 2021 στο Υπουργείο Εργασίας παρουσία του Δημάρχου Πάφου ο οποίος είχε δεσμευτεί με χρονοδιαγράμματα για την επίλυση αυτών των θεμάτων . Δυστυχώς συνέχισε,  βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουλίου και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα εκτός από την πρόσληψη των εργατών.Θέμα σημείωσε ο κ. Επιφανείου προέκυψε σχετικά με την επάνδρωση ειδικά  του συνεργείου των σκυβάλων , το προσωπικό ήταν οριακό. Υπήρξε ακόμη θέμα με την καταβολή του Ταμείου  Ευημερίας που είναι συμβατική υποχρέωση βάση της συλλογικής σύμβασης , με τα συνταξιοδοτικά οφελήματα ενός υπαλλήλου ο οποίος αφυπηρέτησε  τον Νοέμβριο του 2020 και ακόμη εκκρεμεί να τον πληρώσει . 

Ο κ. Επιφανείου αναφέρθηκε και στην συμβατική υποχρέωση για το ωράριο των τροχονόμων και για την εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου των τροχονόμων .Δυστυχώς είπε ο κ. Επιφανείου ο Δήμαρχος Πάφου δεν θέλει τον θεσμό των συντεχνιών και ούτε των συλλογικών συμβάσεων. 

Οι συντεχνίες ΕΣΤΑ ΣΕΚ Πάφου, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Πάφου και ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ ΔΕΟΚ Πάφου ανέφεραν εξάλλου σε ανακοίνωση τους ότι το συνδικαλιστικό κίνημα,  έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαβούλευσης μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν στο τόπο μας, αλλά διαπιστώνει ότι ο Δήμος Πάφου αρνείται να σεβαστεί την ανάγκη για λειτουργία ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων στο Δήμο. Δεν απέκλεισαν επίσης τον Σεπτέμβριο να κλιμακωθούν τα μέτρα. 

Το προσωπικό του Δήμου Πάφου και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που το εκπροσωπούν, απολογήθηκαν επίσης προς τους δημότες για τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την στάση εργασίας, αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή καταλήγουν στην ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΕΣΤΑ ΣΕΚ Πάφου, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Πάφου και ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ ΔΕΟΚ Πάφου. 

Σημειώνεται πως ο Δήμαρχος Πάφου είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τους διαμαρτυρόμενους. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ