12.9 C
Paphos
Friday, March 24, 2023

Δημοτικές εκλογές: Να σταθούμε απέναντι από τετριμμένες επιλογές και το κατεστημένο!

Ενώ μας χωρίζουν περίπου τέσσερις μήνες από τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, δυστυχώς παρατηρείται να υπάρχει μία γενικότερη δυστοκία ως προς την εξεύρεση επαρκούς αριθμού υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

Πιο συγκεκριμένα, διαφαίνεται ότι τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, αλλά λίγο αλλά πολύ, δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια δημοτικών συμβούλων σε διάφορους δήμους τόσο εντός, όσο εκτός επαρχίας Πάφου.

Το εν λόγω γεγονός οφείλεται αφενός σε μεγάλο βαθμό στην δυσπιστία που έχουν δημιουργήσει τα κόμματα στην κοινή γνώμη, στην συσχέτιση τους με το φαινόμενο της διαφθοράς, και την ευρύτερη θεσμική κατάπτωση, τα σκάνδαλα , και γενικότερα τα κακώς κείμενα τα οποία κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αφετέρου δε, το συγκεκριμένο φαινόμενο εντείνεται και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι αρκετοί υποψήφιοι η και υφιστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, διεκδικούνε επανεκλογή για τη δεύτερη, την τρίτη ή ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις για την τέταρτη ή την Πέμπτη κατά σειρά θητεία, γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα αίσθημα αθέμιτου ανταγωνισμού και άνισων συνθηκών ως προς τις πιθανότητες εκλογής για νέους και άφθαρτους υποψήφιους, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πρόθυμοι να θέσουν εαυτό στη μάχη των δημοτικών εκλογών, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια για ανανέωση των δημοτικών αρχών και διόρθωση των στρεβλώσεων που ταλανίζουν την ευρύτερη τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατ’ επέκταση, το συγκεκριμένο γεγονός λειτουργεί ανασταλτικά στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν νέοι υποψήφιοι στο να συμμετέχουν στα συγκεκριμένα κομματικά ψηφοδέλτια και να ενισχύσουν τις επιλογές των πολιτών.

Επιπλέον, η γενικότερη εσωστρέφεια που διακατέχει και χαρακτηρίζει τις κομματικές διαδικασίες, εντείνει την ενλόγω κατάσταση, αποθαρρύνοντας όλο και περισσότερο την συμμετοχή νέων ατόμων, χωρίς την οποιαδήποτε εμπλοκή σε εσωκομματικά παιχνίδια, σκοπιμότητες και κακώς κείμενα.

Προκειμένου να διορθωθεί το εν λόγω φαινόμενο, τα ίδια τα κόμματα πρέπει να δείξουν τη δέουσα αποφασιστικότητα και να εξεύρουν αποτελεσματικούς τρόπους, έτσι ώστε να άρουν τη δυσπιστία των νέων ατόμων. Περαιτέρω τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν την δέουσα εξωστρέφεια, να κάνουν ένα ειλικρινές και έντιμο άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών, και να ανοίξουν ένα υγιή διάλογο με ενεργούς πολίτες που έχουν διάθεση για προσφορά στα κοινά.

Επιπλέον, οι πολίτες προκειμένου να ανατρέψουν την προδιαγραφόμενη πορεία της εκλογικής αυτής αναμέτρησης και να δώσουν νέα πνοή στην τοπική αυτοδιοίκηση, επιβάλλεται να γυρίσουμε την πλάτη στους δυο φερόμενους «μονομάχους», την αποχή και τις τετριμμένες επιλογές, που συνιστούν το κατεστημένο. Και ο μοναδικός τρόπος να γυρίσουμε την πλάτη και εντέλει να νικήσουμε τα δυο αυτά αλληλένδετα δεινά, δεν είναι άλλος από την ενεργό μας συμμετοχή στην άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, οι ενεργοί και ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες, καλούνται να αψηφήσουν τα οποιαδήποτε κακώς κείμενα η δυσκολίες και να ριχτούν σε μια προεκλογική μάχη απέναντι στους δύο αυτούς μονομάχους, την απαξίωση και το κατεστημένο.

Ζήνωνας Ζήνωνος

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ